Afganistan interzice intervenţiile aeriene ale NATO
0
Forţele de securitate din Afghanistan nu vor mai putea face apel la ajutorul trupelor NATO pentru a interveni în zonele unde locuiesc civili, a anunţat sâmbătă preşedintele Hamid Karzai, ca urmare a unui atac aerian în urmă cu trei zile, soldat cu zece morţi.
Atacurile aeriene şi victimele în rândul civililor cauzate de forţele NATO au devenit un important factor de stres în relaţia dintre Iran şi aliaţii săi internaţionali. Problema riscă să pună în pericol planurile de retragere a forţelor internaţionale a căror finalizare era aşteptată până la sfârşitul lui 2014, relatează agenţia de ştiri Reuters.
Karzai şi-a exprimat furia faţă de atacul aerian şi a asigurat că va emite duminică un decret care să prevină repetarea unui astfel de accident tragic.
„Voi emite un decret care să ateste că forţele afgane nu vor mai putea sub nicio condiţie să ceară atacuri aeriene străine asupra caselor sau satelor afganilor, în timpul operaţiilor”, a declarat Karzai în cadrul unei conferinţe, în faţa unei audienţe mai mari de 1.000 de ofiţeri, comandanţi şi studenţi.
În cazul în care ca fi pusă în aplicare o astfel de decizie, va fi primul caz întâlnit în care forţelor de securitate afgane le va fi interzis să ceară intervenţia forţelor aeriene ale NATO, care sunt un ajutor important, şi va mări presiunea responsabilităţii care va cădea doar pe umerii armatei afgane.
Cum au putut cere străinilor să trimită avioane să bombardeze propriile noastre case? Hamid Karzai
NATO şi aliaţii săi se află într-o cursă contra cronometru pentru a-i instrui pe cei 350.000 de militari afgani, deşi scepticii sunt îngrijoraţi privind capacitatea soldaţilor afgani de a face faţă insurgenţilor în contextul unor violenţe tot mai accentuate.
Afganii, nemulţumiţi de încălcarea teritoriului
Miercuri, un atac aerian al NATO a fost solicitat în timpul unei operaţiuni în provincia Kunar în care erau implicate trupe americane şi afgane şi care viza luptătorii talibani care aveau legături cu al-Qaeda. Atacul a lovit două case într-un sat din valea Shultan şi omort 10 civili, printre care cinci copii şi patru femei. De asemenea, patru lupători talibani au fost ucişi.
Este într-adevăr regretabil şi foarte scandalos
Hamid Karzai
Forţele aeriene străine sunt esenţiale pentru armata afgană, în special în zone de conflict precum Nuristan sau Kunar care au un teren accidentat şi păduri care fac dificile operaţiile la sol. De asemenea, cele două regiuni sunt cunoscute pentru controlul membrilor al-Qaeda.
Intervenţia ONU afost cerută de Direcţia Naţională de Securitate, agenţia de spionaj din Afganistan, a explicat Karzai că i-a fost transmis de subalternii săi.
„În cazul în care acest lucru este adevărat, este într-adevăr regretabil şi foarte scandalos. Cum au putut cere străinilor să trimită avioane să bombardeze propriile noastre case?”, s-a arătat indignat preşedintele.
Tensiunile dintre Karzai şi ţările străine din NATO au debutat în octombrie când şeful statului afgan a declarat că Statele Unite şi aliaţii ar trebui să urmărească teroriştii din Pakistan şi să înceteze în a mai purta războiul lor pe teritoriul satelor afgane.