Moneda americană suferă cea mai neagră săptămână din ultimul an ca urmare a instabilităţii politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dolarul american a suferit cea mai neagră săptămână din ultimul an, pierzând tot ce a câştigat din noiembrie, anul trecut, odată cu câştigarea alegerilor de către Donald Trump, în contextul în care scandalurile politice ale administraţiei Trump neliniştesc investitorii cu privire la capacitatea republicanilor de a aproba măsuri de stimulare a economiei, relatează publicaţie Fianacial Times.

Această observaţie vine la sfârşitul unei noi săptămâni plină de ştiri negative ce au ajuns să definească actuala administraţie de la Casa Albă. Donald Trump a început un turneu internaţional de nouă zile ce speră că va deturna atenţia de la multiplele acuzaţii cum că ar fi încercat să oprească investigaţia cu privire la influenţa Rusiei asupra campaniei electorale.

Indexul ce raportează moneda americană la alte monede similare a înregistrat o scădere de 2,16% în această săptămână, cea mai mare scădere din februarie 2016.

„Situaţia şi perspectivele politice s-au schimbat considerabil în ultimele săptămâni”, a declarat Jan Hatziua, economist şef la Goldman Sachs, ce şi-a redus previziunile cu privire la scutirile de taxe din următorii 10 ani de la 1, 75 trilioane $ la 1 trilion $ datorită şanselor mici ca administraţia Trumă să treacă prin congres reforma fiscală promisă.

Principalul beneficiar al incertitudinii pieţelor de capital cu privire la dolarul american a fost moneda europeană, ce a câştigat 2,5 % în raport cu dolarul, ajungând la valoarea de 1,12$ ajutată şi de victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale din Franţa.

Moneda americană a atins o valoare ridicată în luna ianuarie, chiar înaintea inaugurării preşedintelui Trump, acest index reprezentând un barometru real pentru promisiunile economice ale noului preşedinte ce includ scutiri de taxe, dereglementări legislative şi un plan de investiţii în infrastructură estimat la 1 miliard de dolari.

În ultima perioadă însă, dolarul a scăzut constant în contextul în care noua administraţia a suferit o serie de înfrângeri legislative, scădere accentuată din ultima săptămână fiind determinată de informaţiile cum că preşedintele Trump i-ar fi cerut directorului FBI, James Comey, să renunţe la investigaţia cu privire la legăturile campaniei sale cu Rusia.

O valoarea scăzută a dolarului reflectă neîncrederea într-o economie americană mult mai puternică, capabilă să reducă rata de creştere a ratei dobânzii din partea Rezervei Federale.

Kit Juckes, analist în cadrul Societe Generale, a declarat că investitorii se tem că problemele domestice ale administraţiei Trump vor „stopa” procesul legislativ din Washington şi „vor reduce şi mai mult şansele unor schimbări legislative semnificative”.

Marc Chandler, strategist în cadrul Brown Brothers Harriman, a declarat că investitorii sunt de asemenea îngrijoraţi de faptul că lipsa de experienţă a echipei actualei administraţii o face incapabilă să lupte cu această investigaţie şi să reuşească în acelaşi timp să treacă o legislaţie prin congres.

Pe de altă parte însă, un dolar mai slab reprezintă o veste bună pentru multinaţionalele americane, fapt ce a dus la creştere semnificativă a preţurilor acţiunilor tranzacţionate pe bursele americane, stopând evoluţia negativă a acestora din ultima săptămână.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite