Electricitatea, în slujba coralilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indonezia aplică un proiect revoluţionar pentru a reface recifele distruse Numai 6% din coralii Indoneziei sunt sănătoşi. Având în vedere situaţia gravă a recifelor desfă- şurate pe

Indonezia aplică un proiect revoluţionar pentru a reface recifele distruse

Numai 6% din coralii Indoneziei sunt sănătoşi. Având în vedere situaţia gravă a recifelor desfă- şurate pe mai bine de 85.000 de kilometri, arhitectul Wolf Hilbertz şi biologul Thomas Goreau aplică un proiect de salvare a coralilor, experimentat pe insula Gili Trawangan.

Metoda presupune trecerea unui curent electric prin structurile metalice care se instalează pe fundul mării. Electricitatea determină creşterea volumului de rocă de calcar şi accelerează dezvoltarea coralului, ceea ce face să se restabilească ecosistemele marine cu mai multă rapiditate. Proiectul, numit "Biorock", face ca recifele să crească cu o viteză de 6-10 ori mai mare decât normal, datorită metodei cunoscute sub numele de "adăugare minerală".

Curentul electric are 12 volţi

Coralii se transplantează în structura de metal, ceea ce ajută la facilitarea obţinerii de carbonat de calciu de care au nevoie pentru a creşte cu o viteză mult superioară celei normale.

"Am instalat şapte structuri, conectate la un curent electric slab, de 12 volţi, pentru a opri deteriorarea coralilor din zonă", a explicat Anna Walker, directoare a Gili Eco Trust, o asociaţie locală pentru conservarea mediului ambiant. Coralii mor din cauza curenţilor puternici, a creşterii temperaturii apei, a contaminării marine şi a peştilor destructivi.

Proiecte similare vor fi aplicate în insula paradisiacă Bali, Parcul Naţional al insulelor Seribu şi în apropiere de coastele Jakartei. La scară planetară, coralii sunt în pericol. Cauzele sunt multiple şi greu de înlăturat.
Schimbările climatice, care favorizează supraîncălzirea apei, şi poluarea cu pesticide par a fi cele mai importante.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite