Adevărul Live: Atacul contra Siriei se amână, după ce Rusia a intrat în joc şi a lăsat SUA în offside

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opinia publică este împotriva unei intervenţii ale SUA în Siria
Opinia publică este împotriva unei intervenţii ale SUA în Siria

Rusia a lăsat SUA în offside în problema siriană, după ce ieri i-a cerut lui Bashar al-Assad să-şi pună tot arsenalul chimic sub control internaţional, iar oficialii sirieni au acceptat acest lucru. Dan Marinescu (redactor şef Adevărul), Ion Petrescu (analist militar), jurnalistul Cristian Unteanu şi specialistul în geopolitică Marius Văcărelu discută ultimele evoluţii ale crizei din Siria la Adevărul Live.

Oferind asigurări că Damascul este pregătit pentru negocieri de pace, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a produs o adevărată surpriză ieri anunţând că a propus sirienilor să îşi palseze stocul de arme chimice sub control internaţional şi să îl distrugă.

Printr-o declaraţie de presă şi un comunicat, Siria a "primit favorabil", imediat, această propunere, prin vocea şefului diplomaţiei sale Walid Muallem.

Barack Obama a fost nevoit să salute luni seară propunerea rusă privind o plasare a arsenalului chimic sirian sub control internaţional, îndepărtând perspectiva unor atacuri împotriva regimului de la Damasc, acuzat de comiterea unui atac chimic soldat cu sute de morţi

În acelaşi timp Barack Obama, care a început un tur al televiziunilor americane prin care speră să convingă opinia publică de utilitatea unui atac asupra regimului din Siria, a primit o lovitură după ce votul în Senatul american privind acţiuni militare în Siria, prevăzut pentru miercuri, a fost amânat.

ÎNTRĂ ÎN DISCUŢIE. Comentează în modulul Adevărul Live propunerea Rusiei şi şansele ca aceasta să se materializeze

Principalele declaraţii

Ion Petrescu

Kerry nu se aştepta ca iniţiativa să fie preluată imediat de Serghei Lavrov, care se afla la Moscova la o întâlnire cu ministrul sirian de Externe. Rămâne marea provocare de diseară- în programul prezidenţial sunt întâlniri ale preşedintelui Obama cu democraţii şi republicanii. Iar diseară va avea a şasea intervenţie televizată în prime time- când probabil va încerca să convingă auditoriul.

Interviul lui Bashar al-Assad de la CBS i-a adus acestuia un deserviciu.

Ieri a mai avut loc un fenomen important. Într-un speech de 4 minute a apărut dna Hillary Clinton şi a transmis că sprijină poziţia lui Obama, că nu se va rezolva situaţia decât când armele chimice se vor afla sub control internaţional. Şi a adus aminte că anul trecut în iunie, Rusia şi Siria au promis nişte lucruri şi nu s-au ţinut de cuvânt.

Dan Marinescu

Mă gandesc dacă americanii mai au cu adevărat iniţiativa sau acum se chinuie să răspundă unor provocări. În trecut părea că ei conduc iniţiativele- armate, diplomatice. Acum pare că nu. Ieşirea de ieri a Rusiei are şi o semnificaţie simbolică- o ofensivă mediatică înainte de apariţia anunţată a lui Obama în faţa naţiunii.

Oana Popescu

Nu aş spune că ruşii au câştigat puncte în conflictul acesta. Motivele pentru care majoritatea statelor nu vor să fie alături de SUA-militar- sunt altele, nu neapărat de susţinere a Rusiei şi a intereselor ei. Rusia nu prea vrea să îşi asume o răspunde pentru soarta regiunii- are interese, dar nu e interesată să fie responsabilă pentru cum va arăta Orientul Mijlociu şi ce soartă va avea Siria.

Motivul principal pentru care puteri globale ezită să acţioneze în cazul Siriei este configuraţia extrem de complexă din regiune- orice mutare are o repercusiune necontrolabilă. Singurul scenariu previzibil este fragmentarea pe criterii etnice şi religioase. Orice dintre marile puteri externe îşi asumă un rol în regiune devine automat ţintă.

Frăţia Musulmană şi-a asumat răspunderea guvernării şi iată ce a păţit, spre deosebire de Hezbollah care a acţionat social fără a intra la guvernare şi a deveni ţintă. Şi acelaşi lucru se va întâmpla şi în Siria.

Marius Văcărelu

Preşedintele Băsescu cunoaşte bine legile puterii. Trebuie să recunoaştem că România promovează de mulţi ani pacea în regiune..şi stabilitatea.

Nu avem capacităţi militare să intrăm acolo- vrem să fie pace, avem mulţi cetăţeni acolo. Dar ştim că vor fi făcute eforturi de reconstrucţie, indiferent de rezultat. Practic firmele româneşti ar putea intra pe piaţa de acolo, dacă vom fi priviţi ca promotori ai stabilităţii. Noi ne urmăriminteresul naţional- avem aliaţii noştri, dar nu trebuie să ne aruncăm în orice conflict, în linia întâi.

Dan Marinescu

În politica externă nu ar trebui să avem divergenţe. Noi am avut certuri politice interne inclusiv pe politica externă, deci mi se pare ok că avem o convergenţă a părţilor referitoare la problema Siriei. 

Ieri, pe fondul disputelor cu Roşia Montană şi maidanezii, ne aşteptam să vorbească despre aceste lucruri- însă a ales să discute despre Siria.

Ion Petrescu

Pentru Obama este o chestiune de imagine, de viitor- nu e nimic de negociat aici, indiferent de poziţia şi amânarea Congresului. Se joacă încă meciul. Iar presa americană sunt curioase ce argumente va aduce Obama în această seară pentru a convinge publicul (n.r. care în majoritate nu vrea o intervenţie militară).

Oana Popescu

Nu cred că acum preşedintele Obama are o poziţie foarte simplă şi va fi dificil. La gradul extrem de scăzut de toleranţă a publicului american faţă de războaiele-percepute ca eşecuri- va fi foarte greu.

Ion Petrescu

Obama trebuie să îşi joace carte. A început o ofensivă diplomatică pe  care trebuie să o continue. Nu va aplauda Rusia.

Oana Popescu

Obama vine pe ameninţarea unui deja vu- războiul din Irak a venit pe declaraţiile lui Powell şi a administraţie prezidenţiale care au mers pe cuvânt, pe promisiunea lor că au dovezi clare despre armele lui Saddam. E un deja vu pentru americani dar şi pentru întreaga lume.

Evident americanii nu mai au capacitatea de a-şi proiecta intenţiile la scară globală- şi se vede în interiorul aliaţilor tradiţionali, dar şi în interiorul SUA.

Marius Văcărelu

 În momentul în care eşti puterea nr. 1 a lumii, trebuie să îţi asumi că acest lucru costă. Aşa este istoria, toate marile imperii, au căutat un pretext şi şi-au urmărit interesele. E cinic dar adevărat. Situaţia din Orientul Mijlociu nu este numai din cauza faptului că că statele respective sunt prost administrate- ci şi pentru că unele puteri mai mari au interese acolo. E un complex de factori. Dar nu trebuie să descriem doar o singură ţară vinovată pentru ceea ce se întâmplă în zonă.

Ion Petrescu

Damascul a vrut să arate că apără creştinii, apără laicitatea statului. – cazul Malloula, unde este cea mai veche comunitate creştină din regiune.

Se pare că vor muta armele chimice în baza de la Tartus. Momentan se bănuieşte că o parte sunt în Lattakia.

Există precedentul libian, unde şi acum din depozitele lui Gaddafi lipsescu arme importante. Nu există o evidenţă a lor, în cazul Siria.

Nu ştiu cât de fericiţi sunt ruşii, pentru că majoritatea sunt furnizate de ei.

Dan Marinescu

De când a început Primăvara Arabă pare că nu e nimic logic din ceea ce se întâmplă acolo. Lucrurile par scăpate de sub control. De exemplu, cad regimuri- ca cel din Egipt, care avea o relaţie cu SUA. Şi acum ţara e în haos. Gaddafi- era dictatorul ştiut cât de cât- acum sunt islamiştii fundamentalişti. În Siria, probabil se va întâmpla acelaşi lucru. Spre ce ne îndreptăm?

Ion Petrescu

Lumea arabă trebuie împărţită în două- interesele Arabiei Saudite şi în opoziţie cele ale Iranului.

Marius Văcărelu

Când situaţia economică la nivel global era mai bună, oamenii erau mai liniştiţi..probleme economice, criza demografică, probleme de la graniţe- e uşor pentru cei supăraţi să se adune şi să creeze tensiuni. În spaţiul musulman, oamenii sunt mai comunitari- protestele au sute de mii de oameni. E foarte uşor să explodeze- nu e uşor pentru forţele de ordine.

Din păcate, la nivel global situaţia nu se îmbunătăţeşte şi nu ne putem aştepta la liniştirea apelor pe termen mediu-lung. Putem asista la preludiul unei dictaturi sau a unor alte conflicte civile. Siria era stabilă economic, iar acum este la pământ. 

Ion Petrescu

Eu cred că din start s-a dorit ruperea de trecut- fie ca Siria să nu mai fie condusă de al-Assad, pe modelul Yemen, de unde a fost extras preşedintele şi a primit azil politic, fie vom asista la o fragmentare a Siriei. Turcia are o problemă cu ce se întâmplă cu kurzii din Siria, Irak...statul kurd imaginat este pe ordinea de zi în Guvernul de la Ankara.

Siria este ca o cutie a Pandoriei- de acolo au ieşit foarte mulţi şerpi.

Dan Marinescu

Obama a promis şi în campania electorală că va ţine ţara departe de conflicte şi că SUA nu vor mai ataca dacă nu are aprobarea Congresului.

Ion Petrescu

Eu am o îngrijorare. Ca european nu mă simt confortabil să văd mulţi americani că spun- nu e treaba noastră, nu vrem să ne băgăm. Ok, acum e Siria. Dacă mâine e Transnistria? Ne vom uita spre America? Spre articolul 5 din tratatul NATO? Eu cred că da.

Transnistria este parte a republicii Moldova. Iar Moldova a fost la summitul NATO, unde era şi Medvedem ca preşedinte. Iar acolo Rasmussen a garantat că Moldova va fi apărată de NATO în privinţa securităţii naţionale. 

Dan Marinescu

Atâta timp cât o ţară ca Siria ştie că ochii sunt pe ea, de ce ar fi folosit regimul armele?

Sună cam a provocare şi nu are logică - de ce să folosesc arme chimice dacă nu am neapărat nevoie de ele? Iar armata atunci stătea mai bine decât rebelii, tactic vorbim. 

Dan Marinescu

Noi vom prezenta implicaţiile geostrategice care ne vor lovi şi pe noi. De exemplu, ce repercusiuni va avea asupra situaţiei din Moldovei, dar desigur vom urmări şi competiţia această dintre marile puteri, acest joc de putere. 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite