Circa 3.000 de opozanţi iranieni sunt pe picior de război în „Ţara vulturilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Ashraf 3 FOTO iranfreedom.org
Complexul Ashraf 3 FOTO iranfreedom.org

Regrupaţi la 4.000 de kilometri de patrie, mujahedinii iranieni sunt convinşi că într-o zi se vor întoarce la Teheran. Au un singur crez şi l-au întipărit pe poarta de acces în oaza lor: „Victoria ne aparţine, viitorul este al nostru”.

La Ashraf 3 nu există agitaţia şi dezordinea specifice taberelor de refugiaţi. Totul este curat şi bine organizat. De altfel, mujahedinii iranieni nici nu au statut de refugiaţi, relatează „Le Point”.

„Contrar a ceea ce pretinde regimul iranian, noi nu suntem o sectă. Putem să ieşim din tabără”, spune Bahzad Saffari, reprezentantul rezidenţilor din Ashraf 3, într-un interviu acordat cotidianului francez.

Această tabără este succesoarea Ashraf 1 şi 2 din Irak, de unde membrii Organizaţiei Mujadenilor Poporului Iranian (OMPI) s-au văzut nevoiţi să fugă după căderea regimului Saddam Hussein.

Nu a fost uşor pentru americani să găsească un refugiu pentru această mişcare de inspiraţie islamo-marxistă mult timp considerată drept organizaţie teroristă. Primii 200 de mujahedini iranieni au sosit în „Ţara vulturilor” în 2013.

Stabiliţi iniţial în jurul capitalei Albaniei, Tirana, mujahedinii iranieni s-au regrupat în apropiere de portul Durrës. Un adevărat oraş de circa 3.000 de locuitori a ieşit din pământ în nici 18 luni pe o suprafaţă de vreo 50 de hectare. Este o lucrare titanică, cu blocuri de locuinţe, clădiri de birouri, săli de sport, clinică, monumente, precum şi lungi alei de copaci şi flori, ceea ce arată sprijinul de care se bucură la nivel internaţional.

Dar cât de mult contează OMPI şi liderul lor Maryam Radjavi în Iran? Plecaţi de 40 de ani de acasă, mujadenii iranieni sunt convinşi că într-o zi îşi vor spune cuvântul pe scena politică de la Teheran. Pentru ei, Albania nu este decât o etapă provizorie. În opinia lor, regimul mollahilor iranieni este „slab şi izolat”. „Deţinem o capacitate de mobilizare internă, unităţi de rezistenţă de câte trei - cinci persoane, pe care evident nu putem să le expunem din cauza terorii care domneşte în Iran”, afirmă Behzad Naziri, responsabil de afacerile externe. Anturajul preşedintelui Hassan Rohani este foarte îngrijorat, apreciind situaţia drept „revoluţionară”, susţine el.

Iranul a criticat adesea Albania pentru faptul că şi-a deschis uşile pentru OMPI. De cealaltă parte, Tirana pare hotărâtă să ofere protecţie până la capăt. Pe fondul acestui conflict, Poliţia Albaneză a dejucat cel puţin o tentativă de atentat împotriva OMPI.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite