Superbogătaşii ruşi investesc în artă autohtonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După case de lux, limuzine şi iahturi, noua elită postsovietică achiziţionează tablouri Investiţii de câteva milioane de dolari în pictură rusă! Preocuparea noilor îmbogăţiţi de

După case de lux, limuzine şi iahturi, noua elită postsovietică achiziţionează tablouri

Investiţii de câteva milioane de dolari în pictură rusă! Preocuparea noilor îmbogăţiţi de a aloca importante fonduri pentru arta autohtonă ar putea fi un gest patriotic sau o plasare inteligentă de capital, spun comercianţii de artă. Ei apreciază că entuziasmul cu care noii bogătaşi s-au "aruncat" să cumpere opere artistice nu este de neglijat, relatează Reuters.

Noii bogătaşi ai Rusiei şiau făcut plinul în materie de vile de lux sau iahturi. După ce şi-au asigurat viitorul, ei au găsit o nouă direcţie spre care să-şi îndrepte imensele resurse financiare.


"Îşi adună colecţiile cu gust, ceea ce cred că este un specific rusesc. Este o dovadă a unei pasiuni unice", afirmă Sonia Bekkerman, specialistă în artă rusă la Casa de licitaţii Sotheby's din New York. Ea a mai dezvăluit că o licitaţie cu artă rusă organizată în aprilie a întrecut toate aşteptările, cu un total de vânzări în valoare de 51 milioane de dolari.

Datorită unei prezenţe în creştere a ruşilor pe piaţă, Sotheby's a deschis un birou la Moscova, luna trecută. Înainte de 1990, vesticii erau principalii clienţi "De la sfârşitul anilor 1990 s-au văzut schimbări pe piaţă şi cu siguranţă economia a jucat un rol major.

Vedem un nou interes şi noi colecţionari în Rusia", a mai spus Sonia Bekkerman. "În urmă cu cinci ani, erau alţi oameni interesaţi de piaţa de artă. Clienţii erau mai ales din Vest", confirmă şi Jo Vickery, de la biroul Casei de licitaţii Sotheby's, de la Londra. În prezent, colecţionarii ruşi achiziţionează în jur de 80% din operele de artă puse în vânzare, spune el.

Semnificaţie istorică


"În anii 1990, ruşii erau prea ocupaţi să acumuleze bogăţii pentru a se preocupa de artă", spune colecţionarul francez Pierre Brochet. Dar situaţia s-a schimbat începând cu 2001. Brochet şi alţi colecţionari au început să organizeze expoziţii anuale de artă contemporană la Moscova. "Pe măsură ce situaţia economică din Rusia devine mai bună, vânzările de artă rusă din secolul al XIX-lea devin tot mai populare în rândul magnaţilor şi oligarhilor", spune Brochet.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite