Iranul a survolat un portavion american cu o dronă şi a făcut fotografii „detaliate”

Iranul a survolat un portavion american cu o dronă şi a făcut fotografii „detaliate”

O dronă militară iraniană care nu purta armament a zburat direct deasupra unui portavion al Statelor Unite care se afla în apele internaţionale din Golful Persic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul, pe care armata americană l-a catalogat drept „anormal şi neprofesionist”, s-a produs luna aceasta, relatează Reuters.
 
Televiziunea de stat iraniană a anunţat că o dronă de supraveghere a zburat deasupra portavionului şi că a făcut fotografii „precise”.
 
O purtătoare de cuvânt al Marinei americane a confirmat că un eveniment de acest fel s-a produs pe 12 ianuarie, când o dronă iraniană a survolat portavionul USS Harry S. Truman, dar nu a confirmat că ar fi vorba de acelaşi incident raportat de media din Iran.
 
Evenimentul din 12 ianuarie a avut loc în aceeaşi zi în care Iranul a reţinut 10 soldaţi din Marina americană care ar fi intrat în apele sale teritoriale din greşeală.
 
Drona a zburat iniţial către portavionul francez Charles de Gaulle, apoi către cel american, care nu desfăşura operaţiuni la acel moment.
 
„Drona era neînarmată şi nu a prezentat vreun risc pentru operaţiunile portavionului. Chiar dacă acţiunile nu au reprezentat un pericol pentru navă, a fost, totuşi, anormal şi neprofesionist”, a decoarat Nicole Schwegman, purtătoare de cuvânt a Marinei americane.
 
Comandantul Marinei iraniene, amiralul Habibollah Sayyari, a declarat în presa din ţara sa că survolul dronei a fost un semn al „pregătirii şi curajului” armatei sale.
 
Un submarin iranian s-a aflat, de asemenea, în acea zonă, şi a realizat fotografii cu drona şi portavionul american.
 
Statele Unite ale Americii au ridicat, luna aceasta, sancţiunile la adresa Iranului instituite din cauza programului nuclear al ţării. La doar câteva zile mai târziu, SUA au instituit noi sancţiuni, de data aceasta din cauza programului iranului de a construi rachete balistice.
 
Iranul susţine că noile măsuri „nu au nicio legitimitate morală sau legală”.
citeste totul despre: