Ministrul australian al Agriculturii: Raportul OMS privind legătura dintre consumul de carne procesată şi apariţia cancerului este „o farsă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul australian al Agriculturii, Barnaby Joyce, a calificat marţi drept „o farsă“ recentul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care stabileşte o legătură între consumul de carne procesată şi riscul apariţiei unei forme de cancer, relatează AFP.

Potrivit Centrului Internaţional de Cercetare asupra Cancerului (CIRC), o agenţie a OMS, consumul de carne procesată precum cârnaţii, mezelurile sau preparatele din conserve este cancerigen pentru oameni la fel cum „probabil“ este şi consumul de carne roşie, informează Agerpres. Persoanele care consumă în exces carne procesată sau carne roşie riscă să dezvolte diferite forme de cancer, precum cancer colocteral, cancer de prostată sau cancer pancreatic, notează CIRC.

Potrivit unor estimări făcute publice recent, 34.000 de persoane mor anual din cauza unor forme de cancer dezvoltate în urma alimentaţiei bogate în carne procesată şi carne roşie, în timp ce aproximativ un milion mor din cauza fumatului.

În opinia ministrului australian, raportul este „o farsă“, deoarece carnea procesată nu trebuie comparată cu ţigările.

„Să compari cârnaţii cu ţigările este absolut grotesc“, a comentat el pentru postul de televiziune ABC.

„Dacă scoatem din dieta zilnică tot ceea ce spune OMS că este cancerigen, ne-am întoarce în epoca grotelor“, a declarat Joyce.

Barnaby Joyce deţine funcţia de ministru într-o ţară care este al treilea consumator de carne pe cap de locuitor din lume şi al treilea exportator mondial de carne de vacă, potrivit datelor din 2013.

Un studiu realizat de Consiliului oncologic australian a estimat că peste 2.600 de cazuri de cancer intestinal diagnosticate în ţară în 2010 sunt atribuite consumului de carne roşie şi celei procesate, notează agenţia locală AAP, citată de Agerpres.

De fapt, raportul făcut public de agenţia OMS nu face decât să continue dezbaterile legate de beneficiile sau efectele negative ale consumului de carne.

Scandal fără sfârşit între ecologişti şi producătorii de carne

Grupurile ecologiste, asociaţiile de protecţia animalelor şi cele din domeniul sănătăţii publice recomandă de mulţi ani consumatorilor să evite consumul de preparate din carne din cauza efectelor negative pe care îl generează asupra sănătăţii şi a mediului înconjurător, în timp ce producătorii de carne promovează atributele pozitive ale acesteia, insistând asupra conţinutului ridicat de proteine, vitamine şi fier din aceste produse.

Concluziile formulate de OMS „sfidează atât bunul simţ, cât şi zecile de studii care nu arată nicio corelaţie între carne şi cancer şi alte studii ce arată multele beneficii ale unor diete echilibrate şi care includ carne“, a reacţionat Institutul Nord-Amercian al Cărnii (NAMI), cu sediul la Washington, o instituţie care face lobby pentru producătorii de carne americani.

Reprezentanţii industriei cărnii se contrazic de multe decenii cu autorităţile medicale internaţionale şi cu cele americane asupra rolului pe care îl are carnea într-o dietă echilibrată, scrie The Wall Street Journal. Cea mai recentă „bătălie“ de acest gen a avut loc cu ocazia întocmirii Ghidului de dietă pentru americani, un document întocmit de Departamentul Agriculturii şi Sănătăţii din Statele Unite, care stă la baza programelor de educaţie nutriţională şi de asistenţă în privinţa alimentaţiei.

„Este foarte clar faptul că în cazul raportului CIRC mulţi dintre cercetători au vizat un anumit rezultat, în pofida unor date despre consumul de carne care erau vechi, neconcludente şi autoraportate“, a spus Betsy Booren, o reprezentantă a NAMI.

„Este inadecvat să atribui doar unui singur factor un risc sporit de cancer. Este un subiect foarte complex, care depinde de o combinaţie de mulţi alţi factori, precum vârsta, moştenirea genetică, regimul alimentar, mediul şi stilul de viaţă“, a apreciat Centrul de Legătura pentru Industria de Procesare a Cărnii din UE.

Dincolo de acest scandal fără sfârşit, cea mai bătrână femeie din lume, americanca Susannah Mushatt Jones, în vârstă de 116 ani, dezvăluie că secretul longevităţii sale este un mic dejun copios din şuncă, ouă şi cereale măcinate completat de un „somn bun“ la amiază.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite