Arabia Saudită are un nou prinţ moştenitor. Cine e urmaşul la tron al regelui Salman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammad bin Salman Al Saud, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite FOTO AFP/Getty Images
Mohammad bin Salman Al Saud, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite FOTO AFP/Getty Images

Prinţul Mohammad bin Salman Al Saud a devenit miercuri, la doar 31 de ani, moştenitorul tronului Arabiei Saudite, un pas care încununează o ascensiune fulminantă.

Spre surprinderea tuturor, regele Salman al Arabiei Saudite l-a numit miercuri, prin decret, pe fiul său Mohammad prinţ moştenitor. Acesta îl înlocuieşte pe vărul său Muhammad bin Nayef, înlăturat din structurile puterii la doar 57 de ani, transmite AFP.

Potrivit decretului regal publicat de agenţia oficială Spa, fostul prinţ moştenitor, Muhammad bin Nayef, a fost pur şi simplu scos pe tuşă. El a fost demis şi de la conducerea Ministerului de Interne, unde a dus un război crâncen împotriva grupurilor extremiste şi a fost apreciat pentru această activitate de occidentali.

În schimb, noul prinţ moştenitor cumulează posturile de vicepremier, ministru al Apărării, consilier special al suveranului şi, îndeosebi, de preşedinte al Consiliului pentru Afaceri Economice şi Dezvoltare (CEDA), un organ care supervizează Aramco, prima companie producătoare de petrol din lume.

Fostul prinţ moştenitor şi ministru de Interne şi-a dat aprobarea pentru numirea succesorului său, potrivit unui oficial saudit de rang înalt. De altfel, numirea noului prinţ moştenitor a fost aprobată de 31 din cei 34 de membri ai Consiliului de loialitate, creat printr-o reformă a modalităţilor de succesiune introdusă în 2006 pentru a asigura tranziţia paşnică de putere în această monarhie ultraconservatoare din Golf.

Oficializarea acestei numiri urmează să aibă loc miercuri seara, la palatul lui Salman din Mecca, unde membrii familiei regale şi oficiali saudiţi de rang înalt sunt aşteptaţi pentru a depune în mod public jurământul de loialitate faţă de prinţul moştenitor.

Numindu-şi fiul Mohammad prinţ moştenitor, regele Salman a modificat astfel ordinul de succesiune, care era rezervat exclusiv fiilor direcţi ai fondatorului regatului, Abdel Aziz. Acum regele îi permite celei de-a doua generaţii a  dinastiei Al Saud să acceadă la tron.

Anunţul neaşteptat al numirii unui nou prinţ moştenitor survine după doi ani şi jumătate de schimbări majore în Arabia Saudită, care şi-a surprins aliaţii cu declanşarea unei intervenţii militare aeriene în Yemen şi privatizarea parţială a companiei petroliere de stat Aramco. Totodată, această evoluţie are loc pe fondul unei profunde crize diplomatice între Arabia Saudită şi vecinul său Qatar, acuzat de susţinerea „terorismului“ şi apropierea sa de Iran, rivalul regional al regatului saudit.

Devenit omul forte al regatului saudit şi având reputaţia de reformator, tânărul Mohammad bin Salman îşi confirmă astfel ascensiunea fulminantă de la numirea sa ca ministrul al Apărării, apoi ca viceprinţ moştenitor după urcarea pe tron a tatălui său, la începutul lui 2015, şi decesul fratelui său vitreg Abdallah.

Agresiv şi ambiţios

Născut la 31 august 1985, tânărul cu barbă neagră lucrează 16 ore pe zi şi spune că a primit o educaţie strictă din partea mamei sale.

De când a fost numit viceprinţ moştenitor la 29 aprilie 2015, tânărul prinţ a fost principalul artizan al intervenţiei saudite în Yemen şi inspiratorul unui vast program de reforme economice.

În calitate de ministru al Apărării, Mohammad bin Salman a supervizat operaţiunile militare lansate în Yemen de ţara sa, care a luat în martie 2015 conducerea unei coaliţii arabe pentru combaterea rebelilor şiiţi, acuzaţi de legături cu Iranul.

El nu a ezitat să-şi crtitice aliatul american în contextul negocierilor acordului asupra programului nuclear al  Iranului.

Anul trecut, Mohammad bin Salman - sau „MBS“, aşa cum este cunoscut - a anunţat schimbări majore menite să pună capăt „dependenţei“ regatului de petrol, în cadrul campaniei sale de a răspunde provocărilor sistemice cu care se confruntă Arabia Saudită.

A propus vânzarea la Bursă a cel puţin 5% din gigantul petrolier Aramco şi crearea unui fond suveran de 2.000 de miliarde de dolari (1.777 de miliarde de euro), cel mai mare din lume.

El prezidează de asemenea Consiliul pentru Afaceri Economice şi Dezvoltare (CEDA), un grup de miniştri care se reunesc săptămânal şi monitorizează toate politicile economice şi sociale, precum cele din educaţie, sănătate şi locuinţe.

„Evident că e strălucitor, foarte inteligent, stăpâneşte perfect dosarele sale“ şi are o influenţă puternică pe lângă tatăl său, în vârstă de 81 de ani, constată un diplomat occidental.

Bruce Riedel, un fost ofiţer CIA care conduce Brookings Intelligence Project din Washington, spune la rândul său că tânărul prinţ moştenitor „are reputaţia de a fi agresiv şi ambiţios“.

Mohammad bin Salman Al Saud a absolvit Dreptul la King Saud University şi are patru copii: doi băieţi şi două fete. El nu este adeptul poligamiei, aflate în vigoare în ţara sa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite