Hipsterii lui Putin: „Suntem alături de tata şi una cu el“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Set este noul grup de tineret pro-Kremlin, care încearcă să atragă tineri ruşi educaţi pentru „Rusia lui Putin“
Set este noul grup de tineret pro-Kremlin, care încearcă să atragă tineri ruşi educaţi pentru „Rusia lui Putin“

Biroul „Set“ - Reţeaua seamănă cu cel al unei publicaţii online sau al unei firme IT: tineri de 20 şi ceva de ani care lucrează la computere mari, pe scaune confortabile, verificându-şi mereu smartphone-urile. Însă manifestul grupării din Rusia seamănă mai degrabă cu o mişcare politică a secolului trecut, sau chiar cu regulile unei secte religioase, notează „Foreign Policy“.

Calea stabilită de tatăl nostru nu este una de contrazicere, ci mai degrabă de discuţie cu lumea ce ne stă înainte, o discuţie în care suntem alături de tată, una cu el. Nu ne luptăm cu puterea tatălui, o împărtăşim, o învăţăm, o stăpânim, împreună cu tatăl direcţionăm energia către prezent şi viitor“, se arată în manifestul tinerilor numiţi Set sau Reţeaua. Prin tată, bineînţeles, ei se referă la Vladimir Putin.

Ce este Set - Reţeaua

Organizaţia Set pare o combinaţie dintre Komsomol, organizaţia sovietică care pregătea tinerii pentru Partidul Comunist, şi un colectiv de artişti ai străzii – nişte „hipsteri“ patriotici, care promovează cultul personalităţii, scrie „Foreign Policy“.

Set este noul grup de tineret pro-Kremlin, care încearcă să atragă tineri ruşi educaţi pentru „Rusia lui Putin“ şi pentru a-i împiedica să simpatizeze cu valorile liberale şi cu stilul occidental al democraţiei. Însă, spre deosebire de alte grupări dinaintea sa, Set nu este interesat doar de politica violentă a străzii: să bată în tobe la marşuri sau să acopere opoziţia în cazul protestelor.

De fapt, Set vrea să recruteze tineri creativi şi să le dezvolte talentele pentru a promova valorile ruseşti peste tot pe glob, cu ajutorul „unei culturi patriotice, de antreprenoriat, ideologică şi de artă“, explică Artur Omarov, unul dintre fondatorii Set. „Sperăm ca ei să dea naştere unor asemenea afaceri, întreprinderi, concepte şi lucrări de artă cu o simpatie sinceră care să respecte organizarea ţării noastre“, explică Omarov.

Proiecte Set – picturi murale cu „oameni politicoşi“ nu „omuleţi verzi“

În onoarea zilei de naştere a lui Putin, când a împlinit 62 de ani pe 7 octombrie, artiştii Set au pictat o lucrare murală uriaşă pe o parte a unui bloc din Kaliningrad, enclava rusă de pe malul Mării Baltice, dintre Polonia şi Lituania. Pictura murală îl reprezenta pe unul dintre „oamenii politicoşi“, un nou termen Set popular, în opoziţie cu „omuleţii verzi“, adică soldaţii fără însemne care au preluat, tacit, peninsula Crimeea în luna martie 2014. 

„Omul politicos“ înmânează o pisică unui băieţel în faţa unui monument al războiului din oraşul Sevastopol, Crimeea. În centrul picturii este o prima literă gigantică din cuvântul scris şi la baza picturii, „Sila“ - Putere.

Picturile murale reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte ale Set. Cu o săptămână înainte, Set a pictat în şase alte oraşe ruse, fiecare cu o reprezentare a altui cuvânt: „Amintire“, „Arctic“, „Suveranitate“, „Istorie“, „Securitate“ şi „Olimpiadă“ - un fel de proiect de stradă în numele patriotismului rus. Luate împreună, primele litere ale cuvintelor formează „SPASIBA“ - mulţumesc, cuvânt adresat „principalului arhitect al acestor victorii“ - Putin.

Ruşii lui Putin sunt diferiţi

„Ruşii lui Putin sunt diferiţi. Am luat Crimeea, am găzduit Olimpiada şi am început să câştigăm în campionatele de hochei... Înainte, pierdeam tot timpul“, spune purtătorul de cuvânt al grupului Set, Makar Vikhlianţev.

Set s-a născut din cenuşa cunoscutului grup Nashi, rămas în memorie pentru câteva mişcări tinereşti pro-Kremlin care şi-au câştigat popularitatea în anii 2000. Se pare că Nashi a fost fondat de politicieni ruşi pentru a contracara ameninţarea cu o revoluţie populară ca cele din ţările post-sovietice ca Georgia, Kârgâzstan sau Ucraina în 2003-2005. Nashi organiza adunări pro-Putin, bătea în tobe pentru a acoperi sunetul opoziţiei, crea campanii împotriva liderilor opoziţiei şi hărţuia ambasadori străini în numele luptei împotriva fascismului.

Nashi şi-a pierdut utilitatea, dar Omarov şi Vikhlianţev, foşti membri Nashi, au dezvoltat ideologia Set şi au pus bazele acestui grup în 2013.

„Generaţia lui Putin“

Set este conceput pentru a părea atrăgător tinerilor pe care liderii grupului îi numesc „generaţia Putin“: adolescenţii şi tinerii de 20 de ani care nu-şi amintesc alt lider în afară de Putin. Este o generaţie care, spre deosebire de înaintaşii lor nu a ajuns la maturitate în anii '90, când Rusia şi-a pierdut mare parte din avere sau când a suferit colapsul financiar. În loc de asta, ei au crescut cu reţelele sociale şi cu smatphone-uri într-o economie aflată în plin avânt.

Set înţelege că „generaţia lui Putin“ nu cunoaşte politica şi „vrea doar să se îmbrace frumos şi să facă graffitti-uri“, după cum spune Grigori Tumanov, jurnalist la „Kommersant“. „Aici, a devenit o modă să lucrezi cu guvernul“, adaugă el.

Set a organizat prezentări de modă patriotice, lecturi publice cu figuri culturale şi politice şi chiar un festival de film în cadrul căruia existau categorii ca „Familie“, „Ţară natală“ sau „Putin“. Set este unul dintre sponsorii unei tabere pentru tineret, organizată în această vară în noul teritoriu anexat – Crimeea. 

În ultimele luni, Set spune că a recrutat 1.100 de noi membri, cu ajutorul filialelor sale din Vladivostok, Volgograd, Ecaterinburg, Irkuţk, Kaliningrad, Novosibirsk, Rostov-on-Don, Sankt Petersburg, Sevastopol şi Yaroslav. 

Mulţi membri sunt aduşi după ce au participat la grupuri de discuţie sponsorizate de Set, care, de obicei, oferă participanţilor aproximativ opt euro de şedinţă.

Scopul Set – combaterea influenţei anglo-saxone

Vikhlianţev recunoaşte că grupul ale legături cu administraţia prezidenţială, dar a refuzat să intre în detalii. În loc să fie o organizaţie de stat, Set primeşte fondurile de la afacerişti cu legături în guvern, explică el, refuzând să dea vreun nume. Însă, a mai recunoscut că Oleg Mozorov, şeful politicii interne al administraţiei prezidenţiale, s-a întâlnit cu activiştii grupului.

Fondatorii Set speră că operatorii lor culturali vor pune la îndoială puterea slabă pe care SUA o exercită prin media. Vikhlianţev susţine că va continua să-şi folosească iPhone-ul doar până când „Rusia va face ceva mai bun“. Însă scopul grupului este să combată influenţa „civilizaţiei anglo-saxone“ care a inundat Rusia cu restaurante McDonad's şi filme hollywoodiene după Războiul Rece.

O altă lume ne-a spus cum să trăim. Nu refuzăm asta, dar vrem să prezentăm o alternativă: cultura noastră, valorile, limba, religia dar şi sfera politică“, spune Vikhlianţev.

Experţii nu sunt siguri de funcţia politică pe care o serveşte Set. Dmitri Oreşkin, un analist politic rus ce simpatizează cu opoziţia, spune că scopul Set este asemănător cu organizaţiile de tineret cu rădăcini în Uniunea Sovietică, adică „acela de a atrage şi de pregăti lideri politici şi personalităţi marcante care vor susţine acest model de guvernământ“. Publicaţia independentă „Novaya Gazeta“ a citat o sursă din administraţia prezidenţială ca a spus că Set a fost creat pentru „a face ceva cu rămăşiţele Nashi“. Dar ce anume să facă cu ei, Kremlinul „nu înţelege în acest moment“. De când opoziţia s-a împrăştiat, nu mai este nevoie să scoţi tinerii în stradă, potrivit sursei.

Până li se va găsi scopul, totuşi activiştii vor lucra pentru un viitor luminos, inspirându-se din „tatăl“ lor şi aşteptând momentul când vor fi chemaţi. Deocamdată, după cum spune manifestul, Putin are nevoie doar de dragostea şi de respectul lor: membrii Set nu vor fi „nerecunoscători şi naivi“, se arată în manifest. Mai degrabă, „vom deveni adulţi şi ne vom direcţiona dragostea şi recunoştinţa către tatăl nostru, pentru că avem demnitate“, conchide „Foreign Policy“, citând din manifest.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite