SUA: Record de căldură în sudul Californiei şi ger polar în nordul ţării. Marea Britanie se pregăteşte de furtună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ger

În timp ce California se confruntă cu temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă a anului, Vestul mijlociu al SUA, care cuprinde statele central-nordice ale ţării, dar şi regiuni din nord-est sunt afectate de o masă de aer polar , cu temperaturi diurne ce ajung cu greu la -10 grade Celsius. Marea Britanie se pregăteşte să facă faţă furtunii Dylan care este aşteptată să lovească în această noapte cu rafale de vânt de 120 de km pe oră.


Temperaturile înregistrate în unele zone din sudul Californiei au doborât, vineri, recordul de căldură pentru această perioadă, conform unui anunţ al Serviciului american de meteorologie (NWS) din Los Angeles, citat sâmbătă de DPA.

''Cu o temperatură maximă de 85 grade (Fahrenheit) - 29,4 grade Celsius - @UCLA stabileşte un nou #wxrecord pentru ziua de astăzi. Acesta doboară vechiul record de 84 grade (Fahrenheit) - 28,9 grade Celsius - stabilit în 1956'', a anunţat NWS pe Twitter.

În Burbank, la circa 19 kilometri nord-vest de centrul oraşului Los Angeles, temperaturile au atins 29,4 grade Celsius, depăşind vechiul record de 28,9 grade Celsius, înregistrat în 1963, a precizat NWS.

În timp ce California se confruntă cu temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă a anului, Vestul mijlociu al SUA (Midwest), care cuprinde statele central-nordice ale ţării, dar şi regiuni din nord-est sunt afectate de o masă de aer polar în urma căruia temperaturile diurne ajung cu greu la -10 grade Celsius. Această situaţie se va menţine până după începutul anului următor din cauza celui de-al doilea val de aer deosebit de rece care va coborî din Canada, conform prognozei anunţate vineri de NWS.

Milioane de americani şi canadieni îşi vor aminti de Revelionul care urmează drept cel mai geros din ultimii 70 de ani.

Imagini spectaculoase de la Cascada Niagara

Porţiuni din Cascada Niagara au îngheţat, în aceste zile, în contextul în care temperaturile din America de Nord au ajuns, în unele regiuni, la minus 34 de grade Celsius. Gerul a transformat porţiuni ale cascadei în opere de artă ale naturii.

image

Ironiile lui Trum pe tema vremii

Donald Trump a îndeamnat ironic să se folosească încălzirea "climei" împotriva valului de frig din nordul Statelor Unite

Preşedintele american Donald Trump a făcut remarci ironice pe tema modificărilor climatice, în contextul în care nordul Statelor Unite este afectat de un val de frig extrem, cu temperaturi de până la -40°C, relateaza AFP.

"În Est, în ajunul Anului Nou ar putea să fie CEL MAI MARE FRIG înregistrat vreodată. Poate am putea să folosim puţin din această bătrână încălzire a climei pe care ţara noastră, şi nicio altă tară, se pregăteşte să plăteasca mii de miliarde de dolari, pentru a se proteja de el. Acoperiţi-vă", a scris joi preşedintele american pe Twitter.

Miliardarul în vârstă de 71 de ani s-a aratat mereu sceptic cu privire la încălzirea globală, denunţând, înainte să devină preşedinte, inclusiv o "invenţie" a Chinei.

Acest mesaj postat pe Twitter joi a declanşat o avalanşă de reacţii ale internauţilor şi oameni de ştiinţă, care încearcă să-i explice modificările climatice preşedintelui american.

"Modificarea climatică este foarte reală, chiar dacă e foarte frig în exteriorul Trump Tower în acest moment", i-a raspuns pe Twitter directorul Academiei de Ştiinţe din California Jon Foley.

"La fel, există în continuare foamete în lume, chiar dacă dumneavoasta tocmai aţi mâncat un Big Mac", a adaugat el.

Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), 2017 ar urma să fie anul cel mai cald înregistrat vreodată la nivelul planetei.

Dupa ce s-a instalat la Casa Albă, Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris de luptă împotrivă modificărilor climatice, apreciind că acesta distruge locuri de munca în industrie.

Administraţia Trump a scos, de asemenea, încălzirea globală de pe lista "ameninţărilor" la adresa Statelor Unite şi a relansat exploatarea cărbunelui şi unor rezerve de gaz şi petrol de şist în zone federale protejate.

Regatul Unit, în aşteptarea furtunii

Vremea rea le dă bătăi de cap britanicilor în prag de An Nou. Furtuna Dylan este aşteptată să lovească în această noapte cu rafale de vânt ce ar urma să atingă şi 120 de kilometri pe oră.

Meteorologii spun că vremea rea va afecta în special Irlanda de Nord şi sudul Scoţiei. Nu vor lipsi nici precipitaţiile: ploi torenţiale şi pe alocuri ninsori.

 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite