Noi consultări ale membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU privind chestiunea siriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – Statele Unite, Franţa, Rusia, China şi Marea Britanie – au participat miercuri la o nouă rundă de consultări privind un proiect de rezoluţie care vizează garantarea distrugerii armelor chimice siriene.

Potrivit celor prezenţi, puterile occidentale au încercat să convingă Rusia că proiectul lor nu implică ameninţarea cu o posibilă acţiune militară imediată asupra regimului de la Damasc dacă aceştia nu-şi respectă angajamentele cu privire la dezarmare. În cazul în care puterile occidentale ajung la un compromis cu Rusia, rezoluţia ar putea fi votată în acest week-end.

Aceasta este a două reuniune de acest tip după americanii şi ruşii au convenit asupra unui plan de demontare şi distrugere a arsenalului chimic sirian. Acordul americano-rus a respins din start o posibilă intervenţie militară asupra regimului condus de Bashar al-Assad.

Înainte de votul privind proiectul de rezoluţie, cele 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU trebuie să aştepte o decizie a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de la Haga. Aceasta trebuie să se reunească vineri pentru a aproba acordul americano-rus.

Acordul de la Geneva îi oferă Siriei o săptămână pentru a furniza o listă a arsenalului său şi a locaţiilor de depozitare a armelor chimice.

Reprezentanţii administraţiilor de la Paris, Londra şi Washington au prezentat un proiect de rezoluţie care este în conformitate cu capitolul 7 al Cartei ONU, dar care nu prevede în mod explicit folosirea forţei sau sancţiuni pentru a pune presiune pe regimul de la Damasc.

Fără a da detalii asupra textului ambasadorul britanic, Mark Lyall Grant, a declarat că „principalul obiectiv al rezoluţiei este de a prezenta pentru aprobarea Consiliului de Securitate acordul cadru între Statele Unite şi Rusia de la Geneva şi decizia care va fi luată în Consiliul executiv al OIAC”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite