Berna, noul cuib al spionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate negocierile purtate în secret între Statele Unite, Arabia Saudită şi Iran cu privire la Strâmtoarea Ormuz trec prin canalul elveţian, scrie cotidianul francez „Le Point“.

Odată cu dărâmarea Zidului Berlinului, diplomaţii elveţieni au intrat într-un con de umbră. Ba mai mult, ruşii şi occidentalii au renunţat la discreţia întâlnirilor între turnul medieval Zytglogge şi Groapa Urşilor din Berna pentru a face schimb de informaţii asupra păcii în lume. Dar misterioasele acte de sabotaj din Golful Persic şi doborârea unei drone americane de către o rachetă iraniană i-a readus pe scenă. Pacea în Strâmtoarea Ormuz, situată în centrul Terrei, se negociază de-acum pe malurile Aare, râul care străbate capitala Elveţiei, relatează „Le Point“.

Potrivit cotidianului francez, Ueli Maurer, actualul preşedinte al Confederaţiei Elveţiene, nu a fost primit călduros în mai la Casa Albă doar pentru opiniile sale ostile faţă de străini, precum cele ale lui Donald Trump. Înainte de toate, el este liderul unei ţări care reprezintă interesele Statelor Unite, Arabiei Saudite şi Canadei în Iran. Şi, pentru americani, acest rol merge dincolo de cel al unui simplu „poştaş“. Maurer este primul preşedinte elveţian primit oficial la Casa Albă.

Eliberarea unui petrolier iranian

La scurt timp de la vizită, Elveţia a refuzat „să se alăture unei declaraţii a Consiliului Drepturilor Omului care condamnă Riadul de otrăvirea unor femei activiste şi îl somează să ancheteze asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi“, subliniază cotidianul „Le Temps de Lausanne“, potrivit „Le Point“. În contrapartidă, Confederaţia Elveţiană a obţinut de la Arabia Saudită eliberarea petrolierului iranian Happiness One, constrâns să se oprească în mai în portul Jeddah din cauza unor probleme la motor. Anterior, Arabia Saudită a acceptat evacuarea unui marinar iranian în Oman din motive medicale. Elveţia a deschis o ambasadă în sultanat, care a intervenit la rândul lui pentru reluarea contactelor între Teheran şi Washington în cursul primelor negocieri asupra acordului nuclear, negocieri angajate de democratul Barack Obama, predecesorul republicanului Donald Trump la Casa Albă.

„Pe scurt, securitatea a o treime din traficul mondial de petrol (20 de milioane de barili brut tranzitează zilnic Strâmtoarea Ormuz) depinde de abilitatea, dar mai ales de măiestria a două ţări mici: Elveţia şi Oman“, notează „Le Point“.

O secretară de stat poliglotă

La comenzile diplomaţiei elveţiene în Golf este Pascale Baeriswyl, o absolventă de drept, istorie, literatură franceză şi lingvistică în vârstă de 51 de ani. Înainte de actualul post, a lucrat la Hanoi, Bruxelles şi New York. „Politica noastră într-o regiune cunoscută pentru marea sa ospitalitatea şi pentru monarhiile sale este mereu aceeaşi. Dăm dovadă de respect faţă de interlocutori fără a ne sacrifica valorile bazate pe dreptul internaţional“, spune ea pentru presa elveţiană. „Vorbitoare de germană, franceză, engleză, italiană, spaniolă şi greacă, această poliglotă ştie la fel de bine să se exprime şi în limba diplomaţiei“, relevă „Le Point“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite