Casa Albă se opune audierii  doctorului Anthony Fauci în Congresul SUA pe tema COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anthony Fauci, şeful Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase
Anthony Fauci, şeful Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase

Casa Albă a blocat audierea în Congresul SUA a doctorului Anthony Fauci, epidemiolog şi consilier al preşedintelui american Donald Trump, pe tema răspunsului administraţiei SUA la pandemia cu noul coronavirus, informează Reuters.

Fauci, şeful Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, urma să apară în faţa unei subcomisii a Camerei Reprezentanţilor în data de 6 mai. NBC a relatat că Judd Deere, adjunctul purtătorului de cuvânt al Casei Albe, a declarat vineri că ar fi contraproductiv ca oameni implicaţi în eforturile de combatere a noului coronavirus să se prezinte în Congres pentru audieri.

"Suntem angajaţi să conlucrăm cu Congresul pentru a depune mărturie la momentul oportun", a afirmat Deere.

Într-o declaraţie comună drept reacţie la aflarea veştii că Fauci nu va depune mărturie, două dintre membrele subcomisiei din Camera Reprezentanţilor, Nita Lowey şi Rosa DeLauro, au afirmat că poporul american "merită să ştie clar care este calea de urmat" pentru a face faţă pandemiei.

În aceeaşi declaraţie se mai preciza faptul că audierile vor avea loc săptămâna viitoare, cu o mărturie a predecesorului lui Fauci, Tom Frieden, care a fost director al Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase în timpul administraţiei predecesorului lui Trump, democratul Barack Obama. 

Preşedintele american Donald Trump a declarat că speră ca numărul deceselor din SUA provocate de coronavirus să rămână sub pragul de 100.000, informează sâmbătă dpa.

"Să sperăm că vor rămâne sub pragul de 100.000 de vieţi pierdute, care chiar şi aşa este un număr oribil", a declarat Trump în timpul unui eveniment la Casa Albă.

"Este un lucru oribil. Putea fi oprit, trebuia oprit la sursă, dar nu a fost", a adăugat preşedintele republican.

Luni, Trump declara că este de părere că între 65.000 şi 70.000 de oameni vor muri din cauza epidemiei de coronavirus, ceea ce a reprezentat în sine o revizuire în sus a estimărilor pe care preşedintele american le făcuse anterior. 

Bilanţul zilnic al deceselor nu a scăzut sub 1.000 în ultima lună. De la mijlocul lunii aprilie, SUA au rămas într-o fază de „platou”, de unde reuşesc cu greu să scadă.

Măsurile de izolare cu geometrie variabilă introduse de statele americane, foarte diferite de măsurile mai dure aplicate în China, sunt „unul din motivele pentru care acest platou este prelungit”, a opinat pentru AFP William Hanage, profesor asociat de epidemiologie la Harvard School of Public Health.

Epicentrul epidemiei este localizat în New York, care continuă să înregistreze zilnic aproape 1.000 de spitalizări, deşi numărul deceselor zilnice este într-o tendinţă de scădere clară.

Relaxarea măsurilor de carantinare şi repornirea economiei continuă în Statele Unite cu paşi diferiţi de la stat la stat, dar ritmul s-ar putea accelera dacă medicamentul antiviral experimental, Remdesivir, pe care se bazează Statele Unite, va da rezultatele aşteptate, scrie AFP.

În ciuda rapoartelor zilnice foarte îngrijorătoare privind numărul de morţi şi îmbolnăvirile, statele federale americane avansează în ridicarea măsurilor restrictive. În plus, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a autorizat, în procedură de urgenţă, utilizarea medicamentului antiviral Remdesivir pentru tratarea pacienţilor care suferă de coronavirus, anunţă preşedintele Donald Trump.

Pentru a reporni economia, peste 35 din cele 50 de state americane au început să ridice restrictiile sau urmează să facă acest pas, în timp ce demonstraţiile pentru „redeschiderea Americii” se înmulţesc în toată ţara.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite