Soarele cântă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un astronom britanic a descoperit, recent, cu ajutorul sateliţilor de pe orbita terestră, că Soarele "cântă". Din păcate, concertul astral nu poate fi auzit, dat fiind că frecvenţa sunetelor

Un astronom britanic a descoperit, recent, cu ajutorul sateliţilor de pe orbita terestră, că Soarele "cântă". Din păcate, concertul astral nu poate fi auzit, dat fiind că frecvenţa sunetelor emise de astrul zilei este inferioară pragului minim, sub care urechea umană nu le mai poate percepe. Descoperirea acestor unde sonore ieşite din comun a fost făcută de Robert von Fay-Siebenburgen de la Solar Physics and Space Plasma Research Center al Universităţii Sheffield (Marea Britanie). El a analizat datele transmise de doi sateliţi şi, prin intermediul unui program de calculator, a obţinut o "schemă" a fenomenelor ce privesc partea cea mai dinafară a Soarelui, aşa-numita "coroană".

Studiul specialistului britanic demonstrează cum arcurile magnetice care se creează în coroana solară sunt capabile să producă unde sonore a căror propagare este similară celei a undelor emise de un instrument cu coarde.

Suprafaţa solară este afectată în permanenţă de explozii care generează unde magnetice. "Acestea", afirmă von Fay-Siebenburgen, "funcţionează ca şi corzile unei chitări sau viori: dacă sunt ciupite, scot sunete". Echivalentul cosmic al unui arcuş de vioară ar fi microexploziile de la baza arcurilor magnetice. De milioane de ori mai mici decât exploziile solare vizibile cu telescopul, miniexploziile fac să vibreze arcurile magnetice care, la rândul lor, produc ultrasunete. "Concertul" acestora poate "semăna" cu unul rock, dar şi cu unul simfonic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite