Sfânta Maria, prăznuită în Italia
0La biserica Pogorârea Duhului Sfânt, din Milano, au fost ieri, la slujba Adormirii Maicii Domnului, 200 de români, din cei 500 care vin de obicei duminica. Prezenţa oarecum reducă se explică
La biserica Pogorârea Duhului Sfânt, din Milano, au fost ieri, la slujba Adormirii Maicii Domnului, 200 de români, din cei 500 care vin de obicei duminica. Prezenţa oarecum reducă se explică prin faptul că pe 15 august în Italia se sărbătoreşte " Ferragosto" şi toată lumea e plecată în vacanţă, inclusiv cea mai mare parte a conaţionalilor noştri.
Am încercat să aflăm dacă doamnele cu numele de Maria îşi sărbătorec ziua onomastică.
Maria Ciobanu (63 ani) ne-a spus: "Astăzi este de fapt zi de doliu, fiindcă se comemorează "adormirea" Sfintei Maria. Am învăţat care este diferenţa dintre Naşterea şi Adormirea Maicii Domnului şi acum nu mai petrec pe 15 august. Mai demult sărbătoream, dar în prezent ştiu că e zi de doliu".
"Principalul nostru mod de a sărbători e în biserică. E cel mai important. După ce ieşim de aici nu mergem să ne distrăm pentru că suntem preocupaţi din cauza anumitor probleme. Ziua numelui mi-o sărbătoresc pe 8 septembrie, la "Naşterea Maicii Domnului.", a declarat Maria Gorgos (40 ani).
S-au rugat pentru familiile de acasă
Părintele Traian Valdman a explicat în predica de după slujbă semnificaţia acestei sărbători: "Cu sărbătorea Adormii Maicii Domnului se încheie anul bisericesc. Această sărbătoare împreună cu Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie) au rămas în conştiinţa comunităţii creştine, chiar dacă nu sunt amintite de Evanghelie. Datorită Sfântei Maria ni s-a revelat şi natura umană, alături de cea Dumnezeiască, a lui Hristos".
Zeci de români au sărbătorit Sfânta Maria şi în parohiile ortodoxe de la Roma. La peste două mii de kilometri depărare de casă, românii şi-au păstrat spiritualitatea pe care o transmit şi copiilor. "Am venit la biserică pentru soţie", ne-a povestit Tudor Ţachira (55 ani) din Bucureşti. "Este onomastica ei şi măcar atât puteam să facem ca să se simta mai aproape de România".
Rodica Sima (54 ani) din Roman a venit la biserică să se roage pentru familia care a rămas acasă. Şase ani a lucrat la Roma pentru o bătrână care a decedat în urmă cu câteva zile: "Mă rog azi şi pentru sufletul bătrânei, chiar dacă era catolică. Vreau ca Sfânta Maria să îmi protejeze copiii în locul meu. Sunt departe de ei, dar cu sufletul acasă".
Doru Coman (35 ani) din Bocşa, judeţul Caraş Severin, a ieşit din biserică pentru că băieţelul de un an a început să plângă. "Încercăm să le aratăm şi copiilor noştri cum sunt obiceiuile la români, chiar dacă vor creşte în Italia", ne-a spus zâmbind.