Premierul ucrainean prorus are consilieri de campanie americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru opinia publică, când spui Partidul Regiunilor condus de Viktor Ianukovici spui Moscova, pentru că este de notorietate faptul că acesta a câştigat ultimele alegeri legislative cu

Pentru opinia publică, când spui Partidul Regiunilor condus de Viktor Ianukovici spui Moscova, pentru că este de notorietate faptul că acesta a câştigat ultimele alegeri legislative cu ajutorul electoratului prorus din estul Ucrainei. Puţini ştiu însă că Ianukovici a fost consiliat, încă din 2005, de strategi americani.

Societatea Davis-Manafort îşi desfăşoară activitatea în Ucraina de mai bine de doi ani, dar şeful său, Paul Manafort, este scump la vedere. Ultima dată când a fost văzut în compania liderului Partidului Regiunilor a fost cu ocazia unui dejun la Davos. Cel care l-a adus pe Manafort, mai întâi la Doneţk, în plină "revoluţie portocalie", a fost magnatul Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal "Şahtior Doneţk". Atunci, strategul american a estimat că nu poate face nimic pentru a-l scoate câştigător pe Ianukovici în faţa lui Iuşcenko, scrie "Courrier International". În campania pentru legislativele din martie 2006, Manafort începe să-l consilieze pe premierul ucrainean. În mare, conceptul americanului a fost foarte simplu: Partidul Regiunilor trebuia să insiste pe sloganul "O viaţă mai bună, astăzi".

Presa ucraineană susţine că americanul a umblat chiar şi la lookul şi gestica premierului, acesta arătând mai tânăr şi mai determinat în campania din 2006. Informaţiile privind costurile serviciilor prestate de firma Davis-Manafort sunt foarte variate, începând de la 2 la 20 de milioane de dolari, pentru întreaga perioadă a legislativelor. Paul Manafort şi-a început cariera în echipa celui de-al 38-lea preşedinte american, Gerald Ford. Şi-a câştigat notorietatea după ce s-a ocupat de campaniile politice ale diverşilor lideri din lumea a treia din Kenya, Somalia, Angola, Nigeria, Congo. Manafort a fost artizanul victoriei electorale a dictatorului filipinez Ferdinand Marcos, în 1981. Presa occidentală a calificat aceste alegeri drept cele "mai corupte din istoria Filipinelor, marcate de manipulări generalizate, ameninţări la adresa alegătorilor, falsificări ale listelor şi buletinelor electorale".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite