Visul Statului Islamic: un califat până la Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coperta revistei ”in Dabiq”, folosită de Statul Islamic pentru propagandă
Coperta revistei ”in Dabiq”, folosită de Statul Islamic pentru propagandă

O revistă a grupării teroriste are pe prima pagină o imagine cu stagul Statului Islamic arborat pe obeliscul din Piaţa San Pietro a Vaticanului.

În cea de-a patra ediţie a revistei de propagandă a Statului Islamic, „in Dabiq”, gruparea teroristă face un apel direct la un război împotriva creştinătăţii, scrie presa internaţională. 

Prima pagină a publicaţiei arată Roma cazută sub controlul jihadiştilor, iar steagul negru al teroriştilor flutură falnic în faţa Catedralei Sfântul Petru. Ideea unui califat islamic care să cuprindă Europa nu este deloc nouă. Gruparea teroristă a publicat până acum pe internet mai multe hărţi care să propage aceeaşi aspiraţie. 

Liber la ucis, răpit şi violat

Titlul articolului din „Dabiq” este „Cruciada Eşuată”, iar în text sunt ameninţări clare privind cucerirea Romei şi „ruperea crucilor voastre”. Extremiştii islamişti sunt îndemnaţi să „omoare orice cruciat le cade-n mâini”, adăugând că „este legal să răpim femeile necredincioşilor şi să le folosim ca sclave sexuale”. 

Luna trecută, Vaticanul a anunţat că şi-a sporit sistemul de securitate din cauza ameninţărilor din partea Statului Islamic. Şefii Bisericii Catolice au decis chiar să nu mai permită avioanelor să zboare pe deasupra Pieţei San Pietro pentru a se feri de un eventual atac terorist. 

vatican
image

Pe 10 septembrie, în ajunul celei de-a 13 comemorări a atacurilor teroriste de la 11 sptembrie, preşedintele american Barack Obama a declarat un nou război terorismului. „Dacă ameninţaţi America, nu veţi mai fi niciodată în siguranţă", a avertizat  Obama într-un discurs puternic, rostit la Casa Albă.

Preşedintele laureat cu Premiul Nobel pentru Pace a anunţat că forţele armate americane vor demara o ofensivă militară coordonată asupra grupării Statul Islamic, continuând războiul împotriva terorismului declanşat în urma atentatelor. 

După ce a fost aspru criticat pentru că a declarat că „nu există o strategie a SUA pentru combaterea Statului Islamic”, Obama a prezentat planul prin care Washingtonul şi-a propus să elimine această nouă ameninţare teroristă. Strategia americanilor se bazează pe atacuri aeriene, fie cu drone, fie cu avioane de luptă şi, pentru prima dată, vor viza şi poziţii din Siria ale extremiştilor. 

„Nu voi ezita să acţionez împotriva Statului Islamic în Siria, precum şi în Irak. În colaborare cu guvernul irakian, vom extinde acţiunile noastre dincolo de protejarea compatrioţilor şi misiuni umanitare şi vom viza Statul Islamic, pentru a susţine forţele irakiene în ofensiva lor”, a declarat Obama.

Obama: „Vom învinge Statul Islamic”

Americanii au demarat deja, de mai bine de o lună, astfel de atacuri – mai bine de 190 de raiduri - asupra militanţilor din Irak, acolo unde gruparea a declarat chiar un califat islamic în partea de nord a ţării. „Obiectivul nostru este clar: vom slăbi şi într-un final vom învinge Statul Islamic”, a subliniat preşedintele american, adăugând că jihadiştii sunniţi care au decapitat jurnaliştii americani aparţin „unei organizaţii teroriste care nu are altă viziune decât masacrul celor care i se opun”. Deşi Obama nu a oferit o dată la care vor începe atacurile aeriene, experţii în strategie militară susţin că este o chestiune de zile până când vor avea loc primele raiduri. Însă strategia de luptă a americanilor nu se bazează exclusiv pe raidurile aeriene.

Strategia de luptă

Suplimentarea forţelor în aer va fi completată de accentuarea eforturilor pentru instruirea armatei irakiene, care deja a beneficiat de astfel de programe în trecut, fiind dotată şi cu echipament american.Americanii au trimis deja aproape 300 de consilieri militari pe lângă armata irakiană din iunie încoace, atunci când jihadiştii au demarat atacurile. Un contingent de 475 de militari suplimentari va fi trimis irakienilor şi kurzilor, pentru a-i forma, dar şi în misiuni de culegere de informaţii. Pe lângă aceste trupe, în Irak şi Siria vor fi trimise şi echipe mici de elită, precum şi agenţi ai Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA).

Totodată, irakienii şi kurzi vor primi, cel mai probabil, armament şi formatori supliemntari, atât din partea Statelor Unite, cât şi a altor parteneri din coaliţie. În frunte cu Franţa, mai multe ţări europene au început deja să furnizeze armament luptătorilor kurzi, singurii care mai activează ca o armată regulată în Irak. Însă această strategie va fi mult mai dificilă în ceea ce priveşte Siria.

Din cauza fragmentării extreme a opoziţiei, în Armata Siriană Liberă au ajuns să lupte inclusiv facţiuni jihadiste, militanţi al-Qaeda şi ai altor grupări extremiste. De aceea, americanii trebuie să depună eforturi pentru a se asigura că va instrui doar rebeli moderaţi, care luptă atât împotriva grupării teroriste Statul Islamic, cât şi împotriva regimului condus de familia preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite