Un oficial rus afirmă că delegaţii ale ASL au vizitat Moscova în mai multe rânduri. Rebelii sirieni dezmint

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rebeli sirieni FOTO CBS News
Rebeli sirieni FOTO CBS News

Delegaţii ale grupării de opoziţie Armata Siriană Liberă, susţinută de Occident, au efectuat vizite la Moscova în mai multe rânduri, a declarat luni o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe, citată de agenţii, însă patru reprezentanţi ASL au dezminţit marţi acest lucru, pentru Reuters.

Nicio delegaţie ASL nu a vizitat Moscova, au declarat marţi pentru Reuters reprezentanţi a patru facţiuni care luptă sub umbrela grupării, dezminţind informaţii publicate de agenţii de presă ruseşti despre asemenea vizite.

Mihail Bogdanov, de la Ministerul rus de Externe, a declarat, citat marţi de Interfax, că delegaţii ASL au vizitat Moscova în mai multe rânduri, inclusiv săptămâna aceasta, în contextul unor eforturi diplomatice cu privire la situaţia din Siria.

Armata Siriană Liberă este o alianţă de grupări rebele, dintre care unele primesc susţinere militară din partea inamicilor preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Ea nu operează, însă, sub comada unei structuri centrale.

„Aceste afirmaţii sunt incorecte“, a declarat Ahmed al-Seoud, liderul grupării Divizia a 13-a, care operează în zone din vestul Siriei, atacate de către avioane ruseşti de război.

Un purtător de cuvânt al Alwiyat Seif al-Sham, altă grupare din cadrul ASL, care operează în sudul Siriei, a declarat că „noi, ca membri ASL, nu am făcut aşa ceva. Este imposibil ca noi să acceptăm să mergem la Moscova şi să discutăm. Nu vrem ajutorul lor“.

„Ne-am contactat prietenii din alte zone şi nimeni nu s-a dus“, a adăugat Abu Ghiath al-Shami.

Principala forţă politică a opoziţiei susţinute de Occident - Coaliţia Naţională a Revoluţiei şi Forţelor Opoziţiei Siriene - a negat, la rândul ei, asemenea vizite, într-un comunicat postat pe site.

„Coaliţia siriană consideră aceste afirmaţii din partea Rusiei drept o propagandă mincinoasă, vizând să distragă atenţia de la eşecurile agresiunii ruseşti asupra poporului sirian“, afirmă organizaţia, cu sediul în Turcia.

Moscova pare să-şi schimbe poziţia faţă de rebelii sirieni

Tot luni, Kremlinul a anunţat că preşedintele Vladimir Putin, principalul aliat al lui al-Assad, a discutat la telefon, pentru a doua oară în cinci zile, cu regele Salman al Arabiei Saudite, o ţară care-i susţine pe oponenţii Guvernului de la Damasc.

Puterile occidentale acuză Rusia că-şi foloseşte forţele aeriene pentru a bombarda grupări rebele prooccidentale - precum ASL - de când Moscova şi-a început campania aeriană în Siria, pe 30 septembrie, afirmând că a declarat război terorismului.

Moscova şi-a schimbat poziţia faţă de ASL sâmbătă, anunţând că forţele sale aeriene ar fi pregătite să-i ajute pe insurgenţi, dacă ar şti unde se află.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a făcut această declaraţie după ce al-Assad a fost primit de Putin la Moscova, pentru a discuta despre campania militară comună împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria.

Rusia afirmă că prin eforturile sale - susţinerea aeriană a forţelor lui al-Assad - vizează de fapt terorismul.

Însă puterile occidentale acuză Moscova că doar încearcă să-şi menţină mai vechiul aliat la putere, pe al-Assad, şi să-şi securizeze interesele în Siria, inclusiv singura bază navală care-i asigură acces la Mediterana.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite