Cum a funcționat parteneriatul polono-ucrainean la fotbal
0Organizarea în comun a Euro 2012 era o încă o şansă pentru Polonia de a se arăta drept marea putere a Estului, iar pentru Ucraina că merită să fie primită în clubul Vestului. Avansul lent al lucrărilor în Ucraina a dat însă bătăi de cap și emoții și prietenilor polonezi. Polonia s-a mişcat mult mai bine cu pregătirile şi s-a oferit să-și ajute şi partenerii.
Guvernele polonez şi ucrainean au cheltuit aproximativ 25 de miliarde de euro pentru a pregăti turneul Campionatului European de Fotbal din acest an, care va avea loc în 8 iunie şi 1 iulie. Cea mai mare provocare o reprezintă infrastructura. Şi nu e vorba doar de stadioanele din Varşovia sau Kiev, ci de drumuri, căi ferate şi aeroporturi, care au avut toate nevoie de îmbunătăţiri. Un suporter care vrea să vadă meciurile din Gdansk şi Doneţk are de parcurs 1.850 de km.
O mare problemă întâmpinată de organizatori a fost avansul lent al lucrărilor în Ucraina, din cauza crizelor politice care obstrucţionau planificarea. Polonia, în schimb, s-a mişcat mult mai bine - şi chiar s-a oferit să-şi ajute şi partenerii.
Poznan este un bun exemplu de organizare eficientă pentru binele localnicilor şi cu atenţie pentru prestigiul naţional. Imediat după anunţarea ţărilor gazdă, a fost înfiinţat un comitet de organizare care să pună oraşul la punct. Cele 14 departamente responsabile pentru construcţii, securitate, drumuri, hoteluri sau sănătate lucrează independent de autorităţilor municipale. Investirea a 484 de milioane de zloţi va transforma stadionul local într-unul la standardele UEFA. Se mai investeşte în hoteluri de patru stele, dar şi în hosteluri pentru fanii cu mai puţini bani în buzunar. În Poznan, şomajul este acum de numai 2%, la o populaţie de peste 580.000 de oameni, deci nici vorbă de criză.
Greutăţile Ucrainei
Ucraina a rămas în urma polonezilor cu pregătirile, dar vecinii sunt o dată în plus avocaţii săi, ca şi în UE. „Suntem bucuroşi că Ucraina nu s-a retras, pentru că avem o cooperare bună cu ei. Infrastructura locală din Kiev şi Lvov nu îndeplinea standardele UEFA, dar deja s-au făcut progrese. Mai este destul timp pentru a remedia unele lucruri şi le putem împărtăşi din experienţa noastră", spune Jerzy Stempen, viceprimar în Poznan. El laudă cooperarea dintre oraşul său şi municipalitatea ucarineană Harkov, cu care există şi un parteneriat. În baza acestuia s-au organizat Zilele Harkovului în Poznan şi viceversa. Şi în privinţa protejării spaţiilor verzi şi a colectării deşeurilor, Poznan poate fi un model pentru oraşe ucrainene precum Kiev, Doneţk sau Lvov. După ce serviciile de salubrizare au fost privatizate, s-a recurs la semnarea de contracte pe doi-trei ani, cu licitaţii, în funcţie de calitatea serviciilor şi de costuri.
Chiar dacă cu 200 de zile înainte de începutul Campionatului European, UEFA a salutat terminarea lucrărilor la stadioanele din Kiev şi Lvov, diferenţa dintre cele două ţări rămâne vizibilă. De ce? „În timp ce în Ucraina avea loc procesul de execuţie politică a Iuliei Timoşenko, Polonia ţinea nişte alegeri parlamentare mai liniştite, chiar plictisitoare, decât multe alte scrutinuri europene... Dar istoria Poloniei de la revoluţia de catifea din 1989 încoace este o mare poveste de succes. Comparaţi-o pe aceasta cu Revoluţia oranj din 2004, de la care atât ucrainenii cât şi polonezii s-au aşteptat să aibă efectul de tranziţie democratică. Aceste speranţe au fost năruite. Chiar dacă vieţile multor ucraineni s-au îmbunătăţit, sistemul politic şi economic sunt chinuite în continuare de corupţie şi ineficienţă”, scrie istoricul Timothy Garton Ash într-un comentariu pentru The Guardian.
Tot mai bună vecinătate
- În ciuda diferenţelor şi a diferendelor de-a lungul timpului, în prezent obiectivele Ucrainei sunt convergente cu ale Poloniei: integrare europeană, investiţii şi normalizarea relaţiei cu Rusia.
- Schimburile dintre cele două ţări au atins 6 miliarde de euro în 2010, de 30 de ori mai mari decât în 1993.