Viaţa pe front. Câini şi pisici susţin moralul luptătorilor în estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul liniei frontului din estul Ucrainei câini şi pisici aleargă peste tot. Majoritatea animalelor, adunate de luptători după ce au fost abandonate de stăpâni, le aduc combatanţilor un sprijin moral de netăgăduit, ajutându-i uneori şi în lupte, relatează miercuri AFP, potrivit Agerpres.

La Sartana, o zonă din portul strategic Mariupol, ultimul mare oraş din est aflat sub controlul autorităţilor de la Kiev, două pisici tărcate stau cu soldaţii ucraineni, nu departe de linia frontului. Ele au fost salvate de bombe de militari în timpul luptelor pentru o localitate vecină, Şirokine. Animalele au fost abandonate de stăpânii care au fugit din calea luptelor dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi, soldate cu peste 9.000 de morţi de la începutul conflictului, acum aproape doi ani.

„Cu pisicile avem o relaţie reciproc benefică: ele prind şobolani şi noi le hrănim. Ele ne încălzesc şi noi le încălzim pe ele“, spune Pavlo, un mitralior de 28 de ani. „Pisica este un animal domestic. Acolo unde există o pisică, totul merge bine în casă“, adaugă tânărul de profesie arheolog. El spune că, după ce se va termina conflictul, se va întoarce acasă cu una din pisici. „Un coleg de-al meu a avut un căţel la Şirokine, câinele a trecut prin lupte cu el, a crescut alături de el. La sfârşit l-a dus la Kiev. Este ca şi un membru al familiei. Şi eu vreau să iau o pisică cu mine“, adaugă el.

În tranşee apare imediat şi un câine negru, pe care militarii l-au botezat „Guilza“. „Şi câinii sunt un ajutor nepreţuit. În cazul unui pericol sunt ca o alarmă fiindcă aud şi văd mai bine decât oamenii. Ne avertizează când se apropie duşmanul“, mai spune Pavlo. Din acest motiv soldaţii au mare grijă de el, câinii şi pisicile fiind trataţi regeşte. Un sanitar mărturiseşte că a dat chiar din propriile sale medicamente câinilor de pe linia frontului. „Am adus cu noi mulţi câini abandonaţi în Şirokine de localnici care au fugit. I-am hrănit şi îngrijit şi nu mai vor să plece de aici. Când s-au îmbolnăvit, i-am tratat cu antibiotice şi vodcă“, arată soldatul. Tânărul de 27 de ani din Kiev consideră că pisicile sunt tovarăşele lui în medicină fiindcă împiedică rozătoarele să răspândească virusuri.

El afirmă că cel mai mare ajutor pe care îl aduc aceste animale este sprijinul moral oferit soldaţilor. „Sunt ca nişte antidepresive. Ne creşte moralul de cum le vedem. Le chemi, vin la tine şi moralul se îmbunătăţeşte imediat“, adaugă el.

Şi de cealaltă parte a frontului, la periferia oraşului Doneţk, într-o unitate a Republicii populare autoproclamate Doneţk (DNR) şi-au găsit adăpost căţei. „Cu noi a stat un ciobănesc mare, care a venit chiar la începutul luptelor. Fusese abandonat de localnicii din sat. Însă a fost ucis recent de o mină şi au rămas doar căţeii“, spune comandantul rebel Turok (40 de ani). Ca să îi ferească de minele instalate în estul Ucrainei, care fac aproape zilnic victime în zonă, rebelii ţin căţeii închişi, relatează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite