De la profesoară la membră ISIS: „A început să-mi fie frică de mine, de ce se întâmpla în mintea mea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Khadija, o femeie de 25 de ani, a povestit într-un interviu exclusiv pentru CNN cum a ajuns să lupte de partea teroriştilor. Ea a dezertat, deziluzionată de brutalitatea militanţilor Statului Islamic. Acum este un om marcat, deoarece, odată ce eşti membru ISIS, asta rămâi pe viaţă.

Khadija a crescut într-o familie siriană care i-a asigurat o educaţie solidă. Şi-a luat licenţa şi a început să predea la o şcoală elementară. Khadija îşi descrie familia şi copilăria ca fiind „nu prea conservatoare“, notează CNN despre femeia căreia i-a fost frică să-şi dea numele real de teama repercusiunilor din partea militanţilor Statului Islamic din Irak şi Siria (ISIS).

De la proteste paşnice, la mirajul ISIS

Atunci când revoltele siriene au început în urmă cu peste trei ani, Khadija s-a alăturat oamenilor care au declanşat protestele paşnice la adresa guvernării preşedintelui Bashar al-Assad. „Am ieşit pe străzi să demonstrăm. Serviciile de securitate ne urmăreau. Noi scriam pe ziduri şi aveam diverse costume în care ne schimbam. Au fost minunate zilele acelea“, mărturiseşte ea.

Însă, atunci când revoluţia din Siria s-a transformat în haos şi violenţe spune că şi-a pierdut şi ea sufletul, umanitatea. „Totul în jur era haos. Armata Siriană Liberă, regimul, bombele, gloanţele, răniţii, clinicile, sângele – îţi vine să te smulgi de-acolo, să găseşti ceva spre care să fugi. Problema mea este că am fugit spre ceva şi mai urât“, declară Khadija pentru CNN.

Un tunisian pe care l-a cunoscut online a atras-o cu ideile sale, manierele şi promisiunile. Ea a ajuns să se încreadă în el şi astfel să fie atrasă de ISIS. A asigurat-o că acest grup nu este ceea ce cred oamenii, că nu este o organizaţie teroristă. „Îmi spunea că vor implementa într-un mod corect credinţa. Că acum sunt în stare de război, o etapă de care este nevoie să controleze ţara, aşa că de aceea trebuie să fie duri“, spune ea.

Brigada Khansa'a: femei contra femei

Tunisianul i-a spus să vină în Siria, în Raqqa, şi că se pot chiar căsători. „Mi-am contactat verişoara şi ea spunea că pot să merg la ea, în Brigada Khansa'a. Ea locuia în Raqqa cu soţul ei care făcea parte din ISIS“, spune Khadija. Brigada  Khansa'a este foarte temută, un fel de miliţie formată doar din femei în cadrul ISIS.

Khadija şi-a convins familia să se mute în Raqqa, spunând că va fi mai uşor să-şi înscrie fraţii mai mici la şcoală şi că vor avea şi susţinerea rudelor. Cu verişoara ei care îi deschidea toate porţile, Khadija a fost binevenită în brigada Khansa'a.

Brigada Khansa'a este formată din aproximativ 25-30 de femei şi are ca sarcină patrularea străzilor din Raqqa pentru a se asigura că femeile se supun codului vestimentar stabilit de ISIS. Şalurile cu pietricele sau cu o formă puţin modificată sunt complet interzise. Femeilor nu li se permite să-şi arate ochii. Cele care încalcă regulile sunt biciuite.

Biciuirea femeilor care încalcă regulile ISIS era condusă de Umm Hamza. Atunci când Khadija a văzut-o prima dată pe Umm a fost îngrozită. „Nu e o femei normală. E uriaşă, are un AK (mitralieră), un pistol, un bici, un pumnal şi poartă niqab (văl care acoperă total faţa)“, o descrie Khadija.

Comandanta brigadei, Umm, a simţit frica Khadijei „aşa că s-a apropiat de mine şi mi-a spus ceva ce nu voi uita cât o să trăiesc: «suntem duri cu infidelii, dar plin de milă pentru ai noştri»“, povesteşte femeia.

Khadija a fost învăţată să cureţe, să dezasambleze şi să tragă cu o armă. Era plătită cu 200 de dolari pe lună şi primea raţii de mâncare. Familia ei a început să simtă că o pierde, dar nu a putut face nimic. În schimb, mama sa a încercat să o avertizeze: „Îmi spunea mereu să mă trezesc şi să am grijă de mine. Că nu ştiu încotro mă îndrept“.

„A început să-mi fie frică de mine însămi“

Iniţial, Khadija nu a ascultat avertismentele mamei, sedusă de sentimentul puterii. Însă, într-un final, a început să-şi pună întrebări despre acţiunile ei şi despre principiile Statului Islamic. „La început, eram fericită cu munca mea. Simţeam că aveam autoritate pe stradă. Dar apoi am început să mă sperii de situaţia mea. Chiar am început să-mi fie frică de mine însămi“.

A început să se gândească: „Eu nu sunt aşa. Am o diplomă în educaţie. Nu ar trebui să fiu aşa. Ce s-a întâmplat cu mine? Ce s-a întâmplat în mintea mea de am ajuns aici?“.

Astfel imaginea ei idealizată despre ISIS a început să se fărâme. În special i-a rămas în minte imaginea unui băiat de 16 ani care a fost crucificat pentru viol. Punea deja la îndoială apartenenţa ei la un grup capabil de asemenea violenţe. „Cel mai groaznic lucru pe care l-am văzut a fost un om decapitat în faţa mea“, declară ea.

Violenţe împotriva femeilor

La un nivel şi mai personal, ea a fost martora violenţelor ISIS împotriva femeilor. Brigada în care era împărţea un sediu cu un bărbat specializat în căsătoriile aranjate cu luptătorii ISIS. „Era unul dintre cei mai răi oameni“, spunea ea despre cel însărcinat să găsească soţii pentru militanţii de pe plan local sau chiar pentru cei străini.

Luptătorii străini sunt foarte brutali cu femeile, chiar şi cu cele cu care se căsătoresc. Au existat cazuri în care soţia a trebuit dusă la urgenţă din cauza violenţei, violenţei sexuale“, explică Khadija.

Comandantul ei o presa să se căsătorească, aşadar Khadija, deja cuprinsă de îndoieli, a decis să părăsească brigada. „Am spus că e de-ajuns. După toate câte am văzut, mi-am spus că trebuie să plec“, spune ea. Khadija a plecat doar cu câteva zile înainte de raidurile aeriene împotriva ISIS efectuate de SUA şi aliaţii lor. Ea a fost trecută ilegal în Turcia, dar familia ei a rămas în Siria.

Viaţa după ISIS

Khadija încă poartă niqab, nu doar să-şi ascundă identitatea, ci şi pentru că se chinuie să se adapteze la viaţa din afara ISIS. Este foarte conştientă de schimbarea bruscă din viaţa ei. „Schimbarea trebuie să fie treptată, astfel încât să nu devin altcineva. Mi-e teamă să mă transform în altă persoană. Cineva care se mută de la un stil de viaţă la altul după cum bate vântul. Nu pot să resping religia complet, după ce am fost atât de antrenată în ea“, explică femeia.

„Cum de i-am lăsat înăuntru? Cum de i-am lăsat să ne conducă?“, se întreabă tânăra despre cucerirea a părţi din Siria de către ISIS. Khadija a dat interviul pentru CNN pentru că, spune ea, vrea ca oamenii, mai ales femeile, să ştie adevărul despre militanţi. „Nu vreau să se mai lase nimeni păcălit de ei. Prea multe fete cred că sunt calea cea dreaptă a Islamului“.

Îşi doreşte cu disperare să fie din nou fata care era înainte de a cădea sub vraja ISIS, „o fată care este veselă, care iubeşte viaţa şi râsul, care iubeşte călătoriile, să deseneze, să se plimbe pe stradă cu căştile din care să urle muzica, fără să-i pese de ce cred alţii. Vreau să fiu din nou aşa“, conchide ea pentru CNN.


Citeşte şi:

Atentat sinucigaş comis de o femeie kurdă împotriva jihadiştilor din Statul Islamic

O femeie care ar fi unul dintre comandanţii Unităţii de protecţie a poporului kurd (YPG) a pătruns duminică într-un bastion al grupării Stat Islamic de la periferia de est a oraşului sirian Kobane, unde s-a aruncat în aer, relatează The Independent, în ediţia online.

Bunicuţe cu arma în mână se chinuie să ţină piept Statului Islamic în Kobani, Siria

Femei cu arma în mână ţin piept atacurilor Statului Islamic în oraşul sirian Kobani. Kobani, care se află în imediata apropiere a graniţei cu Turcia, a fost descris ca oraşul pe care lumea nu-şi poate permite să-l piardă în mâinile teroriştilor.

Statul Islamic bate la uşa României. Cine şi cum va răspunde?

Declaraţia de joi a fostului director al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la implicarea unui cetăţean român în gruparea teroristă Statul Islamic ne pune în faţa unui fapt împlinit. Odată cu aderarea la structura militară nord-atlantică, România, o ţară cu puternice legături socio-economice în Orientul Mijlociu, se aliniază aceleaşi politici eşuate ce a dus tocmai la crearea acestei grupări fundamentaliste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite