Alegeri SUA 2016. Trump, gata să fie prieten cu dictatorii
0Donald Trump este dispus, în caz că va fi ales preşedinte, să deschidă dialogul între Washington şi regimul stalinist de la Phenian, ceea ce ar însemna o schimbare radicală a diplomaţiei americane.
Donald Trump, singurul candidat rămas în cursa pentru obţinerea învestiturii republicane la alegerile din 8 noiembrie, a prezentat, într-un interviu pentru Reuters, câteva dintre direcţiile de politică externă pe care le va urma în cazul în care va fi ales preşedinte al Statelor Unite.
Referindu-se la dosarul nuclear nord-coreean, excentricul miliardar a declarat că este dispus să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong-un pentru a vorbi pe marginea acestuia.
„Aş discuta cu el, nu aş avea nicio problemă“, a spus candidatul republican pentru Reuters.
Magnatul imobiliar a refuzat să prezinte mai multe detalii din planul său legat de Coreea de Nord, dar o întâlnire cu liderul celei mai izolate ţări din lume ar marca o schimbare majoră în diplomaţia americană. Relaţiile dintre Washington şi Phenian au fost întrerupte în 1953, la începutul Războiului Rece, canalul minim de comunicare fiind menţinut prin Ambasada Suediei în Coreea de Nord.
„Sărutul“ care a stârnit rumoare mondială
Donald Trump a mai făcut până acum declaraţii controversate. El şi-a manifestat în special admiraţia faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, care i-a răspuns cu aceeaşi monedă.
Inspirat de „prietenia“ dintre cei doi, un artist de stradă a decorat peretele unui restaurant din Vilnius, capitala Lituaniei, cu un desen care prezintă un sărut pătimaş între miliardar şi liderul de la Kremlin. „Vom reda tuturor grandoarea“, se poate citi sub imaginea în care Trump şi Putin apar cu buzetele lipite, o referinţă la sloganul „Vom reda Americii grandoarea“, folosit de republican în campania sa. Acest desen aduce aminte de sărutul istoric dintre foştii lideri comunişti Leonid Brejnev şi Erich Honecker, reprodus pe mii de pliante şi pe Zidul Berlinului.
Donald Trump şi Vladimir Putin se aseamănă prin excesele lor de încredere şi par să se înţeleagă foarte bine, a comentat Dominykas Ceckauskas pe marginea desenului lipit pe peretele restaurantului său.
Pe de altă parte, Donald Trump a trimis săgeţi către premierul britanic David Cameron, apreciind că este puţin probabil să aibă o relaţie bună cu el.
„Se pare că nu vom avea o relaţie foarte bună. Cine ştie?“, a afirmat Trump pentru ITV. El s-a arătat astfel deranjat de criticile lui Cameron la adresa sa. Şeful Guvernului britanic a criticat propunerea lui Trump de a interzice intrarea musulmanilor în SUA, considerând că este „prostească şi greşită“, deoarece „dezbină“.
Critici dinspre tabăra democrată
Un consilier fostului secretar de Stat Hillary Clinton, favorită la obţinerea nominalizării democrate, a denunţat disponibilitatea lui Trump de a dialoga cu Kim Jong-un.
„Lăsaţi-mă să înţeleg: Donald Trump îl insultă pe liderul celui mai apropiat aliat al nostru (Marea Britanie, n. red.) şi apoi spune că i-ar face plăcere să discute cu Kim Jong-un?“, s-a întrebat retoric Jake Sullivan, consilierul principal de politică externă al soţiei fostului preşedinte american Bill Clinton.
„Presupun că are sens pentru el, din moment ce l-a lăudat pe Kim Jong-un pentru executarea unchiului său şi pare să aibă o fascinaţie bizară pentru lideri străini ce conduc prin forţă, cum ar fi Putin şi Kim. Abordarea sa a politicii externe nu are niciun sens pentru noi“, a adăugat el.