A fost descoperit mormântul regelui Irod

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descoperirea dezleagă unul dintre cele mai mari mistere arheologice din Ţara Sfântă Satisfacţie în lumea ştiinţei. După 35 de ani de căutări, Universitatea ebraică din Ierusalim a

Descoperirea dezleagă unul dintre cele mai mari mistere arheologice din Ţara Sfântă

Satisfacţie în lumea ştiinţei. După 35 de ani de căutări, Universitatea ebraică din Ierusalim a anunţat descoperirea mormântului lui Irod, "regele evreilor", bine cunoscut din Noul Testament. Deşi mormântul, situat la 12 kilometri de Ierusalim, a fost profanat la scurt timp după moartea acestuia, descoperirea este considerată de "mare importanţă" de către profesorul Ehud Netzer, relatează ziarul "Haaretz".

Arheologii israelieni au anunţat descoperirea mormântului lui Irod, "regele evreilor", despre care Evanghelia lui Matei spune că a ordonat uciderea tuturor copiilor de sex masculin din Bethleem, oraşul natal al lui Iisus Hristos, de teamă să nu fie detronat de un alt rege. Descoperirea dezleagă unul dintre cele mai mari mistere arheologice ale regiunii. Presupunerea că Irod, numit regele Iudeii de către romani în jurul anului 37 î.Hr, a fost înmormântat la Herodium - unde a existat şi palatul-fortăreaţă al lui Irod - s-a bazat pe scrierile istoricului evreu antic Flavius Josephus. De aceea, în majoritate, cercetătorii au crezut că Irod a fost înmormântat aici, dar nu au putut localiza mormântul. Netzer a reuşit acest lucru, conducând săpăturile într-o altă parte a sitului.

Un sarcofag cum nu s-a mai văzut

Universitatea ebraică a anunţat luni seară descoperirea. Profesorul Ehud Netzer, de la Institutul de Arheologie, a spus reporterilor că mormântul a fost găsit când o echipă de cercetători a descoperit bucăţi dintr-un sarcofag. Se crede că în acest sarcofag au fost depuse rămăşiţele pământeşti ale regelui Irod. "Este un sarcofag cum nu s-a mai văzut nicăieri. Un sarcofag deosebit", a spus Netzer, care a condus echipa ce a făcut cercetări la situl Herodium (West Bank). Profesorul a declarat că sarcofagul a fost spart în semn de răzbunare în timpul revoltelor evreilor din anii '66-'72. Descoperirea mormântului reprezintă cel mai mare succes al excavaţiilor care au început în 1972, la câţiva ani după ce Israelul a intrat în posesia sitului în urma Războiului de şase zile.

Fortăreaţa de pe colina artificială

La Herodium, Irod a construit unul dintre cele mai mari complexuri monarhice din Imperiul Roman, care servea ca palat rezidenţial, sanctuar, centru administrativ şi mausoleu. La început a ridicat o colină artificială sub formă de con, care putea fi văzută de la Ierusalim. Deasupra a construit un palat fortificat, înconjurat de turnuri de supraveghere. La baza "conului" se aflau clădiri regale şi grădini. Istoricii cred că Irod a hotărât să-şi construiască mormântul la Herodium, deoarece era foarte ataşat de această fortăreaţă. De altfel, Herodium a jucat un rol important în timpul unor evenimente dramatice din viaţa sa. De exemplu, el s-a refugiat aici împreună cu familia, în 43 î.Hr, în timp ce parţii asediaseră Ierusalimul. Romanii au devastat Herodium în anul 71, la un an după ce au distrus cel de-al doilea templu de la Ierusalim. În secolul V, s-au aşezat în zonă călugări bizantini şi, ulterior, a servit drept colonie de leproşi până în veacul al VII-lea. Primele săpături arheologice au fost făcute la Herodium de către călugării franciscani (între 1956-1962).

Irod, un rege legendar

În urma războaielor civile din Palestina, Irod cel Mare a obţinut titlul de rege din partea Senatului roman în 40 î. Hr. Peste trei ani, domnia lui este acceptată în întreaga Palestină după ce se căsătoreşte cu o prinţesă din dinastia Hasmoneilor, abia înlăturată de la putere. Irod s-a supus politicii externe a lui Augustus şi a plătit tribut romanilor, fapt care a asigurat pacea în teritoriile dominate. A supravegheat construcţia multor clădiri importante, precum Palatul de la Ierihon, cel de la Ierusalim, Templul cel Mare şi Mormântul Patriarhilor de la Hebron. Despot elenizat, a atras judecata aspră a fariseilor care îl acuzau de indiferenţă religioasă. Evangheliştii îl descriu ca pe un rege viclean şi crud. În Biblie, Irod cel Mare apare în perioada naşterii şi copilăriei lui Iisus, el fiind regele care i-a primit pe cei trei magi (Matei, 2,1). Se consideră că este autorul celebrului episod al uciderii pruncilor. A murit în anul 4 î.Hr. Fiul său, Irod Antipa, este cel care asistă la patimile lui Hristos.

De ce este importantă descoperirea

Profesorul Ehud Netzer, care a condus cercetările de la Herodium, a explicat că localizarea mormântului lui Irod este foarte importantă atât pentru creştinism, cât şi pentru iudaism, fiindcă e un rege care a lăsat în urmă multe vestigii. "Este foarte importantă, în primul rând, pentru că Irod este foarte cunoscut. Şi, în al doilea rând, pentru că este menţionat de multe ori în Noul Testament", a subliniat expertul. Faptul că ştirea a făcut rapid înconjurul lumii este, de asemenea, o dovadă a importanţei sale. Sunt aşteptate, de asemenea, numeroase reacţii. Se aşteaptă să suscite şi discuţii politice, deoarece situl se află într-o zonă în care descoperirile arheologice devin inevitabil legate de conflictul israeliano-palestinian. Orice descoperire arheologică favorabilă unei părţi e privită cu suspiciune de cealaltă parte. Nu au fost descoperite oseminte ale regelui din Antichitate, dar decoraţiile de pe bucăţile de sarcofag arată că i-au aparţinut, au ţinut să precizeze arheologii israelieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite