Strauss-Kahn, liber. Camerista a minţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lovitură de teatru în cazul fostului şef al FMI, acuzat că a agresat sexual o cameristă din New York. Procurorul american a decis eliberarea lui pe proprie răspundere. Dominique Strauss- Kahn este liber după ce procuratura a constatat că reclamanta a minţit în repetate rânduri. Socialiştii francezi vorbesc de revenirea în forţă în politică a lui DSK.

Acuzarea a declarat că nu este dispusă să renunţe la urmărirea lui DSK, iar judecătorul a precizat că dosarul lui Dominique Strauss-Kahn nu este încă închis. Cu toate acestea prima victorie în scandalul care a zguduit lumea politică franceză şi Fondul Monetar Internaţional aparţine apărării lui Strauss-Kahn. „Procurorul Cyrus R. Vance este de acord cu eliberarea lui DSK pe propria răspundere", dezvăluia televiziunea Bloomberg, ieri, cu câteva ore înainte ca hotărârea în cazul fostului şef al FMI să fie făcută publică.

Instanţa new-yorkeză a decis ca şi cauţiunea de un milion de dolari cerută lui Strauss-Kahn pentru a fi plasat în arest la domiciliu precum şi depozitul de garanţie de cinci milioane îi vor fi restituite pârâtului. Decizia procurorilor vine după ce au apărut mai multe dovezi că victima a minţit în mai multe rânduri cu privire la presupusul viol comis de Dominique Strauss-Kahn.

Va mai putea DSK să revină în viaţa publică? Cine a fost, oare, în spatele acestor acuzaţii?

Spune si tu

Salvat de telefonul înregistrat

Publicaţia „New York Times" a relatat cu ceva vreme în urmă că victima (32 de ani) avea relaţii cu infractori, implicaţi în afaceri cu droguri şi spălare de bani. Informaţia a fost confirmată ieri de surse din procuratură. Potrivit acestora, camerista ar fi discutat la telefon, cu o zi înaintea presupusului viol de la Hotelul Sofitel, cu un bărbat aflat în închisoare. Ea ar fi vorbit despre beneficiile pe care le-ar putea obţine dacă l-ar acuza pe şeful FMI. Şi surpriză, convorbirea femeii a fost înregistrată.

Violul, invocat şi în cererea de azil

Partenerul ei de discuţie este după gratii pentru posesie de marijuana şi se numără printre persoanele care au vărsat în ultimii doi ani suma de 100.000 de dolari în contul cameristei. Depozitele au fost făcute în Arizona, Georgia, New York şi Pennsylvania. Anchetatorii au mai descoperit şi că femeia plătea sute de dolari lunar pentru facturi la cinci companii telefonice, deşi ea susţine că are un singur abonament telefonic. În plus, femeia a minţit şi în cererea de azil, în care spunea că a fost violată în ţara natală, Guineea. Tot ea a admis că afirmaţia pe care a făcut-o este o minciună. Semnele de întrebare privind credibilitatea reclamantei i-au determinat pe judecători să-l cheme pe DSK ieri seară la o audiere-surpriză, moment în care a fost făcută publică şi decizia de a-l elibera pe Strauss-Kahn.

Audiere-surpriză

Iniţial, fostul şef al FMI urma să apară din nou în faţa justiţiei abia pe 18 iulie. Avocaţii lui DSK au aşteptat primele semne de decredibilizare a cameristei ca să ceară modificarea condiţiilor de eliberare sub supraveghere. Apărarea era pregătită să invoce inclusiv vicii de procedură în cazul identificării acestuia la comisariatul din Harlem, deoarece victima avusese deja ocazia să-l vadă în fotografii şi la televizor.

Revenire în cursa pentru prezidenţiale?

Toate veştile venite în apărarea lui DSK, care a negat vehement acuzaţiile de viol, încă de la început, dau speranţe socialiştilor francezi, care au rămas fără candidat la prezidenţialele din Hexagon. „Dacă acuzaţiile la adresa lui DSK cad, va părea că a fost victima sistemului", a declarat fostul premier socialist Lionel Jospin. Jean-Marie Le Guen, deputat socialist apropiat de Strauss-Kahn, apreciază că fostul director FMI ar fi „un actor esenţial al vieţii politice franceze în lunile următoare".

Cad capete în SUA

Un alt coleg socialist, Michèle Sabban, a cerut suspendarea alegerilor interne pentru desemnarea candidatului socialist la preşedinţie. Dar Strauss-Kahn nu este doar sursă de optimism, ci şi cauza căderii unor capete. Lisa Friel, şeful Secţiei anchete privind agresiuni sexuale a Procuraturii din Manhattan, a demisionat pe fondul procesului intentat fostului director FMI Dominique Strauss-Kahn. Ea s-a retras din funcţie după zece ani de activitate, în contextul în care acuzaţiile cazul DSK şi-au pierdut serios acoperirea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite