Aleksei Navalinîi eliberat ... dar supravegheat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalinîi este eliberat temporar aşteptând sentinţa FOTO Reuters
Aleksei Navalinîi este eliberat temporar aşteptând sentinţa FOTO Reuters

Aşadar, în cursul dimineţei de joi, liderul opoziţiei anti-Putin, Aleksei Navalinîi, şi omul de afaceri Petr Ofiţerov au fost condamnaţi de către Judecătoria oraşului Kirov, în aşa-numitul dosar „Kirovles”.pentru deturnare de fonduri.

Alexei Navalinîi şi Petr Ofiţerov au fost acuzaţi de furtul materialelor lemnoase din întreprinderea „Kirovles” în valoare de 16 milioane de ruble (circa 500 mii de dolari). Potrivit anchetatorilor, Navalinîi a organizat furtul, iar Ofiţerov ar fi fost complicele lui. Anterior, procurorul a cerut condamnarea la 6 ani de închisoare pentru Navalinîi şi 5 ani pentru Ofiţerov.

Drept reacţie mii de persoane - 2.500 conform poliţiei, 7.000, potrivit participanţilor - s-au adunat în timpul procesului în apropiere de Kremlin şi scandând „Eliberaţi-l pe Navalnîi!”, „Putin – hoţul!”, „Libertate”. Evident că poliţia a intervenit în forţă pentru a dispersa protestul spontan, operând aproximativ 200 de arestări pentru a împiedica reunirea protestatarilor în Piaţa Manej.

Cea de a doua consecinţă a condamnării ţine de domeniul financiar. Imediat după ce a fost cunoscut faptul că Aleksei Navalinîi a fost condamnat, piaţa rusă de capital s-a prăbuşit cu 2%, ne informează Gazeta.ru.

Aceleaşi prăbuşiri „politce” ale bursei au avut loc în timpul arestării lui Mihail Hodorkovski, primei intervenţii în forţă împotriva mitingului „Pentru alegeri corecte” din decembrie 2011, şi condamnării grupului Pussy Riot. „Căderea indicatorilor de stoc desigur că se datorează condamnării lui Navalinîi, fiind văzut de Occident ca cel mai strălucit critic la adresa guvernării” , consideră co-preşedintele departamentului de analiză „Investkafe”, Grigorii Birg.

Momentan Navalinîi aşteaptă rezultatul apelului la sentinţa de condamnare la cinci ani de închisoare, după ce un tribunal rus a decis vineri eliberarea temporară a opozantului rus, cu libertate supravegheată. Decizie care i-a surprins chiar şi pe avocaţii lui Navalinîi: „Aceasta nu are nicio legătură cu sistemul judiciar. Oamenii de obicei sunt condamnaţi şi închişi imediat după pronunţarea sentinţei, chiar din sala de judecată. Nu-mi sunt cunoscute cazuri în care o persoană condamnată la închisoare, să fie a doua zi eliberată. Evident că aici a intervenit factorul politic”, consideră avocatul Dmitri Agranovski, citat de Slon.

Aşadar, Kremlinul „a îngropat temporar securea războiului” împotriva societăţii civile ruse, prin declaraţia purtătorului de cuvânt al administraţiei prezidenţiale ruse:

Dmitri Peskov i-a propus lui Navalinîi să-şi recunoască vina în cazul „Kirovles” pentru a putea beneficia de graţiere din partea preşedintelui Putin.

Desigur că, o astfel de propunere este inacceptabilă pentru liderul opoziţiei, deoarece ar pierde din capitalul de imagine pentru următoarele alegeri locale sau chiar prezidenţiale. Oricare va fi soarta lui Navalinîi, cert este că Putin a reuşit să-l elimine din cursa pentru scaunul de primar al Moscovei.

Chiar dacă Navalinîi va fi eliberat, aşa cum aşteaptă susţinătorii săi, şi va reuşi să nu fie condamnat până la alegeri, cea de a doua instanţă poate oricând să-l condamne şi să-l scoată din al doilea tur. În acest caz, chiar şi primarul ales poate fi demis. Deşi nici aici nu este totul clar. În prezent, Navalinîi nu reprezintă o ameninţare politică la adresa regimului „Rusia Unită”, însă poate deveni un pericol real dacă este încarcerat. În cazul condamnării la închisoare, acesta va reuşi să adune în jurul său mai mulţi oameni, chiar şi pe cei care mai înainte nu-l susţineau. Greu de spus care va fi ponderea susţinătorilor lui Navalinîi în condiţiile în care 81% dintre ruşi au declarat că nu vor participa la mitinguri politice, şi doar 11% au declarat contrariul, potrivit unui studiu realizat de „Ţentr-Levada” anul curent.

Ţîbrigan Nicolae - absolvent al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti, expert Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite