Apă de băut poluată cu antibiotice
0Milioane de oameni sunt expuşi riscului de a se îmbolnăvi din cauza apei potabile contaminate cu produse farmaceutice Populaţia americană bea apă poluată cu antibiotice, antinevralgice
Milioane de oameni sunt expuşi riscului de a se îmbolnăvi din cauza apei potabile contaminate cu produse farmaceutice
Populaţia americană bea apă poluată cu antibiotice, antinevralgice sau antidepresive. Mulţi europeni se confruntă cu aceeaşi problemă.
O investigaţie realizată de Associated Press a scos la iveală faptul că apa de băut consumată de peste 40 de milioane de americani este infestată cu substanţe medicamentoase.
Produsele farmaceutice nu sunt absorbite în totalitate de organismul uman. O parte din ele părăsesc organismul, în primul rând, prin urină. Tratarea apelor menajere înainte ca acestea să ajungă din nou în mediul înconjurător nu este capabilă să elimine complet medicamentele. În felul acesta, ele ajung în apa care, ulterior, este consumată de populaţie.
Efectele asupra sănătăţii, necunoscute
Până acum nu s-au realizat multe cercetări cu privire la efectele pe care apa contaminată cu produse farmaceutice le-ar putea avea asupra organismului uman. Totuşi, infestarea apelor a provocat peştilor perturbări de comportament.
"Ar putea exista un pericol şi pentru oameni, de vreme ce peştii au fost afectaţi de substanţele farmaceutice din apă", a spus Vickie Wilson, cercetător biolog la Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA). Unele persoane spun că aceste substanţe nu prezintă niciun pericol de vreme ce se găsesc în cantităţi mici.
Totuşi există unele substanţe, cum ar fi hormonii, care pot afecta organismul chiar într-o concentraţie extrem de mică. Pe de altă parte, clorul folosit pentru tratarea apei poate face ca produsele farmaceutice să devină mai toxice.
Cercetările de laborator au arătat că o cantitate mică de substanţe farmaceutice în apă poate face ca celulele canceroase să se înmulţească mai repede.
Farmaciile nu îşi asumă responsabilitatea
Distribuitorii de apă nu realizează teste care să demonstreze prezenţa substanţelor farmaceutice în apa de băut. În plus, nu există reglementări în legislaţia americană cu privire la acest tip de contaminare. Pe de altă parte, companiile farmaceutice nu îşi asumă nicio responsabilitate faţă de infestarea apei potabile cu substanţe medicamentoase.
Peste 100 de tipuri de produse farmaceutice au fost detectate în apa din America de Nord, Europa şi Asia.
Ar putea exista un pericol şi pentru oameni, de vreme ce peştii au fost afectaţi de substanţele farmaceutice din apă
Vickie Wilson,
biolog EPA