Alegeri SUA 2016. Clinton a câştigat prima dezbatere televizată cu Trump, potrivit unui sondaj CNN/ORC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clinton Trump Captura CNN

Democrata Hillary Clinton a câştigat prima dezbatere televizată cu rivalul ei la preşedinţia Statelor Unite, republicanul Donald Trump, potrivit unui sondaj CNN/ORC.

Sondajul, dat publicităţii la scurt timp după încheierea dezbaterii care a avut loc la Universitatea Hofstra din New York şi care a început la ora locală 21.00 (ora 4.00, ora României), având o durată de 90 de minute, a arătat că 62% dintre cei care au urmărit confruntarea consideră că Hillary Clinton a ieşit învingătoare, în timp ce numai 27% au afirmat că dezbaterea a fost câştigată de republicanul Donald Trump. 

Barometrul de opinie a luat în calcul răspunsurile date de 521 de alegători înregistraţi, dintre care 41% democraţi şi 26% republicani, ceea ce înseamnă, după cum notează graphicnews.com, că „sondajul este cu 10% mai democrat şi cu 2% mai puţin republican în comparaţie cu sondajele tipice făcute telefonic la nivel naţional“. Totodată, marja de eroare a acestui sondaj este de 4,5%. 

Un alt sondaj, realizat de Public Policy Polling, care a luat în calcul răspunsurile date de 1.002 persoane care au urmărit dezbaterea, a relevat că 51% au considerat că Hillary Clinton a câştigat dezbaterea, în timp ce Donald Trump a fost considerat câştigător de 40% dintre cei intervievaţi. Marja de eroare a acestui sondaj a fost de 3,1%.

În cadrul dezbaterii, ce a fost marcată de atacuri dure, cei doi pretendenţi la Casa Albă au discutat despre economie, terorism şi situaţia minorităţilor.

Democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump şi-au strâns mâinile la urcarea pe scenă şi au avut dreptul la cuvinte de deschidere şi replici, înainte ca moderatorul Lester Holt de la NBC News să-i adreseze prima întrebare lui Clinton, conform ordinii stabilite prin tragere la sorţi.

La început, Trump a părut încrezător şi stăpân pe situaţie atunci când a abordat chestiunea acordurilor comerciale cu care nu este de acord, notează DPA, adăugând că în momentul în care dezbaterea a trecut la chestiuni ce ţin de politica externă, Clinton a fost cea care a preluat controlul. 

Trump a acuzat China pentru devalorizarea dolarului american şi pierderea unor locuri de muncă în SUA. Republicanul a continuat cu o critică a tratatului de liber schimb în America de Nord (NAFTA) şi a afirmat că adversara sa ar fi trebuit să se ocupe de multă vreme de această problemă. „Faceţi asta de 30 de ani, de ce începeţi să vă gândiţi la soluţii abia acum?“ a întrebat-o el pe democrată.

El a afirmat că planul său economic include reduceri „extraordinare“ ale taxelor, care vor crea locuri de muncă în număr „nemaivăzut de la Ronald Reagan“.

În replică, Clinton a afirmat că „nu aşa vom creşte economia“ şi că programul lui Trump este de fapt „cea mai extermă versiune“: de reducerile de taxe ar urma să beneficieze câteva procente dintre americani, cei mai bogaţi.

Trump a afirmat că planul economic al lui Clinton este „doar vorbărie, fără acţiune; sună bine, dar nu va funcţiona niciodată“. El a criticat Federal Reserve, banca centrală a Statelor Unite, despre care a spus că nu îşi face treaba şi este prea politizată.

În ceea ce priveşte declaraţia sa de avere, sub forma datelor fiscale - un subiect sensibil, având în vedere că el este primul candidat la preşedinţia SUA care întrerupe o lungă tradiţie de transparenţă -Trump a afirmat că este auditat de 15 ani, ceea ce „aproape a devenit un mod de viaţă“.

Acuzaţii dure de ambele părţi

Republicanul a promis că îşi va face publice declaraţiile fiscale imediat ce Clinton publică „cele peste 30.000 de e-mailuri“ - un alt subiect de mare interes, după ce s-a dovedit că fostul secretar de stat a folosit un server privat pentru corespondenţa electronică, expunând astfel secrete de stat unor atacuri cibernetice.

Clinton a replicat adresându-se publicului, care nu a avut voie să intervină: „Tocmai aţi văzut un nou exemplu de momeală urmată de schimbarea subiectului“. Ea a susţinut că există informaţii potrivit cărora Trump ar datora milioane finanţiştilor de pe Wall Street şi unor bănci străine şi poate vrea să ascundă americanilor cât de puţine impozite a plătit. „Trebuie să fie ceva într-adevăr important, chiar teribil, ce încearcă să ascundă“, a spus ea.

Cât despre serverul privat de e-mail, candidata democrată a răspuns că nu vrea să mai vină cu scuze şi a recunoscut că a fost o greşeală din partea ei. Trump a replicat că a fost o greşeală intenţionată.

Republicanul a revenit la chestiunea averii sale, susţinând că are venituri „extraordinare“ şi că este timpul ca la conducerea ţării să vină cineva care se pricepe la bani.

De altfel, Hillary Clinton şi Donald Trump s-au întrerupt unul pe celălalt de mai multe ori şi s-au acuzat reciproc de distorsionarea faptelor, în timp ce moderatorul Lester Holt de la NBC a făcut eforturi să îi tempereze.

Certificatul de naştere al lui Obama, din nou în discuţie

Trump şi-a reluat afirmaţia controversată că zvonurile privind locul naşterii preşedintelui Barack Obama ar fi pornit de la stafful de campanie al lui Clinton, în timpul alegerilor prezidenţiale din 2008. 

Magnatul din domeniul imobiliarelor a fost vreme îndelungată un exponent vehement al teoriei că Obama nu este american din naştere (ceea ce, potrivit Constituţiei Statelor Unite, nu i-ar fi permis să fie preşedinte) şi a repetat că a făcut un serviciu ţării obligându-l pe actualul şef al statului să îşi facă public certificatul de naştere.

Clinton a declarat că minciuna rasistă despre Obama nu poate scăpa atât de uşor şi că Trump a fost acuzat de Departamentul Justiţie că practică discriminarea rasială chiar la începutul carierei sale de afaceri, în 1973. Chestiunea certificatului de naştere nu este decât una dintr-o lungă serie de comportamente rasiste ale lui Trump, a mai spus ea.

Amestecul Rusiei în alegerile din SUA, un alt punct fierbinte

Hillary Clinton a afirmat că „nu există îndoială“ că Rusia a atacat cibernetic mai multe organizaţii americane, adăugând că preşedintele rus Vladimir Putin a dat mână liberă hackerilor să perturbe convenţia Partidului Democrat pentru alegerea candidatului la preşedinţie şi să culeagă informaţii, avertizând că Statele Unite nu vor asista pasive la astfel de atacuri. 

În aceste condiţii, ea a declarat că a fost „şocată“ când Trump l-a „invitat“" pe Putin la atacuri cibernetice împotriva americanilor.

Trump a negat că ar exista vreo informaţie certă cu privire la implicarea Rusiei în atacul la adresa Convenţiei Democrate, spunând chiar că ar fi putut să fie China la mijloc.  

În materie de internet, gruparea Stat Islamic (ISIS) „ne bate la propriul nostru joc“, a susţinut candidatul republican. SUA nu îşi fac treaba în privinţa securităţii cibernetice, a adăugat el.

În privinţa grupării jihadiste Statul Islamic, Clinton a susţinut necesitatea intensificării loviturilor aeriene şi a colaborării cu Turcia şi cu forţele kurde. Ea a arătat că principalul obiectiv ar trebui să fie eliminarea liderilor islamişti. 

Trump a susţinut că dacă SUA ar fi confiscat petrolul irakian, ISIS nu s-ar fi putut forma. Obama şi Clinton (ca secretar de stat) au creat un „vid“ prin modul în care au gestionat retragerea americană din Irak, a acuzat el.

    

Republicanul a afirmat că Hillary Clinton „era acolo“ când ISIS era „mic copil“ şi dacă n-a putut opri atunci gruparea islamistă, nu va reuşi nici acum. Dar democrata a susţinut cu tărie că Trump nu are niciun plan in privinţa Statului Islamic.

Nu în ultimul rând, magnatul din domeniul imobiliarelor a susţinut că are o judecată mult mai sănătoasă şi un temperament mult mai bun decât adversara sa. 

Clinton „nu are vână“ de preşedinte, a fost o altă afirmaţie a lui Trump. A venit şi răspunsul lui Clinton, care i-a sugerat lui Trump să vorbească despre „vână“ când va avea experienţa ei diplomatică, amintind că ea a fost în vizită în 112 ţări şi a negociat zeci de acorduri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite