Vladimir Putin, invitat la Vatican de Papa Francisc I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
papa Francisc REUTERS

Papa Francisc îl va primi în audienţă pentru prima dată pe preşedintele rus Vladimir Putin în după-amiaza zilei de 25 noiembrie, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, părintele Federico Lombardi, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt a precizat pur şi simplu că întâlnirea va avea loc în jurul orei 17.00 (18.00 ora României). Această vizită se înscrie în contextul unui dialog delicat, marcat de oscilaţii, între Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă Rusă. Ultima vizită a unui preşedinte rus datează din 2011, când Dmitri Medvedev a venit să îl vadă pe Benedict al XVI-lea.

Vladimir Putin, reales la preşedinţia rusă în martie 2012 după ce a fost premier timp de patru ani, s-a întâlnit cu Ioan Paul al II-lea în 2003 şi cu Benedict al XVI-lea în martie 2007.

Cu ocazia unei vizite precedente a lui Medvedev la Vatican, în decembrie 2009, cele două state au decis să stabilească relaţii diplomatice depline. Din 1990, acestea nu aveau decât reprezentanţi fără rang de ambasador.

Relaţiile diplomatice au părut să se dezgheţe după întronizarea Patriarhului Kiril în februarie 2009, care a fost multă vreme liderul diplomaţiei Bisericii Ortodoxe Ruse. Dar niciun summit nu a putut fi organizat până în prezent între liderii celor două biserici, în pofida dorinţelor exprimate de Vatican. Biserica rusă, naţionalistă, suspectează catolicii de prozelitism.

La începutul lui septembrie, Papa Francisc i-a trimis o scrisoare preşedintelui Putin, în calitate de preşedinte al G20, pentru a-i cere o soluţie politică internaţională fără intervenţie străină pentru Siria.

Mai multe pe această temă

Recuperarea creştină a lui Vladimir Putin

Dacă încurcate sunt căile Domnului, atunci ale politicii cum mai sunt? Şi ce se întâmplă dacă, la acest început de mileniu III, este revigorată surprinzător şi în forţă arma diplomatică a credinţei religioase ca parte a repoziţionării strategice majore care însoţeşte repunerea fundamentală în pagină a structurilor geo-strategice de putere şi influenţă?

Recuperarea creştină a lui Vladimir Putin este însă doar o parte din ofensiva multidimensională ce vizează recuperarea pozţiţiilor şi influenţei pe care ruşii o aveau în urmă cu cîteva decenii în zona Orientului Apropiat, exploatând foarte abil oportunitatea extraordinară oferită de ridicarea masivă a unui sentiment anti-american. Rezultatul?

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite