Cristian Mungiu către spanioli: “Unii occidentali nu acceptă, dar comunismul nu funcţionează, e oribil!”
0Lansarea filmului "Amintiri din Epoca de Aur" în Spania i-a prilejuit regizorului Cristian Mungiu un interviu în presa spaniolă, despre comunism, prezentul din România şi noul val al cinematografiei române.
După ce a realizat unul din filmele europene cu cel mai mare impact, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", românul Cristian Mungiu a decis să regizeze, împreună cu mai mulţi regizori din ţara sa poveşti de amor şi umor din era Ceauşescu. Unele dintre acestea au fost lansate acum şi în Spania, în "Amintiri din Epoca de Aur", scrie cotidianul ADN, în ediţia de ieri, reluând apoi un interviu acordat de Mungiu pentru agenţia de ştiri spaniolă EFE.
Citeşte şi:
Cristian Mungiu: "Nu aș da Iașiul pe Los Angeles"
Românii din străinătate, cel mai bun public pentru filmul lui Mungiu
"Comunismul pur şi simplu nu funcţionează. A fost de-a dreptul oribil, lucru ce este greu de acceptat de către un mare număr de occidentali de stânga seduşi de principiile sale teoretice", spune Mungiu, regizorul proiectului "Amintiri din Epoca de Aur", alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu.
Află care sunt stereotipurile străinilor despre România, în opinia lui Mungiu
"Ne este greu să acceptăm asta, în ciuda eşecului global din Europa de Est sau a tragicei situaţii din Coreea de Nord care încă există şi azi. Se continuă să se creadă că era o idee bună, stricată de oamenii nepotriviţi, care l-au aplicat prost", a mai spus regizorul român.
"Românii aveau mai mult simţ al umorului în anii 80"
După ce regizorul născut la Iaşi, în 1968, a realizat un periplu tragic al avortului, în filmul său anterior, recompensat cu "Palm d'Or" la Cannes, acum Mungiu a mizat pe umor pentru a aborda tragedia din ţara sa, din vremea comunismului, continuă jurnaliştii cotidianului citat.
"Oamenilor le este dificil să înţeleagă că istoria, şi, într-un mod straniu, românii, păreau să aibă mai mult simţ al umorului în anii 80, în timp ce acum s-au transformat în persoane mai 'amare'", explică Mungiu.
Citeşte pe adevarul.es ce le-a spus Mungiu spaniolilor despre noua cinematografie românească
Pe aceeaşi temă:
"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", mai bun decât "Stăpânul inelelor" din 2003
Patru români pe lista celor "100 de cineaşti ai secolului XXI"