Cum se diversifică discursul lui Obama de-a lungul anilor, cu ocazia comemorării atacurilor teroriste din 11 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discursul lui Barack Obama la comemorarea evenimentelor din 11septembrie variază de la an la an, reflectând ameninţările cu care se confruntă ţara FOTO AP
Discursul lui Barack Obama la comemorarea evenimentelor din 11septembrie variază de la an la an, reflectând ameninţările cu care se confruntă ţara FOTO AP

Preşedintele Barack Obama a ieşit de cinci ori în faţa americanilor pentru a vorbi despre moştenirea atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. De fiecare comemorare, el şi-a personalizat discursul potrivit momentului, abordând teme diferite, de la toleranţă şi reconciliere până la serviciul adus ţării şi la mobilizare.

Anul acesta, cu ameninţarea tot mai mare din partea organizaţiei teroriste Statul Islamic, discursul aniversar s-a concentrat pe trecut şi a avut un ton mai puţin triumfător, potrivit „Associated Press“ (AP).

În discursul său adresat naţiunii, privind ameninţarea teroristă şi făcut cu o zi înainte de aniversarea celor 13 ani de la evenimentele din 11 septembrie 2001, Obama a spus că nu poate şterge orice urmă a răului de pe pământ. „Grupuri mici de ucigaşi au capacitatea de a face un mare rău. Acesta a fost cazul şi înainte de 11 septembrie, şi acest lucru rămâne valabil şi azi“, declara Obama miercuri seară în discursul său.

El s-a adresat unui public din ce în ce mai preocupat de extremismul islamic. Şase din zece americani sunt foarte îngrijoraţi de ascensiunea extremismului islamic în lume, înregistrându-se astfel cele mai mari rate de nelinişte ale poporului american din 2007, potrivit unui sondaj realizat de „Pew Research Center“. 

Imaginea SUA, care se luptă împotriva terorii, a devenit din ce în ce mai greu de vândut în ultimii câţiva ani. Vechea afirmaţie că suntem pe punctul de a câştiga războiul împotriva terorii nu mai poate fi susţinută“, spune Peter Feaver, un expert în război şi opinie publică de la Universitatea americană Duke.

AP realizează o listă cu discursurile preşedintelui american Barack Obama, susţinute în decursul anilor la aniversarea atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001. 

2009: Un nou preşedinte pune accentul pe implicare şi pe curaj

În primul mandat prezidenţial, la comemorarea evenimentelor din 11 septembrie, Barack Obama a încercat să incite americanii cu o chemare la arme şi cu implicarea într-un scop comun. „Să reînnoim adevăratul spirit din acea zi – nu abilitatea oamenilor de a face rău, ci capacitatea oamenilor de a face bine“, spunea Obama, prezent la slujba comemorativă care avea loc în clădirea Pentagonului. El a făcut apel la americani „să scoată la lumină dorinţa de bine, să-şi servească comunităţile, să întărească ţara noastră pentru binele întregii lumi.“

Munca de a proteja America nu se termină niciodată“, spunea preşedintele SUA Barack Obama în 2009.

2010: Obama solicită toleranţă pe fondul tensiunilor religioase

Propunerea unui predicator din Florida de a da foc Coranului şi tensiunile în creştere privind planurile pentru construirea unei moschei aproape de „Ground Zero“, locul unde au fost turnurile gemene înainte de a fi doborâte pe 11 septembrie 2001, au fost evenimentele care au marcat aniversarea din 2010 a evenimentelor teroriste întâmplate cu nouă ani înainte.

Ei poate încearcă să aprindă scânteia conflictului între credinţe diferite, dar ca americani noi nu suntem şi nu vom fi niciodată în război cu Islamul. Nu o religie ne-a atacat în acea zi de septembrie, ci Al Qaeda, o bandă de oameni demnă de compătimire care a pervertit religia. Şi, la fel cum condamnăm intoleranţa şi extremismul din afara graniţelor noastre, ne păstrăm tradiţia şi aici acasă, ca fiind o naţiune diversă şi tolerantă“, spune Barack Obama în discursul său din 2010.

2011: Progresul făcut la zece ani de la atacuri

Obama s-a folosit de comemorarea a zece ani de la atacurile teroriste pentru a arăta progresul făcut. „În aceşti ultimi zece ani am arătat că America nu se complace în frică“, spunea el.

Oamenii noştri încă muncesc în zgârie-nori, stadioanele noastre sunt încă pline de fani şi parcurile pline de copii care se joacă cu mingea... Acest pământ vibrează de optimismul celor care s-au îndreptat spre alte zări şi de curajul celor care au murit pentru libertate“, se arată în discursul din 2011.

„Zece ani mai târziu, aş spune că America a scăpat de greutăţi într-un mod caracteristic ei.“ Cu războiul din Afganistan şi Irak care se apropia de sfârşit, Obama spera „la un viitor al păcii“.

2012: O pauză de la politică într-un an electoral. Tragedia loveşte în Benghazi

Obama şi rivalul său la prezidenţiale Mitt Romney au luat o pauză de la confruntările politice cu ocazia zilei de 11 septembrie. În Cimitirul Naţional Arlington, Obama şi soţia sa s-au plimbat printre mormintele celor mai recente ale victime ale războiului.

Datorită sacrificiului lor suntem uniţi şi am reuşit să ne descurcăm cu distrugerea făcută de o organizaţie teroristă“, spunea Obama. „Liderii Al Qaeda au fost distruşi şi Osama bin Laden nu ne va mai ameninţa niciodată. Ţara noastră este mai sigură şi oamenii sunt mai optimişti“, continua el.

În doar câteva ore de la discurs, a sosit ştirea că patru americani au fost ucişi într-un atac asupra unei baze SUA din Benghazi, Libia.

2013: Umbra evenimentelor din Siria influenţează aniversarea

Previziunile unei acţiuni militare americane intensificate în Orientul Mijlociu au umbrit discursul preşedintelui.

Să avem puterea de a înfrunta aceste ameninţări, cât de diferite ar fi ele de ce s-a întâmplat cu 12 ani în urmă, aşa că, atâta vreme cât există cei care ne lovesc cetăţenii, să fim vigilenţi şi să ne apărăm naţiunea“, a declarat Obama.

El a apărat o posibilă lovitură militară în Siria, ca răzbunare pentru atacurile chimice mortale. Loviturile aeriene nu au avut niciodată loc, iar Siria a început să dezmembreze armele chimice pe care le avea. 

2014: Din nou ameninţare din Siria. Obama îşi dezvăluie strategia de a combate militanţii Statului Islamic

În discursul său de miercuri, Obama a spus: „Mâine se împlinesc 13 ani de când ţara noastră a fost atacată. Săptămâna viitoare se împlinesc şase ani de când economia noastră a căpătat cea mai mare lovitură de la Marea Depresie încoace. Şi totuşi, în ciuda acestor şocuri, în ciuda durerii pe care am îndurat-o, am reuşit să ne revenim. America este mai bine poziţionată azi să înţeleagă viitorul decât oricare altă naţiune de pe pământ“, spunea Obama miercuri.


Citeşte şi:

VIDEO Mircea Geoană: „Nu este atât de departe 11 septembrie 2001. În forme perverse, el se reciclează“

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a venit în studiul Adevărul Live pentru a analiza felul în care au schimbat atentatele teroriste de la 11 septembrie strategiile de securitate pe plan mondial. Totodată, fostul ambasador român în SUA a vorbit şi despre actuala ameninţare teroristă reprezentată de Statul Islamic, considerată o grupare mai periculoasă şi mai radicalizată decât al-Qaeda.

13 ani de la 11 septembrie: teroriştii continuă să înspăimânte întreaga lume

La 13 ani de la atentatele de la World Trade Center din New York, efortul internaţional nu a reuşit să elimine ameninţarea terorismului. Chiar dacă al-Qaeda, responsabilă pentru tragedia din SUA, a fost practic anihilată, în locul ei a apărut o grupare chiar mai radicală şi mai periculoasă.

Barack Obama se declară pregătit să lanseze atacuri aeriene împotriva Statului Islamic în Siria

Preşedintele american Barack Obama a declarat, miercuri seară, că este pregătit să desfăşoare atacuri aeriene în Siria împotriva grupării teroriste Statul Islamic. Liderul de la Casa Albă a menţionat de asemenea că armata americană îşi va intensifica raidurile împotriva rebelilor islamişti şi în Irak, informează BBC.

Ce aş face dacă aş fi Barack Obama?

Istoria ne arată că naţiunile, în genere, se pot înţelege. Chiar dacă diferenţele şi diferendele de natură geografică, economică, religioasă sau ideologică le aruncă în tabere contradictorii, cu timpul se dezvoltă un limbaj comun. Gesturile diplomatice, comerţul, instituţiile internaţionale sau exerciţiile militare comune sunt tot atâtea instrumente prin care rivalităţile se pot atenua.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite