Egiptul a adoptat o lege antiteroristă care prevede amenzi aspre pentru jurnaliştii ce publică informaţii considerate false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi, acuzat de activiştii pentru apărarea drepturilor omului că instaurează un regim represiv în ţara sa, a promulgat luni o lege antiteroristă controversată care vizează, potrivit criticilor săi, să împiedice orice formă de opoziţie.

Noua lege antiteroristă intră în vigoare într-un context de intensificare a  atacurilor împotriva armatei şi poliţiei egiptene, comise în special de gruparea Provincia Sinai, o aripă a reţelei extremiste sunnite Statul Islamic (SI), scrie AFP.

Legea controversată introduce o amendă de la 200.000 la 500.000 de lire egiptene (între 23.000 şi 58.000 de euro) pentru orice persoană care difuzează sau publică informaţii „false“ despre atentate şi operaţiuni împotriva combatanţilor islamişti.

Legea prevede, de asemenea, pedeapsa cu moartea pentru persoane găsite vinovate că au creat, condus sau finanţat o organizaţie „teroristă“ şi pedeapsa cu închisoarea pentru cele găsite vinovate de promovarea „terorismulu“.

„Războiul contra terorismului“ este dus în Egipt contra Fraţilor Musulmani, care au câştigat aproape toate alegerile după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, în februarie 2011.

După ce el-Sisi, pe atunci şef al armatei, l-a destituit în 2013 pe preşedintele democratic ales Mohamed Morsi, provenit din rândul Fraţilor Musulmani, noua putere a lansat o vastă campanie de reprimare soldată cu moartea a 1.400 de persoane, majoritatea susţinători ai fostului şef de stat islamist. De asemenea, peste 15.000 de membri şi simpatizanţi ai Fraţilor Musulmani au fost închişi, iar sute dintre ei condamnaţi la moarte în primă instanţă, inclusiv Morsi.

La o zi de la asasinarea pe 29 iunie a procurorului general Hisham Barakat într-un atentat spectaculos, Abdel Fattah el-Sisi a promis o legislaţie mai dură „în lupta împotriva terorismului“.

Acest atentat a fost urmat, pe 1 iulie, de o serie de atacuri jihadiste de mare amploare împotriva militarilor, în Peninsula Sinai, iar armata egipteană s-a arătat deranjată din cauza faptului că presa a publicat bilanţuri mai mari decât cele comunicate oficial.

Amnesty International a criticat încă din iulie noula lege antiteroristă din Egipt, apreciind că reprezintă un „atac flagrant contra drepturilor la liberă exprimare şi asociere“ şi „un instrument în plus pentru zdrobirea oricărei forme de opoziţie“.

Potrivit unor ONG-uri, regimul el-Sisi este „mai represiv“ decât regimul Mubarak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite