Kurzii sunt aproape siguri că liderul Statului Islamic este în viaţă şi se ascunde în Siria

Kurzii sunt aproape siguri că liderul Statului Islamic este în viaţă şi se ascunde în Siria

Jihadişti din cadrul Statului Islamic FOTO AFP

Un important oficial kurd implicat în combaterea terorismului a declarat luni că este sigur în proproţie de 99% că Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic, este în viaţă, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit oficialului kurd, Abu Bakr al-Baghdadi este în viaţă şi se află la sud de oraşul Rakka, bastionul din Siria al reţelei extremiste sunnite Statul Islamic.

„(Al-)Baghdadi este cu siguranţă în viaţă. Noi avem informaţii că este în viaţă. Noi credem 99% că este în viaţă”, a declarat Lahur Talabany pentru Reuters, potrivit news.ro.

„Nu uitaţi că are rădăcini de pe vremea Al-Qaida în Irak. Se ascundea de serviciile de securitate. Ştie ce face”, a adăugat el.

Statul Islamic a fost alungat din Mosul, în nordul Irakului, şi pierde teren la Rakka. Pe fondul acestor înfrângeri, oficialul kurd sus-menţionat afirmă că jihadiştii îşi schimbă tactica.

După înfrângere, Statul Islamic va declanşa o mişcare de insurgenţă şi va semăna cu o Al-Qaida mai puternică, apreciază el.

Viitori lideri ai Statului Islamic ar urma să fie foşti ofiţeri în domeniul informaţiilor din regimul fostului dictator irakian Saddam Hussein, responsbabili în prezent de partea de strategie.

Kurzii pun astfel la îndoială anunţurile jihadiştilor şi Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) cu privire la moartea lui al-Baghdadi.

Moartea liderului Statului Islamic a fost anunţată marţea trecută de OSDO, la o zi de la proclamarea de către Irak a victoriei sale la Mosul în faţa reţelei jihadiste.

Potrivit lui Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO, înalţi responsabili ai Statului Islamic prezenţi în provincia siriană Deir ez-Zor au confirmat pentru organizaţia sa moartea lui Abou Bakr al-Baghdadi.

Totuşi, Rami Abdel Rahmane nu are cunoştinţă de locul, data sau circumstanţele presupusei morţi.

Pentagonul nu confirmă moartea ui al-Baghdadi

La fel ca şi kurzii, Pentagonul nu confirmă moartea liderului Statului Islamic.

„Dacă ştiam, v-am fi spus. În acest moment nu pot să confirm, nici să dezmint, a declarat şeful Pentagonului, Jim Mattis.

„Considerăm că este încă în viaţă şi pentru moment nu pot să dovedesc contrariul, a adăugat el.

„Îl vom urmări până la capăt , a dat asigurări Jim Mattis.

Pe 22 iunie, Rusia a anunţat că există o mare probabilitate ca al-Baghdadi să fi fost ucis într-un atac aerian, la sfârşitul lunii mai, în apropiere de Rakka. Această informaţie nu a putut fi confirmată, la fel ca toate celelalte legate de moartea liderului Statului Islamic apărute din 2014 încoace. Statele Unite oferă o recompensă de 25 de milioane de euro pentru orice informaţii care vor ajuta la capturarea liderului jihadist.

Abu Bakr Al-Baghdadi nu a mai dat niciun semn de viaţă de la o înregistrare audio difuzată în noiembrie anul trecut, la puţin timp de la lansarea bătăliei pentru Mosul.

 

citeste totul despre: