Primele vizite în străinătate ale lui Donald Trump aduc în pragul disperării gazdele INFOGRAFIE
0Primele vizite în străinătate ale preşedintelui american ridică o mulţime de probleme gazdelor, de la asigurarea securităţii, stabilirea unui program şi până la scurtarea intervenţiilor pentru a nu-l plictisi pe liderul de la Casa Albă.
Pe fondul numeroaselor controverse interne, preşedintele American Donald Trump începe vineri primul său turneu diplomatic ce include cinci ţări, în decurs de opt zile: Arabia Saudită, Israel, Vatican, Belgia şi Italia.
Înainte de plecare liderul de la Casa Albă a declarat: „voi întări prietenii vechi şi voi căuta noi parteneri, dar parteneri care să ne ajute şi pe noi, nu parteneri care doar iau, iau, iau. Parteneri care să ajute, să plătească pentru tot binele pe care-l facem pentru ei”.
Acest traseu este diferit de al predecesorilor săi care au efectuat primele vizite în Canada şi Mexic. Este un turneu în care administraţia de la Casa Albă caută să puncteze, pe fondul gafelor şi crizelor interne, dar în acelaşi timp, prezintă şi riscuri majore pentru un preşedinte fără experienţă politică internaţională şi obişnuit să spună ce gândeşte, nesocotind norme şi protocol.
Prima escală va fi în Arabia Suadită, dar saudiţii se plâng deja că delegaţia americană nu a anuntat programul preşedintelui premergator vizitei. Departamentul de Stat s-a văzut nevoit să se dezică de invitaţia făcută de Arabia Saudita preşedintelui Sudanului, acuzat de genocid, la o reuniune a ţărilor cu majorităţi musulmane, care se va desfăşura pe durata prezenţei preşedintelui american.
Preşedintele american Donald Trump va susţine duminică la Riad, în Arabia Saudită, un discurs privind „o viziune pacifistă a islamului“, în cursul căruia ar urma să insiste asupra angajamentului Statelor Unite faţă de partenerii săi musulmani, a anunţat marţi un oficial de la Casa Albă.
„Discursul urmăreşte aducerea împreună a lumii musulmane împotriva duşmanilor comuni ai civilizaţiei şi demonstrarea angajamentului Americii faţă de partenerii noştri musulmani“, a declarat generalul H.R. McMaster, care conduce Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă. El a mai spus că Trump se va deplasa şi la Bethleem, în Teritoriile Palestiniene ocupate, în cadrul acestui prim turneu în străinătate.
Papa îl va primi pe Trump pe 24 mai la Vatican şi a promis că îşi va spune părerea despre subiectele asupra cărora cei doi lideri nu sunt de acord, dar va rămâne în acelaşi timp deschis şi nu îl va judeca pe preşedintele Statelor Unite înainte de a-i afla punctele de vedere.
Italienilor li s-a cerut să extindă străzile
Şi italienii sunt înnebuniţi din cauza prezenţei lui Trump la summit-ul G7 din Taormina. Drumurile din Taormina sunt prea înguste şi şerpuite pentru maşina preşedintelui american şi pentru cortegiul său de securitate, scrie ziarul italian „La Repubblica“. Serviciul secret american a inspectat drumurile fostei cetăţi arabe şi a semnalat gazdelor pericole la tot pasul scrie presa italiană.
„Problema este că ne înnebunesc“, a declarat primarul oraşului Taormina, Eligio Giardina. Autorităţile italiene au declarat că, în urma controalelor americanilor, Trump nu va dormi la Hotel Timeo, unde vor sta şi alţi lideri, inclusiv cancelarul german Angela Merkel şi premierul japonez Shinzo Abe.
Preşedintele american nu va rămâne nici la hotelul de 5 stele San Domenico unde vor avea loc întâlnirile. Potrivit surselor ziarului, Trump probabil va dormi la baza aeriană americană din Sigonella, la sud de Catania, şi va fi transportat la întâlniri cu elicopterul.
Serviciile secrete americane au luat în calcul de la o potenţială erupţie a vulcanului Etna, la riscul de deteriorare a elicopterului preşedintelui american, pentru că perspectiva ca liderul american să se deplaseze pe străzile strâmte şi fără căi de evacuare din Taormina dă frisoane Secret Service. Americanii au cerut să se extindă strada care duce de la heliportul nou construit la Hotel San Domenico, unde va avea loc reuniunea.
Italienii au răspuns că este imposibil acest lucru şi au încercat să convingă serviciul american de securitate să-l transporte pe Trump cu o maşină mai mică, electrică, dar opţiunea a fost respinsă. Strada centrală din Taormina, Corso Umberto, are o lungime de 900 de metri, iar cele 30 de autoturisme din cortegiul prezidenţial o vor umple aproape complet, şi se pune problema cum se vor mişca în caz de pericol.
Discursurile, limitate la patru minute
NATO va impune o limită de două până la patru minute pentru discursurile de la summitul de săptămâna viitoare, de la Bruxelles, pentru a putea menţine atenţia preşedintelui american Donald Trump, au declarat surse din blocul militar pentru Foreign Policy.
“Este destul de ridicol modul în care se pregătesc să se ocupe de Trump”, a spus o sursă. „Parcă se pregătesc să aibă de-a face cu un copil – cineva cu o atenţie limitată şi cu toane, care nu are nicio informaţie despre NATO, fără niciun interes privind chestiuni politice profunde, fără nimic. Sunt îngroziţi”, a adăugat oficialul.
Unii experţi sunt îngrijoraţi de modul în care Trump va reacţiona la reuniuni diplomatice „importante, dar dureros de plictisitoare”. “Chiar şi un summit NATO scurt este multe prea rigid, prea formal şi prea greu din punct de vedere politic pentru Trump. Lui Trump nu îi va plăcea acest lucru”, a spus Jorge Benitez, un expert pe probleme legate de NATO la centrul de reflecţie Atlantic Council.
„Oamenii se tem de nepredictibilitatea sa, intimidaţi de cum ar putea reacţiona, ştiind cum preşedintele ar putea să spună ce gândeşte – sau să scrie pe Twitter ce gândeşte”, a spus un alt fost oficial.
În marja summit-ului NATO, Trump se va întâlni şi cu noul preşedinte francez Emmanuel Macron pentru un dejun de lucru la 25 mai la Bruxelles.
Programul preşedintelui SUA a fost pregătit şi coordonat de ginerele şi consilierul său Jared Kushner, care are misiunea de a lucra cu guvernele ţărilor care vor fi vizitate.