Armata israeliană se pregăteşte pentru un potenţial război pe scară largă cu Hazbollah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Home Front Command (comandamentul de apărare civilă) din Israel şi Autoritatea de Urgenţe Naţionale (RAHEL) desfăşoară de duminică până joi o simulare de evacuare a civililor din comunităţile de la graniţa de nord în eventualitatea unui război pe scară largă cu Hezbollah, relatează Jerusalem Post.

După conflictul cu Hazbollah din mai, Home Front Command a „realizat un proces de învăţare foarte semnificativ care a presupus o cantitate mare de cercetare, iar acest exerciţiu va supune la test cunoştinţele acumulate”, a declarat generalul de brigadă Itzik Bar,  şeful de personal al comandamentului de apărare civilă din Israel.

La  exerciţiu vor lua parte poliţia şi Magen David Adom (agenţia pentru situaţii de urgenţă) dar şi structuri de securitate şi agenţii guvernamentale.

Exerciţiul va avea în vedere intervenţii de urgenţă î cazul căderilor din sectorul energetic precum pene de curent de 24 de ore în oraşe şi 72 de ore în comunităţi rurale.

Exerciţiul se va concentra asupra unui nou sistem de alertă pentru locuitorii din nordul Israelului, precum şi asupra cadenţei de foc şi a capacităţii Hezbollah de a lansa rachete de precizie şi baraje masive către anumite zone - în special comunităţile din apropierea graniţei.

 Bar spune că e preocupat de „problema muniţiilor ghidate cu precizie şi efectul pe care acestea îl vor avea asupra capacităţii noastre de a funcţiona şi asupra alertelor de incendiu. A doua este cadenţa de foc şi capacitatea Hezbollah de a conduce baraje cu rachete masive în anumite zone geografice - voi folosi expresia „demolarea liniei frontului” - foc  îndreptat asupra comunităţilor din apropierea graniţei.”

Datorită numărului mare de proiectile aşteptate să fie lansate către comunităţile de graniţă şi lipsei de adăposturi antiaeriene adecvate, exerciţiul se va concentra şi pe evacuarea comună a locuitorilor comunităţilor care se află pe o rază de cinci km de la graniţa cu Liban şi absorbţia lor în alte locaţii din Israel.

Potrivit lui Bar,vor fi simulate atât atacuri cu rachete, cât şi atacuri cibernetice , deoarece pot „crea perturbări grave”.

Un scenariu care simulează o lovitură cu rachete asupra unei fabrici industriale care conţine materiale periculoase va fi de asemenea efectuat la fabrica Milotel din zona industrială Leiman din Nahariya. În cadrul exerciţiului, un container care conţine materialul periculos este lovit şi forţele trebuie să limiteze scurgerea şi să ofere îngrijire răniţilor. Ca atare, trupele vor intra în fabrică purtând costume de protecţie pentru a face faţă scurgerii, iar ambulanţele vor evacua răniţii de la faţa locului.

Pe lângă loviturile cu rachete asupra instalaţiilor toxice, exerciţiul va avea şi o simulare a inamicului folosind substanţe sedative asupra Israelului.

„Câteva aspecte pe care le vom simula în cadrul exerciţiului: utilizarea de către inamic a substanţelor dezorientatoare şi sedative. Vom verifica acest lucru în timpul exerciţiului, în special capacitatea de a le identifica, cu accent pe oferirea de instrucţiuni clare, concentrate şi salvatoare pentru populaţia civilă”, a spus Yoram Laredo, şeful RAHEL.

Exerciţiul conţine de asemenea simulări ale răspunsului la conflicte interne în Israel, cum s-a întâmplat în timpul războiului de 11 zile din mai, când au izbucnit revolte în oraşe mixte evreieşti şi arabe.

„Prima zi a exerciţiului va fi dedicată Poliţiei Israelului, pentru a simula revolte naţionaliste pe mai multe fronturi. Poliţia israeliană poate clarifica care sunt provocările cu care se confruntă pentru a se pregăti mai bine”, a spus Laredo.

Format în 1992 după primul război din Golf, Comandamentul Frontului Intern este responsabil de apărarea civilă şi anume pregătirea ţării în caz de conflict sau dezastru – fie el natural sau provocat de om.

În iulie, Laredo a declarat Comisiei pentru Afaceri Externe şi Apărare a Knesset că organizaţia „este în curs de restructurare, atât în ceea ce priveşte concentrarea misiunii şi rolurilor sale, cât şi în ceea ce priveşte crearea unei structuri organizaţionale adecvate”.

Comandamentul Frontului Intern a fost criticat pentru răspunsul său în timpul războiului din 2006 cu Hezbollah, în care au fost ucişi peste 160 de israelieni. De atunci şi-a consolidat unităţile, iar unităţile de legătură sunt active în sute de municipalităţi din întreaga ţară.

În cazul în care izbucneşte un război cu Hezbollah, se aşteaptă ca zeci de mii de rachete să fie lansate din Liban, cu o medie de aproximativ 2.000 de rachete pe zi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite