Atacul cibernetic asupra reţelei Casei Albe, comis de hackeri care lucrează pentru statul rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Albă, ţinta hackerilor ruşi
Casa Albă, ţinta hackerilor ruşi

Atacul cibernetic care a vizat recent reţeaua informatică a Casei Albe ar fi fost comis de hackeri care lucrează pentru statul rus, au afirmat surse citate de „Washington Post“.

Potrivit unor oficiali de la Casa Albă, hackerii nu au avariat nici un sistem în momentul în care au pătruns în reţeaua neclasificată a preşedinţiei, iar până în prezent nu există dovezi conform cărora hackerii ar fi reuşit să pătrundă şi în reţeaua clasificată. Atacul informatic comis în ultimele săptămâni a avut ca rezultat întreruperea temporară a anumitor servicii, iar echipele de securitate cibernetică depun în continuare eforturi pentru a limita intruziunea.

FBI, Secret Service şi Agenţia de Securitate Naţională sunt implicate în această investigaţie. Oficialii de la Casa Albă nu comentează cu privire la autorii atacului informatic şi nici asupra eventualelor date sustrase. "Cu siguranţă, numeroşi actori consideră reţelele noastre drept ţinte atractive şi caută acces la informaţii sensibile ale administraţiei. Încă evaluăm activitatea respectivă", a declarat un oficial al Casei Albe. 

În cazul Casei Albe, natura ţintei este în concordanţă cu o campanie susţinută de un stat, au declarat sursele citate. Intruziunea a fost descoperită în urmă cu două-trei săptămâni, potrivit surselor.

Oficialii americani au fost alertaţi cu privire la atacul informatic de un aliat, potrivit unor surse. Companiile de securitate au identificat recent campanii de spionaj cibernetic conduse de hackeri ruşi care ar lucra pentru guvern. Printre ţinte au figurat NATO, Guvernul ucrainean şi companii de securitate americane.

SUA iau în calcul disuasiunea pentru a combate eventuale atacuri cibernetice

Armata Statelor Unite mobilizează mijloace în spaţiul cibernetic pentru a descuraja hackerii să atace potenţiale ţinte americane, a anunţat marţi şeful Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA), citat de AFP.

Michael Rogers, care conduce şi Comandamentul Cibernetic al Pentagonului, a vorbit, într-o conferinţă de presă, despre strategia în materie de război nuclear, în care deţinerea bombei atomice este considerată ca fiind disuasivă în faţa unui adversar ce ar lua în calcul un potenţial atac.

În calitate de director al acestei unităţi militare de apărare cibernetică, Rogers intenţionează să avertizeze hackerii în privinţa consecinţelor acţiunilor lor. "Astăzi, fie că este vorba de un stat, de o organizaţie sau de un individ, majoritatea (piraţilor informatici) ajung la concluzia, în opinia mea, că acţiunile lor comportă prea puţine riscuri, că preţul de plătit este foarte mic", a subliniat el.

"Eu nu spun că este adevărat", a declarat directorul NSA, "dar sunt de părere că cei mai mulţi dintre ei consideră că îşi pot permite să fie destul de agresivi şi nu este în interesul nostru pe termen lung, în calitate de ţară, de a menţine această percepţie. Trebuie să încercăm să o schimbăm", a spus el la Camera de Comerţ de la Washington.

Potrivit lui, armata are un "cadru legal" pentru folosirea oricărei arme cibernetice ofensive, cu condiţia să aibă aprobarea preşedintelui american şi a secretarului Apărării.

"Sper", a adăugat el, "că se va putea pune în aplicare pe termen lung un ansamblu de norme şi reguli care să ne permită să avem definire o mai clară a ceea ce este acceptabil (în spaţiul cibernetic) şi chiar (să conturăm) ideea disuasiunii".

Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care două rapoarte, publicate marţi, au conchis că Guvernul rus şi cel chinez sunt, în mod sigur, în spatele unei vaste reţele de spionaj cibernetic împotriva Statelor Unite şi Europei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite