Planul Kremlinului de a-i transforma pe proprietarii marilor companii din Rusia în vaci de muls pentru a umple visteria goală a ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miliardarul Dmitri Kamenşcik, ultimul intrat în vizorul lui Vladimir Putin
Miliardarul Dmitri Kamenşcik, ultimul intrat în vizorul lui Vladimir Putin

Arestarea miliardarului Dmitri Kamenşcik face parte din planul Kremlinului de a-i transforma pe proprietarii marilor companii din Rusia în vaci de muls pentru a umple buzunarele golite ale ţării şi a acoperi deficitele publice, comentează Paul Roderick Gregory în Forbes.

Proprietarul aeroportului Domodedovo, Dmitri Kamenşcik, a fost arestat preventiv pe 18 februarie şi plasat în arest la domiciliu până la 18 aprilie. Miliardarul rus este cercetat în dosarul atentatului sinucigaş comis în aeroportul din apropiere de Moscova în ianuarie 2011 şi soldat cu 37 de morţi. El riscă până la zece ani de închisoare, fiind acuzat de procurori că a relaxat regimul de securitate în aeroport. Care-i, de fapt, miza din spatele acestei acuzaţii?

Profilul omului de afaceri Dmitri Kamenşcik

În ultimii ani din existenţa Uniunii Sovietice şi în primii ani din existenţa Federaţiei Ruse, aeroportul Domodedovo, situat la 40 de kilometri sud-est de Moscova, era „un labirint confuz“ şi „o adunătură de fiare în mijlocul câmpului“, îşi aminteşte profesorul de economie şi cercetătorul Paul Roderick Gregory. Modernizarea aeroportului a avut loc odată cu ascensiunea omului de afaceri Dmitri Kamenşcik.

 El este cel care a care a făcut din Domodedovo singurul aeroport cu capital privat dintre cele trei din apropierea capitalei Rusiei, „orientat spre client în stil occidental, cu un sistem confortabil de înregistrare, cozi scurte, cu o legătură feroviară cu Moscova şi chiar cu vameşi prietenoşi“. Încântate de facilităţile oferite, majoritatea companiilor care asigură curse către Moscova au optat pentru Domodedovo. În 2005, acest aeroport a devenit cel mai mare din Rusia. Felul în care Dmitri Kamenşcik, 47 de ani, a reuşit să menţină capitalul privat al aeroportului Domodedovo este un miracol în Rusia lui Putin, scrie Gregory.

Vacile de muls

Aleksandr Soljeniţîn scrie în Arhipelagul Gulag că cei arestaţi în perioada represaliilor staliniste îi întrebau tot timpul pe cei veniţi să-i ridice: „De ce eu?“, iar agenţii răspundeau: „Pentru că...“.

În Rusia lui Putin, sistemul dreptului de proprietate funcţionează la fel. „«Sistemul judiciar» poate confisca proprietatea unei persoane fără motiv, la orice oră. Din cauza acestui sistem judiciar părtinitor, drepturile de proprietate nu pot fi protejate nici prin «comportament corect»“, notează cercetătorul.

Referindu-se la cazul Kamenşcik, BBC semnala că arestarea sa nu este legată de dosarul atentatului sinucigaş. De fapt, omul de afaceri este victima presiunilor Kremlinului de a obţine un pachet de acţiuni la Domodedovo, atrage atenţia postul britanic.

„Se pare că arestarea lui Kamenşcik face parte din planul Kremlinului de a-i transforma pe proprietarii marilor companii ruseşti în vaci de muls, cu scopul de a umple buzunarele golite ale Kremlinului şi de a acoperi deficitele publice“, explică Paul Roderick Gregory.

Înainte de Dmitri Kamenşcik, alţi oameni de afaceri au căzut victimele acestui plan al Kremlinului. Vladimir Iakunin, cunoscut ca mogulul căilor ferate, şi Vladimir Evtuşenkov, cunoscut ca magnatul petrolului, au fost la rândul lor plasaţi în arest la domiciliu. Cei doi au renunţat în cele din urmă la activele lor în favoarea statului rus. Serghei Pugaciov, cândva „bancherul lui Putin“, s-a refugiat la Paris după un raid al Kremlinului la imperiul său economic. Cel mai răsunător caz este cel al lui Mihail Hodorkovski. După ce l-a ajutat pe Putin să ajungă la putere, patronul gigantului petrolier Iukos s-a trezit că i-a fost naţionalizată compania şi că e condamnat la închisoare.

Curtea Permanentă de Arbitraj a condamnat în iulie 2014 Rusia la plata unor despăgubiri de 50 de miliarde de dolari foştilor acţionari ai Iukos, în contul activelor expropriate. 

Kamenşcik pare hotărât să reziste. „Nu cred că am vreun conflict cu statul şi nici nu intenţionez să-mi schimb planurile legate de aeroport. Nici nu mi-a trecut prin cap ideea de a vinde aeroportul“, a declarat el în momentul arestării.

Cine ar mai vrea să facă în Rusia o afacere de succes?

Profesorul de economie avertizează asupra creşterii lipsei de încredere în mediul de afaceri din Rusia. „Intimidarea cu arestarea arbitrară a unuia dintre cei mai de succes antreprenori din Rusia este un alt cui înfipt în sicriul economiei ruse“, avertizează autorul.

Cine ar mai vrea să creeze în Rusia o afacere de succes, prin care să încurajeze creşterea economică şi a nivelului de trai, dacă statul poate oricând s-o confişte, se întreabă Gregory. Unii care au făcut o afacere de succes se vor gândi acum la un singur lucru: cum să-şi scoată mai repede banii din Rusia, în timp ce alţii îşi vor da seama că nu are rost să investească timp, mijloace financiare şi efort într-o afacere şi se vor alătura exodului de creiere, Rusia urmând astfel să fie lipsită de cel mai bun capital al său, detaliază profesorul de economie de la Universitatea din Houston.

„Pe măsură ce economia Rusiei va continua să scadă, Kremlinul va deveni şi mai disperat. Plasarea în arest la domiciliu a celor care au bani va transforma situaţia într-un cerc vicios. Dacă îi jefuieşti pe cei care au bani, vor fi tot mai puţini bani în toată ţara şi economia va aluneca în prăpastie şi mai mult. Cred că Putin nu a auzit povestea gâştei cu ouă de aur“, conchide Paul Roderick Gregory.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite