De câţi agenţi are nevoie FBI pentru a supraveghea un spion rus profesionist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consulatul Rusiei de la Washington DC FOTO Guliver / Getty images / Chip Somodevilla
Consulatul Rusiei de la Washington DC FOTO Guliver / Getty images / Chip Somodevilla

Specialiştii estimează că este nevoie de circa zece agenţi FBI pentru a supraveghea un spion rus profesionist, în interval de 24 de ore. O strategie folosită de Moscova este ca odată cu spionul să iasă din reprezentanţa diplomatică şi alte persoane, pentru a-i pune pe urmăritori în dificultate.

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi premierul Marii Britanii, Theresa May, au evidenţiat, miercuri, importanţa destructurării reţelelor ruse de spionaj şi evitării viitoarelor atacuri chimice, anunţă Casa Albă. 

Donald Trump şi Theresa May au discutat prin telefon miercuri după-amiază, a comunicat Preşedinţia Statelor Unite.

"Cei doi lideri au fost de acord asupra importanţei destructurării reţelelor de spionaj ruse din Marea Britanie şi din Statele Unite, asupra necesităţii blocării activităţilor clandestine ale Rusiei şi evitării viitoarelor atacuri chimice pe teritoriile celor două ţări", a comunicat Casa Albă. 

 Premierul Marii Britanii, Theresa May, a salutat decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de expulzare a 60 de diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic comis în orăşelul britanic Salisbury.

"Premierul Theresa May a discutat miercuri cu preşedintele Donald Trump şi a salutat decizia SUA de expulzare a 60 de diplomaţi ruşi ca reacţie la utilizarea unui agent neurotoxic în orăşelul Salisbury", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

"Premierul Marii Britanii consideră că Statele Unite au avut o reacţie foarte puternică şi a salutat amploarea reacţiilor internaţionale faţă de comportamentul îndrăzneţ şi lipsit de inteligenţă al Rusiei, în contextul în care 26 de ţări au anunţat până în acest moment expulzări", precizează reprezentantul Guvernului britanic.

Numeroase ţări UE, inclusiv România, precum şi Statele Unite şi Canada au anunţat expulzări de diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul chimic comis pe 4 martie în Marea Britanie, atribuit Moscovei, care neagă orice implicare. 

   Presa americană scrie că în jur de 150 de spioni ruşi sub acoperire diplomatică ar fi fost activi în Statele Unite, înainte de expulzare.

Acoperirea diplomatică este în continuare preferată de spionajul multor state, mai ales Rusia, scrie „Washington Post“. Moscova recrutează americani şi imigranţi de origine rusă, crează firme fictive, trimite aşa zişi turişti în America în misiuni pe termen scurt, penetrează reţele de calculatoare.

FBI-ul monitorizează mişcările şi comunicaţiile celor suspectaţi de spionaj, dar agenţia e confruntată cu creşterea activităţilor de spionaj ale Rusiei şi accesul tot mai greu la comunicaţiile acestora din cauza  codificării. CIA-ul urmăreşte spioni care actionează în strainatate, Agenţia Naţionala de Securitate monitorizează comunicaţiile internaţionale, iar FBI răspunde de spionii din interiorul ţării.

După expulzarea celor 60 de diplomaţi ruşi din SUA, o oficialitate americană a spus, sub protecţia anonimatului, că peste 100 de spioni ruşi sub acoperire diplomatică erau activi în Statele Unite, înainte de expulzare. Dar o altă sursă spune că probabil oficialitatea a dat un număr mai mic decât cel real, pentru a nu alerta Moscova că se ştie şi despre ceilalţi. Sursa crede că numarul real este în jur de 150.

„Avem un aparat de contrainformaţii foarte, foarte, foarte bun“, a declarat pentru Reuters  Robert Litt, fostul consilier al directorului Serviciului Naţional de Informaţii.

 „Sunt mulţi agenţi în FBI care au sarcina de a urmări aceşti oameni - şi sunt foarte buni“, a spus Litt. Cu toate acestea, poate fi nevoie de 10 sau mai mulţi ofiţeri americani instruiţi de FBI şi ofiţeri de poliţie locală pentru a fila un spion profesionist o perioadă de 24 de ore, pentru că trebuie acoperite intrări din spatele clădirilor şi lifturile multiple, trebuie să se prindă când spionul se dechizează, îşi schimbă hainle sau coafurile, a spus acelaşi oficial.

Ruşii folosesc des tactica de a folosi un număr mare de oameni, inclusiv unul sau doi ofiţeri de informaţii, care se strecoară simultan pentru a îndeplini o misiune, făcând mai dificil pentru FBI să decidă pe cine să urmărească, a spus un fost ofiţer de informaţii al SUA, sub condiţia anonimatului.

Cât despre decizia Administraţiei de a închide cosulatul rus de la Seattle, aceasta a fost luată după ce compania Microfost  a fost ţinta unor operaţiunii de spionaj rusesc , au anunţat oficialii americani familiarizaţi cu expulzările. Unul dintre obiective a fost identificarea şi recrutarea celor care se ocupă de operaţiunile de codificare ale companiei, deoarece produsele Microsoft sunt utilizate în atât de multe aplicaţii, au afirmat ei. Microsoft a refuzat să comenteze afirmaţiile.

Heather Conley, fost oficial al Departamentului de Stat, acum la Centrul de Studii Strategice şi Studii Internaţionale, a declarat că spionajul rusesc s-a intensificat în SUA şi Europa de când Putin a redevenit preşedinte în 2012 şi apoi după ocuparea Crimeei. 

Michael Rochford, fost şef al FBI pe probleme de spionaj susţine că expulzarea, anunţată de administraţia Trump va afecta serviciile de informaţii de la Moscova pe termen scurt. Asta pentru că misiunile vor trebui predate personalului rămas în Statelor Unite sau unor persoane fără experienţă. 

Dar există şi o parte negativă după aceste expulzări. După ce Rusia va înlocui agenţii, FBI-ul va trebui să ia de la capăt, pe scară largă, depistarea spionilor. „Uneori e mai bine să ştii cine sunt şi să-i urmăreşti” - a declarat o oficialitate de la FBI.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite