Barack Obama vrea „o lume fără arme nucleare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele SUA Barack Obama, liderii Alianţei Nord-Atlantice şi ai Uniunii Europene au avut un sfârşit de săptămână deosebit de încărcat. Ei au trebuit să găsească rezolvări la probleme politice, economice şi geostrategice care au apărut în ultima vreme pe Glob.

Reuniunea G20 de la Londra, de joi, a fost  considerată un succes de mulţi analişti în privinţa măsurilor adoptate pentru combaterea crizei economice globale. În cadrul summit-ului aniversar al NATO, de la Kehl şi Strasbourg, desfăşurat, vineri şi sâmbătă, şefii de stat şi de guvern aliaţi au anunţat suplimentări de forţe pentru Afganistan şi au ales un nou secretar general al Alianţei.

Proiectul scutului antirachetă va continua

Ieri, în cadrul întâlnirii la nivel înalt UE-SUA, desfăşurată la Praga, şeful Casei ­Albe a promis că va continua proiectul scutului antirachetă, care prevede instalarea unor elemente în Cehia şi Polonia, relatează AFP.

„Vreau să fiu clar: activitatea Iranului în domeniul nuclear şi în materie de rachete balistice constituie o ameninţare reală, nu doar pentru Statele Unite, ci şi pentru vecinii Iranului şi pentru aliaţii noştri”, a declarat Obama într-un discurs susţinut în capitala cehă. “Cehia şi Polonia au dat dovadă de curaj acceptând să găzduiască elemente de apărare împotriva acestor rachete”, a subliniat el.

Preşedintele american s-a mai angajat să depună eforturi în vederea unei “lumi fără arme nucleare”, prin reducerea stocurilor disponibile şi încetarea testelor. Barack Obama a mai declarat că ţara sa este pregătită “să preia conducerea” eforturilor de a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Fanii lui Obama de la Praga, în jur de 30.000, n-au dormit toată noaptea pentru a-l vedea pe noul locatar de la Casa Albă. Nu au lipsit nici protestatarii, circa 300 de persoane, care au manifestat împotriva proiectului american al scutului antirachetă. Măsurile de securitate au fost draconice, peste 4000 de poliţişti au asigurat securitatea acestui summit pe care cehii l-au considerat un eveniment de marcă al mandatului ţării lor la preşedinţia UE. De la Praga, Barack Obama s-a deplasat astăzi la Ankara.

Controverse privind Turcia

Preşedintele american a pledat şi pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, care, susţine el, ar trimite “un semnal important”, în condiţiile în care această integrare în curs de negociere rămâne controversată în rândul europenilor. Şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, nu este însă de aceeaşi părere.

„Lucrez îndeaproape cu preşedintele Obama, dar, în legătură cu UE, ţine de statele membre să decidă”, a declarat Sarkozy. Cei 27 de şefi de stat şi de guvern ai UE plus liderul american au mai abordat, ieri, cooperarea în faţa crizei economice, securitatea energetică, aspecte privind situaţia din Orientul Mijlociu, Iran, Afganistan, Pakistan şi Coreea de Nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite