Chris Hughes, cofondatorul Facebook, trece în tabăra rivală, participând la o investigaţie antitrust care vizează reţeaua socială
0Chris Hughes, cofondatorul Facebook, s-a alăturat specialiştilor pentru a le argumenta oficialilor guvernamentali americani că reţeaua socială s-a angajat într-un comportament anticoncurenţial vreme de aproape un deceniu, scrie New York Times.
Chris Hughes obişnuia să fie umăr la umăr cu Mark Zuckerberg într-o cameră de cămin de la Harvard, construind Facebook de la zero. Acum, el se alătură autorităţilor de reglementare pentru a explica de ce Facebook trebuie destrămat.
În ultimele săptămâni, Hughes s-a alăturat specialiştilor antitrust Scott Hemphill de la Universitatea din New York şi Tim Wu de la Universitatea Columbia, în întâlniri cu Comisia Federală pentru Comerţ, Departamentul de Justiţie şi procurorul general al statului. În cadrul acestor întruniri, cei trei au prezentat un posibil caz antitrust împotriva gigantului Facebook, potrivit declaraţiilor lui Wu şi Hemphill.
Ei susţin că pentru aproape un deceniu, Facebook a făcut „achiziţii defensive în serie” pentru a-şi proteja poziţia dominantă pe piaţa de reţele sociale, potrivit informaţiilor prezentate oficialilor guvernamentali.
Implicarea lui Hughes este importantă pentru că foarte puţini fondatori au argumentat, până acum, în favoarea destrămării companiilor înfiinţate de ei.
Miercuri, Facebook a anunţat că Comisia Federală pentru Comerţ a iniţiat o investigaţie antitrust care vizează compania. De asemenea, Departamentul de Justiţie a început o analiză antitrust a industriei de tehnologie, precum şi parlamentarii.
Încă nu este clar ce rol are Hughes, care a părăsit Facebook acum peste 10 ani şi a devenit din ce în ce mai critic, în public, la adresa reţelei sociale, în discuţiile cu regulatorii. Cofondatorul Facebook ar putea, spre exemplu, să furnizeze investigatorilor indicii referitoare la actuali şi foşti angajaţi ai companiei şi competitori, care ar putea fi intervievaţi sau citaţi în instanţă.
Firul narativ al celor doi specialişti şi al lui Hughes din prezentarea lor este că Facebook, înfiinţat în 2004, a avut succes în primii săi ani pur şi simplu prin depăşirea competitorilor săi, ca MySpace, furnizând o reţea socială superioară care includea mai puţine reclame şi promisiuni că va proteja datele private ale utilizatorilor.
Însă până în 1010, Facebook se străduia să se adapteze schimbării către noi servicii furnizate de reţelele sociale, precum distribuirea de fotografii. Prezentarea arată că răspunsul companiei a fost programul său de a cumpăra potenţiali rivali aflaţi la început de drum. Cele mai mari înţelegeri au fost pentru Instagram, cumpărată pentru 1 miliard de dolari în 2012, şi WhatsApp, achiziţionată cu 19 miliarde de dolari în 2014.