Iranul plăteşte scump programul nuclear: veniturile din vânzările de petrol mai mici cu 58%, din cauza sancţiunilor internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pierderile cauzate de sancţiunile SUA şi ONU au devastat economia Iranului. FOTO: Reuters
Pierderile cauzate de sancţiunile SUA şi ONU au devastat economia Iranului. FOTO: Reuters

Veniturile lunare ale Iranului de pe urma tranzacţiilor comerciale cu petrol au scăzut cu 58% după ce SUA şi ONU au impus sancţiuni dure începând cu 2011, pedepsind puterea de la Teheran pentru continuarea programului naţional de dezvoltare nucleară, în ciuda recomandărilor şi avertismentelor internaţionale.

Media veniturilor lunare din vânzările de ţiţei ale Iranului, membru al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol este de aproximativ 3,4 miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an, marcând o scădere abruptă faţă de cele 6,3 miliarde de dolari înregistrate cu un an înainte de aplicarea sancţiunilor, potrivit unui oficial american care a declarat sub condiţia anonimităţii.

Washingtonul a avertizat la începutul lui 2011 principalii consumatori de petrol din Iran că băncile lor vor fi excluse din sistemul financiar american, în cazul în care nu reduc în mod drastic importurile de ţiţei iranian. ONU s-a alăturat Statelor Unite şi a făcut presiuni suplimentare pentru a limita tranzacţiile cu Iranul, notează agenţia de ştiri Reuters.

Administraţia preşedintelui Barack Obama a colaborat cu ţările care importau petrol iranian pentru a găsi furnizori alternativi. Mai mult, la fiecare 180 de zile, SUA acorda derogări ale sancţiunilor impuse la sfârşitul anului 2011 tuturor celor 20 de ţări care beneficiau de petrolul iranian, printre care se numără China, India şi Coreea de Sud, în schimbul reducerilor importurilor.

Preţul dureros al ambiţiei naţionale a Iranului

Occidentul bănuieşte Iranul că demarează un proiect de îmbogăţire a uraniului până la nivelul la care ar putea fi folosit pentru fabricarea armelor nucleare. Deşi Teheranul insistă că iniţiativa guvernului iranian are scop energetic şi medical, autorităţile au respins în repetate rânduri cererile experţilor de a investiga unităţile de îmbogăţire a uraniului.

Iranul a sfidat recomandările internaţionale, însă Washingtonul mai are încă alternative: în februarie a impus noi măsuri menite care ar putea suspenda complet veniturile obţinute din petrol ale Iranului, esenţiale pentru supravieţuirea Republicii Islamice.

„O parte importantă din veniturile guvernului iranian se adună şi va rămâne nefolosită în conturile străine, fără nicio posibilitate de a fi transferate pentru a finanţa pe viitor eventualele importuri iraniene”, a declarat oficialul american.

Iranul a renunţat la euro şi la dolar în tranzacţiile cu petrol din 2010, folosind moneda naţională, rialul iranian, sau valutele celorlalte state care importă ţiţei, cum ar fi China, Japonia, Coreea de Sud, Turcia şi India. La acea vreme, Iranul susţinea că se depărtează de dolar şi de euro pentru că sunt valute „murdare”, deşi piaţa petrolului este dominată tocmai de aceste două monede.

Pierderile cauzate de sancţiunile SUA şi ONU au adus Iranul într-o criză profundă, în care moneda naţională s-a devalorizat puternic, iar rata şomajului a atins niveluri record.

 

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite