Reţeaua extremistă Statul Islamic este acuzată de comiterea unui atac cu arme chimice în nordul Irakului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combatanţi kurzi angajaţi în luptele împotriva reţelei extremiste Statul Islamic
Combatanţi kurzi angajaţi în luptele împotriva reţelei extremiste Statul Islamic

Militanţi ai reţelei extremiste sunnite Statul Islamic (SI) au atacat combatanţi kurzi cu arme chimice, în apropierea oraşului Erbil, situat în nordul Irakului, a anunţat Ministerul german al Apărării, citat de site-ul agenţiei AFP, informează Mediafax.

„A avut loc un atac cu armament chimic; membri ai miliţiilor kurde (peshmerga) au fost răniţi, având iritaţii ale căilor respiratorii“, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării. Aproximativ 60 de luptători au suferit dificultăţi în a respira din cauza atacului, potrivit purtătorului de cuvânt.

„Grupul terorist Statul Islamic se pare că a utilizat clor împotriva unor membri ai serviciilor de securitate kurde“, a anunţat armata germană.

Atacul a avut loc în nordul Irakului, în oraşul Makhmur, situat în apropiere de Erbil.

„A avut loc un atac chimic“, a confirmat, la rândul său, un purtător de cuvânt al armatei irakiene.

Statele Unite anchetează dacă SI a comis un atac chimic împotriva kurzilor în Irak

Oficiali americani de rang înalt, citaţi în ediţia de joi a ziarului Wall Street Journal (WSJ), afirmă că deţin „informaţii credibile“ potrivit cărora agentul utilizat într-un atac chimic recent este gazul muştar (iperită).

Astfel, Statele Unite anchetează dacă jihadişti din cadrul SI au folosit sau nu gaz muştar într-un atac asupra forţelor kurde în Irak.

Oficiali kurzi au anunţat că forţe peshmerga au fost atacate cu arme chimice pe 12 august, lângă Makhmur, la 60 de kilometri sud de Erbil.

Însă, potrivit Berlinului, în atac pare să se fi folosit obuze cu clor gazos, care sunt toxice, dar nu sunt interzise ca gazul muştar.

Consiliul Naţional de Securitate (NSC) de la Casa Albă a anunţat că anchetează informaţiile şi că nu le poate confirma.

Statul Islamic ar fi putut să obţină gazul în Siria, al cărei guvern a recunoscut că deţine cantităţi importante din acest agent citotoxic şi vezicant în 2013, când a fost de acord să renunţe la arsenalul său chimic, potrivit WSJ.

Gruparea ar fi putut să obţină gazul şi din Irak, notează Mediafax.

Statul Islamic ocupă regiuni din nord-vestul Irakului, din nordul Siriei, din nordul Egiptului şi din nordul Libiei, unde a proclamat un „califat islamic“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite