Statele Unite sancţionează magistraţi afiliaţi puterii de la Caracas şi avertizează că Venezuela ar putea avea soarta Siriei

Statele Unite sancţionează magistraţi afiliaţi puterii de la Caracas şi avertizează că Venezuela ar putea avea soarta Siriei

Membri ai forţelor de ordine răspund protestatarilor, la Caracas FOTO EPA

Opt membri ai Curţii Supreme a Venezuelei au fost plasaţi joi pe lista neagră a Trezoreriei americane, fiind acuzaţi de agravarea crizei politice din această ţară din America de Sud, transmite AFP. Decizia a fost luată după ce reprezentanta Statelor Unite la ONU a avertizat că Venezuela riscă să aibă soarta Siriei, afectată de peste şase ani de un război soldat cu sute de mii de morţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform Trezoreriei americane, preşedintele Curţii Supreme de la Caracas, Maikel José Moreno Pérez, şi alţi şapte colegi de-ai săi sunt responsabili de favorizarea Executivului de a guverna prin decrete de urgenţă şi uzurparea puterilor Parlamentului, controlat de opoziţie.

Au „exacerbat situaţia interferând constant cu ramura puterii legislative“, a apreciat şeful Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, citat într-un comunicat.

Potrivit sancţiunilor, eventualele active din Statele Unite ale celor opt judecători vor fi îngheţate. De asemenea, ei nu au dreptul să întreţină legături de afaceri cu cetăţeni americani.

Din 1 aprilie, 43 de persoane au murit în violenţele din Venezuela.

Şeful opoziţiei venezuelene, Henrique Capriles, a vrut să discute această problemă cu Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, dar a fost împiedicat de autorităţile de la Caracas să plece spre New York.

„M-au informat că paşaportul meu a fost anulat“, a spus Capriles, potrivit unei înregistrări video făcute în aeroportul internaţional din Caracas.

În opinia preşedintelui american Donald Trump, criza politică din Venezuela este o „ruşine pentru umanitate“.

Trump a avut această reacţie după ce ambsadoarea sa la ONU, Nikki Haley, a avertizat miercuri că situaţia din Venezuela riscă să degenereze într-un conflict de anvergură similar celui din Siria.

Situaţia „nu se ameliorează, se înrăutăţeşte“, a declarat Nikki Haley la finalul unor discuţii în Consiliul de Securitate, îndemnând comunitatea internaţională să ceară respectarea drepturilor omului în Venezuela. În caza contrar, această ţară „se va îndrepta într-o direcţie spre care am văzut îndreptându-se şi alte ţări“, a avertizat ambasadoarea americană, referindu-se la Siria şi Sudan.

Washingtonul a cerut desfăşurarea acestor consultări cu uşile închise în pofida obiecţiilor ridicate de alţi membri ai Consiliului, care sunt de părere că situaţia din Venezuela nu reprezintă o ameninţare pentru securitatea internaţională.

Guvernul de la Caracas a reacţionat dur după această reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, acuzând Statele Unite de amestec în treburile sale.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, succesorul lui Hugo Chavez, este  puternic contestat pentru lipsurile cotidiene.

Parlamentul de la Caracas este dominat de adversari politici ai lui Maduro, dar aceştia nu îşi pot desfăşura activitatea din cauza blocajului guvernamental.

citeste totul despre: