Implozia democraţiilor, un pericol al post-adevărului: apel pentru intelectuali într-o lume dominată de reţele sociale, Putin şi Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carlo Strenger FOTO Captură YouTube
Carlo Strenger FOTO Captură YouTube

În epoca reţelelor sociale, democraţiile sunt în pericol, iar intelectualii au datoria de a ieşi din turnul lor de fildeş pentru a le apăra de extremişti şi fanatici, scrie un celebru psiholog şi filosof elveţiano-israelian într-un editorial-manifest publicat în săptămânalul francez L’Express.

Carlo Strenger, un psiholog şi filosof cunoscut pentru opiniile sale anti-„political correct“, dar şi împotriva extremiştilor de orice fel, atrage un semnal de alarmă asupra riscului dispariţiei democraţiilor într-o lume dominată de reţelele sociale şi de politicieni precum Trump şi Putin.

„Comportamentul lui Donald Trump depăşeşte temerile celor mai pesimişti. Preşedintele american are o părere despre orice, nu dezbate cu nimeni şi nu face decât să confirme astfel previziunile sumbre ale lui George Orwell din „1984“: epoca post-adevărului duce la coşmar, un coşmar fără adevăr şi fără minciună, ci numai cu «fapte alternative»“, scrie Strenger.

„Acest spectacol de groază şi ascensiunea generală a populismului aduc aminte de reflecţiile lucide ale marelui economist Joseph Schumpeter asupra democraţiei occidentale şi liberale. În opinia sa, occidentalii au tendinţa de a idealiza democraţia. Există înclinaţia de a crede că cetăţenii responsabili ajung la opinii şi la o concepţie a binelui public în baza analizei faptelor, apoi votează pentru politicieni capabili să pună în practică concepţia lor.

Schumpeter se arată rezervat faţă de această imagine a democraţiei ideale. Oamenii politici sunt comercianţi care încearcă, prin retorică, «să cumpere» cât mai multe voturi posibile, iar cetăţenii îşi dau voturile în baza unor reacţii afective şi nu în virtutea unei concepţii diferenţiate a binelui public.

Schumpeter se arată de asemenea pesimist faţă de liderii politici. Odată lansaţi în cursa pentru voturi, aceştia ignoră tot ce nu îi ajută din punct de vedere electoral, iar pentru a fi realeşi, le furnizează alegătorilor satisfacţii pe termen scurt, ceea ce împiedică planificarea unor lucruri pe termen lung“, notează autorul.

Teama de o implozie a democraţiilor

„Deşi e limitată la experienţele din anii ’20 şi ’30 ai secolului trecut, analiza rece şi pesimistă a lui Schumpeter descrie fără erori, din păcate, epoca dominată astăzi de Berlusconi, Putin şi Trump. Prin urmare, temerile unor comentatori legate de implozia democraţiilor, la fel ca în scenariul din anii ’30, nu pot fi trecute cu vederea“, avertizează Carlo Strenger.

Ţinând cont de contextul actual, gânditorul elveţiano-israelian îşi îndeamnă colegii din mediul academic să iasă din turnul lor de fildeş şi să-şi îndeplinească mai ferm rolul politic şi social.

El propune aventurarea intelectualilor pe reţelele sociale, unde populiştii sunt destul de influenţi.

„Este de datoria noastră să le oferim concetăţenilor mijloacele intelectuale de a înţelege tehnicile de marketing şi instrumentele de manipulare ale şarlatanilor“, conchide el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite