Angajaţi ai OMS în Congo, vinovaţi de exploatare sexuală şi violuri în timpul epidemiei de Ebola, potrivit unei anchete interne
0O anchetă independentă comandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii a descoperit dovezi ale abuzurilor sexuale comise de angajaţi ai OMS în perioada epidemiei de Ebola din Republica Democrată Congo între august 2018 şi iunie 2020, relatează The Guardian şi Washington Post.
Publicat marţi, raportul care a identificat 83 de bărbaţi ce au cerut favoruri sexuale în schimbul unor locuri de muncă sau păstrarea unei slujbe - din care 21 de angajaţi ai OMS responsabili de răspunsul la epidemia de Ebola - a fost numit de directorul Tedros Adhanom Ghebreyesus „o lectură absolut oribilă”.
Directorul OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti, a spus că este „îngrozită şi îndurerată” de confirmarea unor acuzaţii care au apărut mai întâi în presă.
Autorii sunt doctori, consultanţi, şoferi şi personal superior congolez şi străin care a fost acuzat de exploatare sexuală de la hărţuire, solicitare de servicii sexuale la violuri din care au rezultat copii.
Potrivit The Guardian, Comisia a examinat plângerile a circa 80 de femei şi fete cu vârste cuprinse între 13 şi 43 de ani. În urma abuzurilor au rezultat 29 de sarcini din care 22 duse la termen.
Surse diplomatice occidentale au declarat că patru persoane au fost demise şi două plasate în concediu administrativ, după o informare cu uşile închise la care au participat oficiali diplomatici de la Geneva, marţi.
Anchetatorii au descoperit că majoritatea victimelor erau persoane „extrem de vulnerabile”, deseori femei tinere aflate în situaţii economice precare, unii dintre agresori având responsabilităţi tocmai în prevenirea exploatării şi abuzurilor sexuale.
"Îmi pare rău. Îmi pare rău pentru ceea ce v-au făcut oamenii care au fost angajaţi de OMS ca să vă protejeze ”, a spus Tedros. „Îmi pare rău pentru suferinţa continuă pe care trebuie să v-o fi provocat aceste evenimente. Îmi pare rău că a trebuit să le retrăiţi pentru a relata comisiei experienţele voastre. Vă mulţumesc pentru curajul de care aţi dat dovadă. ”
Malick Coulibaly, membru al comisiei, a declarat marţi, în cadrul unui briefing media, că au fost formulate nouă acuzaţii de viol. Femeile intervievate au declarat că făptaşii nu au folosit protecţie, iar unii dintre abuzatori şi-au obligat victimele să facă avort, a spus Coulibaly.
Abuzul din Republica Democrată Congo a avut loc în timpul unui focar de Ebola în provinciile Kivu de Nord şi Ituri - zone marcate de instabilitate politică şi conflict armat unde au murit 2.280 de persoane pe parcursul a doi ani.
După ieşirea la iveală a acuzaţiilor, directorul general al OMS le-a cerut lui Aïchatou Mindaoudou, fostul ministru de externe din Niger, şi activistei congoleze pentru drepturile omului Julienne Lusenge, care a lucrat cu victimele violenţei sexuale, să le investigheze.
Nu toate potenţialele victime au fost identificate. Tedros a promis marţi că Naţiunile Unite vor oferi sprijin medical şi psihosocial, precum şi ajutor în educarea copiilor victimelor.
Comisia a dat vina pe OMS pentru screeningul inadecvat al personalului pe care l-a recrutat pentru răspunsul la epidemia de Ebola şi a subliniat probleme structurale mai vaste în legătură cu abordarea OMS de prevenire şi investigare a abuzurilor sexuale.
Potrivit Washington Post, anchetatorii au primit mărturii de la 75 de presupuse victime - 63 de femei şi 12 bărbaţi - cu vârste cuprinse între 13 şi 43 de ani, cu o vârstă medie de aproximativ 20. Cea mai tânără dintre victime, o fată identificată ca „Jolianne”, a spus că a fost abordată pe stradă de un şofer al OMS care s-a oferit să o ducă acasă dar a dus-o la un hotel unde a violat-o şi a lăsat-o însărcinată.