Protestele escaladează în Irak, cu atacuri împotriva unor sedii de partide şi miliţii şiite: 48 de morţi în 48 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Aproape 50 de persoane au fost ucise în ultimele 48 de ore în Irak în urma unor acţiuni de protest, atacuri contra unor sedii de partide, oficiali şi grupări armate, transmite AFP.

Mişcarea de contestatare a clasei politice din Irak riscă să se transforme în război civil.

Lansată la 1 octombrie, această mişcare inedită a cunoscut două episoade până acum. Circa 157 de persoane au fost ucise în primele şase zile de manifestaţii antiguvernamentale (1-6 octombrie), majoritatea victimelor fiind protestatari. Alte 48 de persoane au fost ucise de joi încoace, odată cu reluarea protestelor după o întrerupere de 18 zile prilejuită de cel mai important pelerinaj şiit.

Cel de-al doilea episod de proteste este mai violent, manifestanţii trecând la atacuri împotriva unor sedii de partide, birouri de deputaţi şi baze ale al-Ḥashd ash-Shaʿbī (Forţele de Mobilizare Populară), o coaliţie paramilitară dominată de miliţii şiite proiraniene şi aliată a Guvernului irakian.

„Furia populară se îndreaptă împotriva lor pentru că sunt vitrina evidentă a regimului“, explică pentru AFP cercetătorul Harith Hasan.

În opinia sa, aceste violenţe sunt încurajate de turbulentul lider şiit Muqtada al-Sadr, ai cărui susţinători văd „o oportunitate de a trece la acţiune împotriva miliţiilor concurente precum Asa'ib Ahl al-Haq, Badr şi brigăzile Hezbollah“, cele mai puternice din al-Ḥashd ash-Shaʿbī.

După ce au dormit în noaptea de vineri spre sâmbătă în Piaţa Tahrir din Bagdad, sute de protestari continuă să ocupe acest loc emblematic şi dau asigurări că îşi doresc o acţiune paşnică.

Misiunea ONU în Irak (Unami) s-a declarat „foarte îngrijorată de entităţi armate care caută să compromită stabilitatea Irakului“.

Într-o ţară aflată la coada clasamentului privind indicele corupţiei, protestatarii resping categoric măsurile sociale anunţate după primul episod de contestare. Ei spun că vor o nouă Constituţie şi retragerea tuturor politicienilor. În opinia lor, corupţia a prejudiciat Irakul cu 410 miliarde de euro din 2003 încoace, după căderea lui Saddam Hussein.

Pus în faţa acestor solicitări, premierul Adil Abdul-Mahdi a pledat pentru reformarea sistemului de atribuire a funcţiilor publice şi scăderea vârstei de prezentare la alegeri într-o ţară cu 60% din populaţie sub 25 de ani.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite