Putin recunoaşte că judecătoriile ruseşti au probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putin: „Trebuie să asigurăm independenţa sistemului judiciar”.   FOTO Mediafax
Putin: „Trebuie să asigurăm independenţa sistemului judiciar”.   FOTO Mediafax

Preşedintele Vladimir Putin recunoaşte că justiţia rusească întâmpină probleme majore. La o întâlnire cu reprezentanţii regionali ai drepturilor omului, liderul de stat a atras atenţia că Avocatul Poporului trebuie să facă parte din comisiile de calificare, care au autoritatea de a concedia judecătorii.

 „Au fost luate prea multe decizii pe nedrept. Ai competenţa să numeşti şi să demiţi judecători. De ce nu ai demis pe nimeni?”, l-a întrebat Yuri Zelnikov, reprezentant local din regiunea Kaluga pe Putin, scrie publicaţia rusă „Moskovskiye Novosti”.

„Mai mult de o treime din plângeri sunt în legătură cu încălcarea dreptului constituţional de a avea un proces just”, a adăugat Ummupazil Omarova din regiunea Dagestan.

„Trebuie să asigurăm independenţa sistemului judiciar”, a declarat liderul rus, Vladimir Putin. Preşedintele i-a spus lui Zelnikov că el nu poate demite judecători, dar a fost de acord ca Avocatul Poporului să facă parte din comisiile de calificare, pentru a putea interveni astfel în procesul de justiţie şi a demite justiţiarii care încalcă legea în loc să o aplice.

„Potrivit presei, aproximativ 100.000 de oameni nevinovaţi au fost condamnaţi peste tot în ţară”, declară Vasili Olnev, reprezentant local din regiunea Nizhni Novgorod. Numărul respectiv a fost menţionat la întâlnirea lui Dmitri Medvedev, din martie 2012, cu experţii Guvernului, unde s-a discutat pe tema competiţiei şi drepturilor afacerilor. Olnev a spus că majoritatea verdictelor de nevinovaţie nu pot fi modificate.

„Zeci de mii de oameni condamnaţi pe nedrept se reflectă în zeci de mii de copii rămaşi fără părinţi şi familii care şi-au pierdut speranţa în propria ţară”, comentează Olnev. El a mai spus că deja a stabilit amendamentele pentru Codul de Justiţie pentu a reduce numărul de sentinţe date pe nedrept.

„Ai atins un subiect foarte important”, i-a spus Putin şi l-a întrebat apoi despre respectivele amendamente. Olnev a explicat că propune criterii mai clare pentru munca anchetatorilor şi, de asemenea, supervizarea deciziilor Curţii. Putin a instruit Ministerul Justiţiei să analizeze aceste propuneri.

Comisarul pentru drepturi umane Vladimir Lukin a susţinut ideea de a include reprezentanţi ai drepturilor umane în calificările comisiilor care vor revizui acţiunile suspecţilor.

„Ar fi un lucru corect. Am putea exprima părerea generală a publicului despre ceea ce fac judecătorii. Desigur, judecătorii dau sentinţele, dar ar trebui să ţină cont de părerea unui expert sau chiar de opinia publică”, a declarat Lukin.

„Nu cred că judecătorii care iau decizii greşite trebuie pedepsiţi. Nu puteţi pedepsi judecătorii pentru acest lucru. Ei trebuie pedepsiţi doar dacă iau decizii care sunt împotriva legii în mod deliberat. Nu trebuie pedepsiţi pentru că fac o greşeală judiciară. De ce am început să vorbim atât de mult despre Curţi? Pentru că sunt o problema majoră în zilele noastre. Nu numai că avem nevoie de curţi independente, eficiente şi juste, avem nevoie şi de oameni care să creadă că aceste Curţi sunt juste şi independente”, a comentat Mikhail Fedotov, preşedintele Consiliului Prezidenţial pentru Societatea Civilă şi Drepturile Omului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite