Pierre Moscovici, ministrul cu origini române din noul cabinet francez, pune condiţii pentru adoptarea pactului fiscal european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratatul nu va fi ratificat la Paris dacă nu va conţine strategii clare de creştere economică. Cu toate acestea, oficial, Hexagonul nu renunţă la ideea reducerii datoriei publice.

Noul preşedinte îşi respectă promisiunile din timpul campaniei. Franţa nu va ratifica pactul de disciplină fiscală al UE în forma actuală şi cere amendamente care să introducă "angajamente ambiţioase" pentru susţinerea creşterii economice, a declarat joi noul ministru francez al Finanţelor, Pierre Moscovici, potrivit "The Telegraph".
"Am spus că tratatul nu va fi ratificat în forma actuală. Suntem hotărâţi în această privinţă", a afirmat oficialul la postul BFM TV. Totuşi, vor trebui să existe şi strategii de reducere a datoriilor. "Datoria publică e inamicul", a explicat Moscovici. Datoria Franţei a atins, la finalul lui 2011, 86% din PIB - 1.717 miliarde de euro.

Noul executiv de la Paris vrea de asemenea o strategie puternică pentru susţinerea creşterii economice în Europa, a spus Moscovici.

Renegocierea tratatului fiscal al UE, semnat în luna martie de 25 de state membre şi susţinut de fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi de cancelarul german Angela Merkel, a fost una dintre temele-cheie promovate de noul preşedinte François Hollande în timpul campaniei electorale.

Noul preşedinte a discutat chestiunea cu Angela Merkel "la câteva ore după ceremonia de învestire", care a avut loc marţi, a afirmat Moscovici.

Fonduri UE şi obligaţiuni de proiect

"Pactul trebuie amendat cu angajamente privind creşterea economică, iar când spun asta mă refer la o strategie ambiţioasă de creştere. Suntem cu toţii foarte pro-europeni. François Hollande este foarte european, premierul Jean-Marc Ayrault este foarte european, eu sunt foarte european, şi spunem că trebuie să împingem Europa pe o nouă direcţie, fără a ne dezice de responsabilitatea bugetară. Pentru noi, disciplina fiscală şi creşterea economică nu sunt în opoziţie", a arătat el.

Moscovici a adăugat că Merkel şi Hollande au discutat mai multe variante privind promovarea creşterii economice, inclusiv creşterea gradului de utilizare a fondurilor structurale UE şi a finanţării de la Banca Europeană pentru Investiţii, şi folosirea de aşa-numite "obligaţiuni de proiect", prin care UE ar împrumuta bani pentru finanţarea proiectelor care susţin creşterea economică.
Noul guvern francez îşi va găsi un aliat în administraţia Obama în ceea ce priveşte creşterea. Pierre Moscovici îl va însoţi pe Hollande la Washington, unde îl va întâlni pe Barack Obama, apoi va participa la summitul G8. Administraţia americană a salutat "abordarea politică diferită" a noului şef al Republicii, în favoarea creşterii economice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite