Cât timp va dura războiul economic ruso-turc şi cine are mai multe şanse să-l câştige

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova a declanşat un război economic cu Turcia după ce armata turcă a dobărât un avion rusesc ce pătrunsese în spaţiul aerian al Turciei, săptămâna trecută. Analiştii se întreabă dacă economiile celor două state îşi permit să poarte mult timp acest război economic.

 În urmă cu un an, preşedintele rus Vladimir Putin se deplasa la Ankara pentru a pune bazele „parteneriatului strategic" ruso-turc. Astăzi furios, rupe acest parteneriat. Analiştii economici spun că în ciuda retoricii marţiale , ambele ţări par sortite să continue să lucreze împreună. Pentru Rusia va fi dificil să piardă încă un stat prieten, după ce criza din Ucraina şi anexarea Crimeei au dus sancţiuni din partea  SUA,  UE. 

    

 De ani buni,  Turcia a fost un partener stabil în relaţiile economice  cu Moscova. Ankara nu a impus  sancţiuni economice Rusiei . Ba mai mult Erdogan şi Putin prevedeau o intensificare a relaţiilor comerciale între cele două ţări care să atingă plafonul de 100 miliarde dolari în 2020, potrvit CNN.

Rusia avea oricum probleme cu aprovizionarea cu produce alimentare, mai ales legume şi fructe, Turcia înlocuise cu succes producătorii din UE, dar acum aceas război va adânci penuria pe piaţa rusă. 

Dacă renunţă la relaţiile cu Turcia, Moscova va trebui să pună cruce şi planurilor strategice în ceea ce priveşte extinderea influenţei energetice în regiune.

După Germania,  Turcia este al doilea mare consumator de energie din Rusia din Europa, iar o eventuală reziliere a contractelor şi trecerea la alţi furnizori de energie precum Azerbaidjan  ar fi o lovitură dură încasată de Moscova.

Legăturile strategice în domeniul energiei includ atât proiectul gazoductului Turkish Stream, cât şi centrala nucleară de la Mersin, o investiţie de 22 de miliarde de dolari din partea Rosatom, care ar trebui finalizată în 2020. 

Ambele proiecte ar putea pica sub incidenţa noilor sancţiuni iniţiate de Moscova. Noul ministru al Energiei din Turcia Berat Albayrak, ginerele preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat că relaţiile dintre cele două ţări în domeniul energiei nu ar fi ameninţate.

Pierderi în turism pentru Turcia

Numărul mare de  turişti ruşi care îşi petrec concediile în Antalya se va reduce drastic, spre disperarea hotelierilor turci.

Într-o intervenţie televizată, preşedintele Vladimir Putin i-a avertizat pe ruşi să nu viziteze Turcia în viitorul apropiat, iar Autoritatea Federală pentru Turism a solicitat agenţiilor de turism să nu mai vândă pachete pentru turcia, iar acestea s-au conformat. 

În acest context, industria de turism din Turcia ar putea intra în criză, în condiţiile în care nici anul acesta nu a fost unul extrem pe profitabil pentru acest sector.

image

Atât Moscova, cât şi Ankara suferă din punct de vedere economic ca urmare a situaţiei politice din ţară, în acest moment spun analiştii atât Turcia, cât şi Rusia  având nevoie mai mult de stabilitate decât de un nou şoc economic.

Rusia resimte şocul provocat de prăbuşirea preţului petrolului din ultimul an şi jumatate, dar şi efectele sancţiunilor economice impuse de Statele Unite şi SUA.

În Turcia, economia a avut de suferit ca urmare a crizei politice prelungite din vara acestui an.

Prognoza FMI de creştere economică în Turcia indică doar 3,1% în acest an şi 3,6 procente în cursul anului viitor, mult sub nivelul de 9% atins în 2010 şi 2011.

În plus, lira turcească a pierdut 20% în faţa dolarului american, ceea ce face şi mai dificilă sarcina guvernului de la Ankara de a returna datoriile publice pe termen scurt în valoare de 125 de miliarde dolari.

    

Cunoscută fiind natura preşedinţilor rus şi turc, sunt puţine motive să ne aşteptăm ca cele ţările lor să se întoarcă la fostele lor bune relaţii, în ciuda legăturilor lor economice.

Turcia e o piaţă importantă pentru gazul rusesc exportat prin conducta de sub Marea Neagră, iar ruşii constituţie o porţiune importantă a industriei turistice turceşti. 

În acelaşi timp, Turcia luptă în regiunea sa de sudest împotriva kurzilor separatişti din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), oferind astfel Moscovei un alt potenţial punct de presiune.

Turcia are puţine pârghii asupra Moscovei. Principala sa funcţie pentru Moscova e aceea de ţară de tranzit în planurile Rusiei pentru viitoarea conductă de gaze spre sudul Europei.

Cu toate acestea, proiectuş - supranumit şi Magistrala turcă - era blocat încă de anul trecut după ce Uniunea Europeană a acuzat compania de stat rusească Gazprom de practici monopoliste pe piaţa europeană.

Putin sau Erdogam, cine cedează primul? 

Până acum nici unul dintre cei doi lideri nu dă înapoi şi le e şi greu să o facă pentru că nu vor să apară slabi, în faţa propriilor cetăţeni. Ankara a încercat să susţină că dacă ştia că avionul e rusesc poate alta era decizia, supoziţie respinsă de Putin, care a declarat că avioanele sale sunt clar marcate. Rusia a luat măsuri militare ca să reducă expunerea avioanelor sale. Erdogan a spus că dacă violarea spaţiului aerian se repetă, forţele sale vor riposta din nou.

Ambele ţări sunt conştiente cât este de periculos ca acest conflict să se extindă. Analişti militari cred că cei doi vor evita o confruntare directă. Temerea la Ankara este că ruşii vor reacţiona prin ricoşeu, înarmându-i pe kurzi, care sunt priviţi ca un pericol de către Turcia. Cauza kurzilor a fost şi este privită cel puţin cu simpatie la Moscova.

În Siria, forţele kurde, sprijinite de Occident sunt cele mai de succes împotriva grupării Statul Islamic. Dacă grupările kurde vor fi înarmate, armele vor ajunge în cele din urma şi la kurzii din Turcia, unde Partidul Muncitorilor din Kurdistan nu mai respectă armistiţiul încheiat cu Erdogan. Pe acest fond, Statele Unite fac apel la calm, aceasta fiind singura opţiune care poate refocaliza lupta impotriva grupării teroriste Statul Islamic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite