Accidentul  aviatic din Egipt: Pod aerian pentru evacuarea turiştilor din Sharm el-Sheikh

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi Marea Britanie continuă duminică repatrierea turiştilor lor din staţiunea Sharm el-Sheikh şi alte zone turistice din Egipt, la opt zile după ce un avion rusesc s-a prăbuşit în Peninsula Sinai în urma unui atentat cu bombă, potrivit occidentalilor, relatează AFP. Şi 140 de turişti români din staţiunile Sharm el-Sheikh şi Hurghada au fost repatriaţi sâmbătă.

Rusia a repatriat 11.000 de turişti ruşi din Egipt în ultimele 24 de ore, potrivit vicepremierului Arkadi Dvorkovici, citat de presa rusă, relatează Reuters. Alte persoane erau aşteptate să sosească duminică, a anunţat vicepremierul citat de agenţia RIA Novosti.

Aproximativ 80.000 de ruşi au rămas blocaţi în Egipt, după ce Kremlinul a suspendat toate zborurile cu Egiptul vineri, în urma prăbuşirii unui avion de linie rusesc în Peninsula Sinai.

Confruntate cu aceste evacuări şi suspendarea unor zboruri spre Egipt, unde turismul este vital, autorităţile locale îşi menţin poziţia reafirmând că aşteaptă rezultatele anchetei privind prăbuşirea avionului revendicată de gruparea jihadistă Statul Islamic. 

La Sharm el-Sheikh, mii de turişti ruşi şi britanici aşteaptă să fie repatriaţi. Moscova a trimis sâmbătă 44 de avioane pentru a-i prelua te turiştii ruşi din Sharm el-Sheikh, dar de asemenea din Hurghada. În prezent aproximativ 78.000 de turişti ruşi se află în Egipt. 

Conform Agenţiei federale ruse de turism (Rosturism), în prezent în Egipt se află aproximativ 79.000 de turişti ruşi.Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat vineri suspendarea zborurilor companiilor aeriene ruse în Egipt, această măsură fiind luată la recomandarea serviciilor secrete ruse, după catastrofa aviatică de sâmbăta trecută, unde un avion rus Airbus A321, ce efectua o cursă charter turistică între staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh şi oraşul rus Sankt Petersburg, s-a prăbuşit având la bord 217 pasageri (214 ruşi şi 3 ucraineni) şi 7 membri ai echipajului, toţi ruşi. 

Londra, care a suspendat zborurile spre şi dinspre Sharm el-Sheikh, a început vineri repatrierea a aproximativ 20.000 de cetăţeni ai săi. Aproximativ 3.500 de britanici au fost repatriaţi în 48 de ore la bordul a 17 avioane. 

Operaţiunile de repatriere a aproximativ 20.000 de turişti britanici blocaţi la Sharm el-Sheikh, o staţiune balneară la Marea Roşie, s-au lovit vineri de dificultăţi. Doar opt zboruri din 29 programate să plece au fost autorizate de către Egipt, care s-a justificat invocând capacităţile limitate ale aeroportului local.Un oficial britanic şi-a exprimat speranţa, la Sharm el-Sheikh, ca aceşti compatrioţi ai săi să fie repatriaţi în următoarele zece zile.

140 de turişti români, repatriaţi din Sharm El Sheikh

Un număr de 140 de turişti români care se aflau în staţiunile Sharm el-Sheikh şi Hurghada din Egipt au fost repatriaţi în România, sâmbătă, pe fondul situaţiei actuale din zonă, precum şi al măsurilor de securitate impuse de autorităţile egiptene în cele două aeroporturi, anunţă MAE.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, cei 140 de români care se aflau în staţiunile Sharm El Sheikh şi Hurghada au fost repatriaţi în România cu un zbor al unei companii de transport aerian.

”Pe fondul situaţiei actuale din zonă, precum şi al măsurilor de securitate impuse de autorităţile egiptene la nivelul celor două aeroporturi, respectiv Sharm El Sheikh şi Hurghada, ulterior tragediei aviatice din 31 octombrie, din Centrala MAE a fost trimisă, din dispoziţia ministrului afacerilor externe, o echipă consulară mobilă pentru a face demersurile de asistenţă consulară la faţa locului. 

Aceasta a acordat asistenţă şi protecţie consulară în procesul de repatriere a turiştilor români, asistându-i pe toată durata călătoriei, inclusiv în ceea ce priveşte îndeplinirea procedurilor şi formalităţilor specifice îmbarcării în aeronavă”, spune MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai precizează că transportul cetăţenilor români a fost organizat de Ministerul Transporturilor, iar aeronava a aterizat pe aeroportul Bucureşti Otopeni sâmbătă seară.

Nicio concluzie încă în privinţa cauzelor prăbuşirii avionului rus

„Nicio concluzie“ nu a putut fi conturată încă în legătură cu originea dezintegrării în aer a avionului rus Airbus A321 implicat în tragedia de acum o săptămână din peninsula egipteană Sinai şi care s-a soldat cu 224 de morţi, a declarat sâmbătă şeful echipei de anchetatori, egipteanul Ayman el-Mokaddem.

„Primele observaţii nu ne permit identificarea cauzelor care au dus la dezintegrarea aparatului“, a afirmat Ayman el-Mokaddem în cadrul unei conferinţe de presă la Cairo, după cum relatează AFP. 

„Un zgomot a fost auzit în ultima secundă a înregistrării“ audio din cockpit, a mai indicat el. „O analiză spectrală urmează să fie făcută pentru a stabili originea acestui zgomot“, a adăugat şeful anchetatorilor. 

Potrivit acestuia, „datele înregistrate de cele două cutii negre au putut fi recuperate cu succes (....), timpul între decolare şi ultimele date înregistrate fiind de 23 de minute şi 14 secunde“. 

La rândul său, ministrul egiptean de externe, Sameh Choukri, a afirmat că ancheta în curs nu a permis încă emiterea unei explicaţii. 

„Nu am exclus nicio posibilitate, dar nu putem emite încă o ipoteză înainte ca ancheta să se finalizeze şi ca un raport complet să fie întocmit“, a subliniat ministrul egiptean. 

Ayman al Moukaddam a declarat că analiza cutiilor negre arată că avionul a fost distrus la 23 de minute după decolarea de la Sharm el-Sheikh - în timp ce se afla pe pilot automat - şi că fragmentele epavei au fost răpândite pe 13 kilometri, "ceea ce coroborează ipoteza unei dislocări în zbor". "Examinarea iniţială a epavei nu permite să se identifice originea acestei dislocări în zbor", a declarat el.

Întrebat ce părere are despre suspiciunile unor surse occidentale, potrivit cărora este vorba despre un atentat, Ayman al Moukaddam a declarat că niciun element care să sprijine această teză nu a fost transmis echipei sale.

Şeful diplomaţiei egiptene Sameh Choukry a reproşat sâmbătă unor "ţări străine" - pe care nu le-a numit - că nu împărtăşesc cu autorităţile de Cairo informaţiile serviciilor lor secrete despre prăbuşirea în Sinai.

Surse apropiate serviciilor de securitate egiptene au declarat că autorităţile examinau înregistrările camerelor de supraveghere de pe aeroportul Shar el-Sheikh, în căutarea oricărei activităţi suspecte la plecarea Airbusului A321. Avionul companiei ruse Metrojet zbura către Sankt Petersburg.

Postul de televiziune France 2, care cita un anchetator din Egipt, anunţa vineri că analiza cutiilor negre permite să se audă în mod distinct zgomotul unei explozii care nu ar fi accidentală.

Aripa egipteană a organizaţiei Statul Islamic (SI) a revendicat încă de sâmbăta trecută responsabilitatea distrugerii Airbusului, care s-a soldat cu moartea tuturor celor 224 de persoane care se aflau la bord.

Potrivit unor surse apropiate spionajului occidental, agenţi americani şi britanici au interceptat conversaţii între militanţi islamişti, dar şi informaţii provenind de a cel puţin un guvern implicat în ancheta asupra catastrofei.

Ele vorbesc despre o "posibilitate credibilă", dar subliniază că nu deţin proba categorică a unui atentat cu bombă. Potrivit postului NBC, care citează oficiali americani neidentificaţi, comunicaţii între lideri SI de la Rakka, în Siria, şi membri ai Provinciei Sinai, gruparea jihadistă egipteană afiliată SI, conţin afirmaţii lăudăroase despre avionul rus doborât în regiune.

O sursă apropiată anchetei în cauză a indicat vineri pentru AFP că analiza celor două cutii negre ale avionului, precum şi fotografiile cu resturile aparatului, privilegiază teoria unui atentat cu bombă. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite